13

قرص ضدبارداری که امروزه خانم های عزیز استفاده میکند تاثیر زیادی بر پوست و مو دارد… با ما همراه باشید تا از تاثیر این قرصها و مضرات قرص ضدبارداری را بگوییم.

اگر شما باور دارید که قرص های قرص ضدبارداری برای شفافیت پوست و درمان ریزش مو و جوش صورت مفید است باید بدانید که قرص های ضدبارداری اصلاً از طریق پوست جذب بدن نمی شوند و مصرف موضعی آنها تأثیری بر زیبایی پوست و مو نمی گذارد.

زیبایی پوست و مو با قرص ضدبارداری، حقیقت یا شایعه؟
مصرف خودسرانه این داروها نه تنها پوست شما را شفاف و موهایتان را پرپشت نمی کند بلکه به آنها آسیب هم می رساند. استروژن از قدیم هورمون زیبایی زنانه نامیده می شد. درواقع محققان این فرضیه را مطرح کرده اند که میزان زیبایی، ظرافت و حتی سلامت جنسی خانم ها به مقدار ترشح این هورمون بستگی دارد. در مقابل، افزایش هورمون های مردانه ازجمله تستوسترون در بدن خانم ها اگرچه باعث بالا رفتن میل جنسی می شود، اما در عین حال جذابیت زنانه آنها را هم به شدت کاهش می دهد؛ طوری که مانند مردها دچار ریزش موی سر می شوند و پوستی چرب و پر از جوش پیدا می کنند.با این شنیده ها خیلی از خانم ها وقتی صورتشان جوش می زند و ریزش مو پیدا می کنند، سریع قرص ضدبارداری تهیه می کنند تا بتوانند با هورمون های زنانه موجود در آنها مشکلات پوست و موی خود را درمان کنند. غافل از اینکه مصرف خودسرانه این داروها در موارد غیرضروری باعث بروز عوارض نامطلوب و حتی تشدید اختلالات پوست و مو می شود.دکتر خلیل صداقت پیشه، متخصص پوست، مو و زیبایی و دکتر آزیتا صفارزاده، متخصص زنان و فوق تخصص نازایی و لاپاراسکوپی به شما در این زمینه بیشتر توضیح می دهند.
کدام جوش ها با هورمون درمان می شوند؟
به گفته دکتر خلیل صداقت پیشه، متخصص پوست، مو و زیبایی، کسانی که زیاد جوش می زنند، از داروهای ضد جوش معمولی نتیجه نمی گیرند و در عین حال از افزایش موهای زائد روی صورت و سینه، ریزش موی سر و اختلالات قاعدگی رنج می برند، باید حتماً سونوگرافی تخمدان و آزمایش خون انجام دهند تا از لحاظ هورمونی بررسی شوند. اگر مشخص شود فرد اختلال هورمونی یا کیست تخمدان دارد برای او داروی ضدبارداری تجویز می شود زیرا داروهایی که حاوی هورمون های زنانه هستند معمولاً باعث بهبود جوش ها، نازک شدن موهای زائد و کاهش ریزش موی سر می شوند. اسپیرونولاکتون یکی دیگر از داروهایی است که در این موارد تجویز می شود. این دارو اثرات هورمون های مردانه را در بدن خانم ها خنثی می کند اما تغییری در میزان ترشح هورمون ها ایجاد نمی کند؛ به همین دلیل در درمان موهای زائد، ریزش موی سر و جوش صورت نسبت به داروهای دیگر مصرف بیشتری دارد. اما داروهای ضدبارداری با داشتن ترکیبات استروژن و پروژسترون میزان هورمون های زنانه را بالا می برند و از این طریق مانع فعالیت هورمون های مردانه می شوند. در هر صورت اگر هر یک از این داروها توسط پزشک تجویز شوند، جای نگرانی وجود ندارد.
 ریزش مویی که دیگر جبران نمی شود
خیلی از بیماران از مصرف داروهای هورمونی ترس دارند چراکه از اطرافیان خود اطلاعات غلط دریافت کرده اند؛ برای مثال می ترسند دیگر هیچ وقت باردار نشوند، به همین دلیل مصرف دارو را در اواسط دوران درمان قطع می کنند و دوباره با ریزش مو، افزایش موهای زائد و جوش صورت مواجه می شوند. این افراد باید بدانند قرص ضدبارداری هرگز به طور دائم از باروری جلوگیری نمی کند. حتی با فراموش کردن یک دوز از آن، فرد ممکن است بارور شود. متأسفانه قطع کردن مصرف این داروها در میانه دوره درمان می تواند عوارض جبران ناپذیری برای پوست و مو داشته باشد؛ برای مثال ریزش مو اگر خیلی شدید باشد دیگر نمی توان به راحتی آن را به حالت قبلی برگرداند. کاشت مو نیز در خانم ها دشوارتر از آقایان است و محدودیت های خاص خود را دارد. جوش صورت هم بعد از مدتی می تواند باعث ایجاد جوشگاه و فرورفتگی روی پوست شود. موهای زائدی که براثر اختلال هورمونی ایجاد می شوند خیلی خوب به لیزر موهای زائد جواب نمی دهند و حتماً باید برای برطرف کردن آنها در کنار لیزر از دارو استفاده کرد.
از داروهایتان جواب نمی گیرید؟
درصورتی که دارو به جا مصرف یا تجویز نشود، بیمار اطلاعات صحیحی در اختیار پزشک نگذارد، پزشک توجه کافی در تشخیص نداشته باشد یا آزمایشگاه دقت لازم را به خرج ندهد نه تنها بیمار از درمان جوابی نمی گیرد بلکه ممکن است دچار تشدید علائم هم بشود؛ بنابراین اگر از داروهای خود نتیجه مطلوبی نگرفته اید، باید مجدداً به پزشک مراجعه کرده و بررسی شوید. البته داروخانه ها نیز در این مورد مقصر هستند. گاهی اوقات پیش می آید که داروخانه داروی مورد نظر بیمار را ندارد و در عوض او را تشویق به خرید داروهای مشابه می کند؛ درصورتی که این کار فقط باید با هماهنگی پزشک معالج انجام شود، در غیر این صورت بیمار باید به داروخانه های دیگر ارجاع داده شود. نقش بیماران در درمان را هم نباید دست کم گرفت. گاهی اوقات بیماران به صورت سرخود دوز دارو را افزایش می دهند به این امید که تأثیر بیشتری از آن بگیرند؛ درحالی که این کار ممکن است باعث مسمومیت و تشدید بیماری شان شود. بعضی ها نیز با بهبود علائم بیماری، دوز دارو را بدون مشورت با پزشک کم می کنند و با این کار علائمشان باز می گردد.
مصرف موضعی فایده ای ندارد
بعضی افراد معتقدند با ترکیب قرص ضدبارداری با آب یا الکل و مصرف موضعی آن می توان از ریزش مو و جوش های صورت رهایی یافت؛ درصورتی که این ادعا کاملاً غلط است. چطور ممکن است چنین موضوعی حقیقت داشته باشد و فکر تولید این محصول به ذهن داروسازان و شرکت های دارویی نرسیده باشد؟! این داروها اصلاً از طریق پوست جذب بدن نمی شوند و مصرف موضعی آنها تأثیری بر زیبایی پوست و مو نمی گذارد. همه داروسازان نیز از این موضوع مطلع هستند؛ بنابراین با به کار بردن این روش فقط پول خود را هدر می دهید و در عین حال به هیچ نتیجه ای هم نمی رسید.
قرص ضدبارداری؛ شمشیر دو لبه
دکتر صفارزاده، متخصص زنان درباره قرص های بارداری می گوید: این قرص ها انواع مختلفی دارند و اغلب از ترکیب اتینیل استرادیول و پروژسترون تشکیل می شوند. این داروها را می توان بسته به میزان اتینیل استرادیول به کار رفته در آنها به قرص هایی با دوز بالا یا پایین دسته بندی کرد. بعضی از آنها اثر ضد هورمون مردانه داشته  و بعضی دیگر این هورمون را تشدید می کنند. در حال حاضر بیشتر از قرص هایی با اثر ضد هورمون مردانه استفاده می شود؛ ازجمله یاسمین، یاز، دیان و مارولون. پیش از تجویز این داروها فرد باید حتماً از لحاظ سابقه بیماری ها در خانواده، دیابت، فشار خون، وزن، مصرف دخانیات و سابقه لخته شدن خون بررسی شود چراکه داروهای ضدبارداری احتمال بروز ترومبوز یا لخته شدن خون را در بدن افزایش می دهند. این داروها همچنین در بعضی افراد باعث تشدید سردردهای میگرنی و دردناک شدن سینه ها می شوند؛ البته تمامی این عوارض در قرص هایی که اثر ضد هورمون مردانه دارند کمتر بروز پیدا می کنند.
عود نشانه ها بعد از درمان چه علتی دارد؟
داروهای ضدبارداری با هدف بهبود وضعیت پوست و مو باید برای مدت معینی مصرف شوند؛ بنابراین اگر دوره درمان آنها کامل نشود علائم بیماری عود می کند. داروی اسپیرونولاکتون نیز باید حدود 2 تا 3 سال مصرف شود تا بیمار نتیجه مطلوب بگیرد. بعد از این دوران علائم، بهبود پیدا کرده و معمولاً دیگر عود نمی کنند، مگر اینکه بیماری فرد ارثی باشد؛ در این صورت دارو باید به صورت دائمی مصرف شود. تأثیرگذاری این داروها معمولاً از ماه دوم و سوم مصرف آشکار می شود؛ بنابراین بیماران باید صبور باشند و طی فواصل منظم آزمایش هورمونی انجام دهند. بعضی بیماران فقط یک بار به پزشک مراجعه می کنند و به مراجعات بعدی اهمیت نمی دهند، فقط به خاطر اینکه هزینه ویزیت را نپردازند؛ درحالی که همین بیماران حاضرند برای سلامت پوست و مویشان محصولات گران قیمتی را از داروخانه خریداری کنند. باز هم تاکید می کنم مصرف داروهای هورمونی حتماً باید با نظر پزشک شروع یا قطع شود. در این صورت دیگر لازم نیست هزینه اضافی بابت داروهای گران قیمت بپردازید.
منبع : سیب سبز