imagesشیرهای طعم دار چه خواص و چه مضراتی برای افراد مصرف کننده دارند و باعث چه تغییراتی در بدن آن ها می شود چه نکاتی را در این زمینه باید رعایت کنیم و بهترین روش های طعم دار کردن شیر کدامند؟

کیفیت ترکیبات شیرهای طعم دار بازار، متناسب با شرکت‌های تولید کننده متفاوت است. تصور کنید که انتخاب اول و آخر کودکتان به جای شیر نیز، تنها شیرهای طعم‌دار موجود در بازار باشد آنوقت به طور حتم یا با لجبازی‌های او روبه رو می‌شوید و یا بدون مخالفت به خواسته‌اش تن می‌دهید.

محمود اُترشی، کارشناس تغذیه و دبیر انجمن نواندیشان تغذیه ایران، در این ارتباط به نکاتی اشاره می‌کند که دانستن آن می‌تواند جدول غذایی اعضای خانواده‌تان را با سلامتی همراه کند.

محروم کردن کودک از شیر مادر

برخی دلایل عمده باعث دوری نوجوانان و حتی بزرگسالان از مصرف شیر می‌شود دلیل اول این است که نوجوان در زمان شیرخوارگی، خیلی زود از شیر مادر گرفته شده و به زمان استاندارد لزوم تغذیه کودک با شیر مادر که 18 تا 24 ماه است، توجهی نشده و به دلایل متعدد، قبل از برطرف شدن نیازش به این ماده، بسیار زود از آن محروم شده است، در حالیکه تغذیه کامل کودک با شیر مادر باعث می‌شود که آنزیم‌های تجزیه کننده قند شیر یا همان لاکتوز، در بدن کم شود و در آینده او را در سن نوجوانی و زمانی که قصد مصرف شیر را دارد، با مشکلات گوارشی متعدد روبه‌رو کرده و یا عدم تحمل تغذیه با این ماده مهم در او ایجاد شود.

به همین دلیل باعث می‌شود که تمایل به شیر در دوره نوجوانی و بلوغ که اوج نیاز بدن به کلسیم و دیگر ترکیبات این ماده غذایی مهم است، کم ‌شود.

اولویت با معجون‌های خانگی است

اگر مادران با بی‌علاقگی کودک نسبت به مصرف شیر روبه‌رو می‌شوند می‌توانند شیر‌های پاستوریزه را با اطمینان خاطر از اینکه، از چه موادی استفاده می‌شود، طعم‌دار کرده و کودک را با محصولات خانگی آشنا کنند. با این روش، اطمینان داریم که از مواد افزودنی خارج از اصول و زیان‌آور برای طعم‌دار کردن شیر استفاده نمی‌کنیم این درحالی است که متاسفانه گاهی با مادران بی‌حوصله یا پر مشغله روبه‌رو می‌شویم که چندان برای تهیه غذا و ترکیبات سالم برای اعضای خانواده و فرزندان زمان و حوصله ندارند. اما با کمی‌ اطلاعات، سلیقه و حوصله می‌توان از خرما، شیره انگور، نارگیل و بسیاری از میوه‌ها و ترکیبات دیگر، طعم خوبی به شیرهای پاستوریزه داده و اعضای خانواده را نسبت به مصرف شیر تشویق کرد.

ترکیب ویتامین‌های موز یا خرما در شیر در منزل می‌تواند مقادیر زیادی از نیازهای غذایی را تامین کند. دقت کنیم که اگر مشغله بالای مادران، اجازه نمی‌دهد که برای تمام وعده‌های روزانه از شیرهای خانگی طعم‌دار استفاده شود، تهیه و مصرف آنها از سوپرمارکت‌ها به صورت صد در صد منع نمی‌شود. به طور حتم تبلیغات و محصولات پر رنگ و لعاب موجود در سوپرمارکت‌ها وسوسه خرید از خوردنی‌های متنوع را بیشتر می‌کند پس در برابر اصرار فرزندان خود در برابر برخی محصولات مثل شیر‌های طعم دار مقاومت زیادی از خود نشان ندهید چرا که ممکن است کودک از مصرف شیر‌های طعم‌دار خانگی نیز دلزده شده و یا لجبازی کند.

محدودیت قایل شوید

کیفیت ترکیبات شیرهای طعم دار بازار، متناسب با شرکت‌های تولید کننده متفاوت است به همین دلیل نمی‌توان به صورت قطعی اعلام کرد که ترکیبات تمام آنها یکسان است اما آنچه که مسلم بوده این است که خاصیت و ترکیبات غذایی موجود در خانه تفاوت آشکاری با محصولات بازار دارد. بسیاری از شرکت‌های تولید کننده شیر‌های غنی شده، طعم‌دار و… اعلام می‌کنند که از مواد طبیعی به ویژه شکر‌های طبیعی استفاده شده است اما متاسفانه نمی‌توان اعلام کرد که از رنگ و اسانس کاملا بهداشتی بهره‌برداری شده است؛ پس میزان ضرر بخش بودن این محصولات نامشخص است.

پس با این تفاسیر، از یک سو این اطمینان وجود دارد که ترکیب و مخلوط شیر با موز یا خرما در منزل معجونی مناسب برای تغذیه است که کیفیت آن با سایر محصولات متفاوت است و از سوی دیگر نمی‌توان به صورت صد در صد اعلام کرد که محصولات موجود در بازار با عنوان شیر‌های طعم‌دار، پاستوریزه و استاندارد نیستند، چرا که به طور حتم تمام شرکت‌های فعال در این زمینه براساس استانداردهایی فعالیت و مجوز دارند. توصیه مهم این است، که اگر قرار است در طول روز یک تا دو لیوان شیر مصرف شود، در طول هفته تنها یک یا دو وعده غذایی، از ترکیبات موجود در سوپر مارکت‌ها استفاده شود. مصرف محدود این محصولات عوارضی به همراه ندارد.

امتیاز مثبت به شیر خشک‌های غنی‌شده و قند‌های مصنوعی

با مطالعه برچسب موجود در شیرهای طعم‌دار متوجه می‌شویم که در برخی از آنها مقادیری از شیر خشک نیز استفاده شده است، باید تاکید شود که شیر خشک به تنهایی ترکیبات مفیدی داشته و به خصوص مخلوط آن ماده غذایی غنی شده با شیر‌های طعم‌دار، از نظر غذایی بسیار مفید و قابل اعتمادتر هستند.

در واقع استفاده از شیر خشک در تمام صنایع غذایی مجاز است. اما در عین حال باید توجه شود که از چه نوع شیر خشکی استفاده شده است؛ این اهمیت در تغذیه کودکانی که به هر دلیل امکان تغذیه با شیر مادر نداشته و تنها می‌توانند شیر خشک استفاده کنند نیز وجود دارد و باید در تهیه شیر خشک دقت کرد.

شیر خشک‌ها می‌توانند با آهن و ویتامین‌هایی از گروه مختلف غذایی غنی‌شده و جایگزین خوبی نیز هستند. با وجود اینکه معمولا از شکر‌های طبیعی برای شیرین کردن این نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود اما در برخی از ترکیبات نیز مشاهده شده است که سازنده مدعی بوده که از شکر و قند مصنوعی استفاده کرده است؛ قند‌هایی که مستقیم وارد جریان خون نشده و قند خون را بالا نمی‌برند. استفاده از این ترکیب در بسیاری از کشورها رواج داشته و احتمال بروز و شدت بیماری دیابت و چربی خون را کاهش می‌دهد.