gova

طب سنتی قدمتی پنج هزار ساله دارد و توانایی درمان بیماری های جسمی و روحی را دارد. درحال حاضر طب سنتی یکی از شناخته ترین روش های درمان بیماری ها در دنیا است. امروزه فقط مردم چین و آسیا نیستند که از این روش برای درمان بیماری ها استفاده می کنند ، بلکه طب سنتی در کشور های اروپایی و آمریکایی نیز رواج یافته است.

این شیوه درمانی که سال‌هاست با تایید سازمان بهداشت جهانی؛ (WHO) در کشورهای مختلف و توسط درمانگران و متخصصان به مردم ارایه می‌شود، اقبال خوبی در درمان بیماری‌های مختلف از قبیل بیماری‌های عضلانی، دردهای استخوانی – مفصلی، آرتروز، سردردهای میگرنی و درمان برخی از فلج‌های صورت و بیماری‌های دستگاه گوارش دارد. از این رو با رضا حشمت، متخصص طب سوزنی از چین و رییس انجمن طب سوزنی ایران به گفت‌وگو نشستیم تا با بخشی از قابلیت‌های این شیوه درمانی برای درمان رایج‌ترین بیماری‌ها و اختلالات شایع دستگاه گوارش آشنا شویم.

‌براساس آمار ارایه‌شده طب سوزنی موفقیت زیادی در درمان بیماری‌های دستگاه گوارش دارد به گونه‌ای که سازمان جهانی بهداشت، این شیوه را به عنوان درمان اصلی برای درمان برخی از بیماری‌ها و اختلالات دستگاه گوارش از قبیل زخم‌معده معرفی کرده است.
این شیوه درمانی بر اساس دستورالعمل WHO به عنوان درمان اصلی و در برخی موارد به عنوان درمان تکمیلی برای تسکین و درمان بیماری‌های دستگاه‌گوارش معرفی شده است. این شیوه درمانی، یکی از موفق‌ترین شیوه‌های درمانی طبیعی است که اقبال زیادی در درمان بیماری معده و روده و التهاب‌های این عضو داشته است. این شیوه درمانی می‌تواند تاثیر زیادی بر تسریع روند درمان بیماران مبتلا به زخم یا التهاب معده داشته باشد. درمانگران طب سوزنی با استفاده از سوزن‌های بسیار نازکی که در اختیار دارند، میزان ترشح اسید معده را در بدن کنترل کرده و به این ترتیب به درمان زخم‌معده کمک می‌کنند.

این سوزن‌ها با کنترل میزان حرارت بدن و عملکرد اندام‌های درونی به ویژه در دستگاه گوارش به عنوان یک درمان کمکی موثر در کنار دیگر شیوه‌های درمانی از قبیل طب مدرن می‌تواند اثر‌گذار باشد. البته باید توجه داشت درمانگران طب سوزنی علاوه بر ارایه تکنیک‌های طب سوزنی به بیماران‌شان دستور غذایی ویژه‌ای ارایه می‌دهند که این رژیم غذایی با کنترل میزان دریافت مزه‌های اسیدی و ترش همراه است. در حقیقت درمانگران، بیماران‌شان را به مصرف غذاهای سبک و آب‌پز تشویق می‌کنند و توصیه اکید دارند برای وعده شام حتما از غذاهای بخارپز و بسیار سبک استفاده و ترجیحا میوه‌ها و سبزیجات بخارپز توسط بیماران مبتلا به زخم یا التهاب معده مصرف شود. در عین حال پرهیز از مصرف میوه‌ها، سبزیجات خام و موادغذایی دیرهضم و لبنیات نیز از دیگر مواردی است که به این بیماران توصیه می‌شود تا سریع‌تر مراحل درمان را پشت سر بگذارند و بهبود خود را به‌دست آورند.

‌علاوه بر زخم و التهاب معده کدام بیماری این عضو با طب سوزنی قابل درمان است؟
رفلاکس معده نیز از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که با طب سوزنی به طور کامل درمان می‌شود. یکی از دلایل بروز رفلاکس معده از دیدگاه طب چینی حرکت انرژی درون دستگاه گوارش خلاف جاذبه زمین است. به این ترتیب که هرگاه حرکت انرژی دستگاه گوارش و لوله گوارش برخلاف جاذبه زمین به سمت بالا باشد، اختلال‌هایی در سیستم عملکردی دستگاه گوارش به وجود می‌آورد که در نهایت منجر به بروز رفلاکس معده می‌شود. در طب سوزنی درمانگر با زدن سوزن به نقاط خاصی از بدن بیمار به تنظیم انرژی و اصلاح حرکت دستگاه گوارشی در راستای جاذبه زمین کمک کرده و مانع از بروز رفلاکس معده می‌شود.

‌آیا در این شیوه برای درمان یبوست که امروزه بسیاری از مردم به دلیل عدم رعایت رژیم غذایی سرشار از فیبر و رعایت رژیم‌های غذایی لاغری به آن مبتلا هستند، درمانی دارد؟
ابتلا به این بیماری دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد که یکی از آنها عدم مصرف موادغذایی سرشار از سبزیجات و فیبر است. در طب سوزنی درمانگران با افزایش توان و تقویت نیروی بدن و همین‌طور با تحریک عصبی دستگاه گوارش به منظور تسریع حرکت روده‌ها به بهبود عملکرد آن کمک می‌کنند و به این ترتیب عمل جذب و دفع مواد غذایی سریع‌تر و با کیفیت بهتری انجام می‌شود. بنابراین یبوست بیمار به مرور طی دریافت جلسات درمانی از بین می‌رود.

البته این نکته را نیز باید مدنظر داشت که کاهش میزان انرژی و توان بدن تنها عامل بروز یبوست در افراد محسوب نمی‌شود و گاهی عوامل دیگری از قبیل بروز عدم تعادل حرارت اندام‌های درونی بدن موجب ابتلا به یبوست و کندی عملکرد دستگاه گوارش به ویژه در روده‌ها می‌شود. این عدم تعادل علاوه بر آنکه به بروز اختلال‌هایی مانند یبوست و اسهال منجر می‌شود، می‌تواند موجب ابتلای بیمار به برخی از التهاب‌ها و زخم‌های دستگاه گوارشی نیز شود. به توصیه درمانگران طب سوزنی چین، افرادی که مبتلا به این عدم تعادل درونی هستند بهتر است از مصرف ادویه‌ها و غذاهایی که طبع گرم دارند، پرهیز کنند.

عامل سومی نیز در بدن وجود دارد که ممکن است منجر به بروز یبوست در بدن شود و آن ابتلای بیمار به رفلاکس معده است. افراد مبتلا به رفلاکس به این جهت که دچار حرکت انرژی در خلاف جهت جاذبه زمین هستند، به طور پیوسته مواد زاید موجود در روده‌هایشان به سمت بالای سیستم گوارشی کشیده و این موجب کندی حرکت در روده‌ها و بروز یبوست می‌شود. خوشبختانه طب سوزنی برای درمان هر سه عامل بروز یبوست راهکارهای مفیدی دارد و طی 10 تا 20 جلسه درمانی قادر است، این اختلال‌ها را درمان کند. علاوه بر این طب سوزنی قادر است بیماری اسهال را نیز که نتیجه اختلال در عملکرد روده‌ها و عدم تعادل انرژی در آنهاست را نیز درمان کند.