images

عامل دیگری که موجب جلب توجه فرد به یک محرک می شود وضع خاص خود او در یک زمان معین است. این ویژگیها به اختصار به قرار زیر است:
1- نیازها
هرگونه نیازی، خواه بدنی و خواه روانی فرد را بیشتر از هنگامی که چنین نیازی ندارد توجه او را به شیء مورد نیاز جلب می کند. تابلو رستورانها و سالنهای غذاخوری نظیر فرد گرسنه ای را که به دنبال غذا می گردد بیش از همیشه به خود جلب می کند.
2- نگرشها
نگرش که به ساخت روحی و آمادگی روانی فرد اطلاق می شود از ترکیب باورها، گرایشها و احساسات مساعد و نامساعد برای نشان دادن واکنش فرد به کار می رود و به طور کلی یک نیروی اکتسابی موجود است. کسی که نسبت به شخصی، شیئی یا موقعیتی نگری خاصی پیدا کرده است بیش از همه به امر مورد نظر توجه نشان
می دهد.
3- انتظارات، انگیزه ها و تجربه ها
انتظارات، انگیزه ها و تجربه های گذشته فرد نیز مشخص می کنند که وی بیشتر به چه عواملی توجه می کند. کسی که برای گردش به باغ یا بیشه ای رفته است و به گل یا پرندگان علاقه دارد بیشتر از افراد بی تفاوت به گلها و صدای پرندگان توجه می کند و لذت می برد.
ب- ادراک
از نظر روان شناسی احساس هنگامی پدید می آید که دستگاه حسی محرک معینی را دریافت کند. یعنی محرک در میدان عمل عضو حسی قرار گیرد. اما اگر به شیء احساس شده معنا و مفهومی داده شود در آن حال می گویند ادراک حاصل شده است.
باید توجه داشت با وجود آنکه دستگاههای حسی همه افراد سالم آدمی تقریبا دارای مکانیزم واحد است و همه محرکها را یکسان دریافت می کند اما ادراک آنان اغلب متفاوت است. چنانکه با مشاهده یک تابلو نقاشی و یا یک منظره ممکن است یکی آن را زیبا و هیجان انگیز بداند در صورتی که دیگری آن را زشت و بی روح بنامد و فرد سوم بسیار ساده و عادی نه زشت و نه زیبا بشناسد. به طور خلاصه می توان گفت چشم دریافت می کند اما ذهن ادراک می نماید.

این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد