799595_137

وقتی به حمام میروید چگونه استحمام می کنید این موضوع روی سلامت پوستتان تاثیرات زیادی میگذارد چه نکاتی را باید رعایت کنید تا به پوست و مویتان آسیبی وارد نکنید بد نیست پیشنهادات ما را در زمینه حمام مناسب بخوانید

 آیا شما هم جزو آن گروه از افرادی هستید که عادت به دوش گرفتن روزانه دارند و پس از دوش گرفتن هم با مشکلات مختلفی مانند خشکی، التهاب و خارش پوست مواجه می شوند؟ اگر این طور است، باید بدانید که 5 خطای رایج در استحمام خیلی از ما وجود دارد که می تواند پوستمان را خشک، آسیب پذیر و شکننده کند. در این مطلب با این خطاهای پنج گانه و راه رهایی از آنها آشنا می شویم.

1- دوش گرفتن با آب داغ

بسیاری از ما عادت داریم با آب کاملا داغ یا متمایل به داغ، تن و بدن خود را بشوییم. این عادت نادرست و آسیب رسان به پوست، در فصل های سرد سال بیشتر تکرار می شود و به همین دلیل هم افرادی که پوست های خشکی دارند یا مبتلایان به اگزما، بیشتر با خشکی و خارش پوست پس از حمام کردن با آب داغ مواجه می شوند.

هر چه بخار موجود در حمام بیشتر باشد و زاویه دیدتان در حمام کمتر شود، یعنی آب حمام داغ تر است و پوستتان هم در معرض آسیب بیشتری قرار دارد. آب داغ می تواند با کاهش چربی های سطح پوست، زمینه خشکی، خارش و التهاب پوست را فراهم کند و آسیب شدیدی به پوست افراد مبتلا به اگزما برساند.

پیشنهاد: اگر می خواهید از گرمای حمام لذت ببرید، آب داغ را داخل لگن یا وام حمام پر کنید. حین پر شدن لگن یا وان، بخار کافی در حمام ایجاد می شود. پس از ایجاد بخار، آب را ببندید و کمی آب داخل لگن یا وان را با دست هم بزنید تا از داغی آن کاسته شود. حالا با این آب ولرم و صابون های حاوی مواد نرم کننده، تن و بدن خود را بشویید. با این کار، هم از حمام کردن لذت می برید و هم پوستتان آسیب نمی بیند.

اگر اگزما دارید یا پوستتان بیش از اندازه خشک است، از روغن ها یا لوسیون های حمام بعد از خشک کردن تنتان استفاده کنید. سعی کنید این لوسیون ها را در حالی که پوستتان هنوز از بخار موجود در حمام مرطوب است به بدن خود بزنید.

2- استفاده از صابون های نامناسب

برخی افراد عادت به استفاده از صابون های بسیار غلیظ، آنتی باکتریال یا اسکراب برای پاک کردن پوست خود در حمام دارند. این در حالی است که هر 3 نوع این صابون ها می توانند با از بین بردن بیش از اندازه چربی طبیعی پوست، باعث خشکی، التهاب و خارش های شدید پوستی بعد از استحمام شوند. معمولا بیشتر افرادی که از چنین صابون هایی برای شستن پوست بدنشان استفاده می کنند، در اثر تماس پوستشان با باد سرد یا آب ولرم، دچار احساس سوزش آزاردهنده ای می شوند.

پیشنهاد: به جای صابون های قوی و آنتی باکتریال یا انواع صابون های اسکراب، از صابون های ملایم بدون روغن برای شستن پوست های چرب و صابون های ملایم حاوی نرم کننده برای شستن پوست های خشک کمک بگیرید. بهتر است از صابون به صورت مستقیم روی پوست خود استفاده نکنید.

3- سایش مفرط پوست

اگر شما روزانه یا حداقل هفته ای 3 مرتبه حمام می کنید، نیازی به ساییدن پوستتان با انواع لیف ها وجود ندارد. تنها نقاطی از بدن که شما می توانید آنها را با لیف های ملایم بشویید، زیربغل و کشاله ران است. البته این توصیه بیشتر برای افرادی است که پوست خشکی دارند یا به اگزما مبتلا هستند. ساییدن لیف به پوست، مانند استفاده از صابون های غلیظ، باعث از بین رفتن چربی های سطح پوست می شود و خشکی و التهاب پوست را دنبال دارد.

پیشنهاد: در صورت لزوم استفاده از لیف، باید دور لیف های زیر را خط بکشید و از انواع نرم و نخی آنها استفاده کنید. حواستان باشد صابون را روی لیف (نه روی بدن) بزنید و سپس، آن را سبک و آرام روی پوست بدن خود بکشید. به هیچ عنوان فشاری برای کشیدن لیف روی پوست خود وارد نکنید. افرادی که دچار اگزما هستند یا پوست خشکی دارند، نباید لیف را روی صورت، ساق دست، ران و ساق پای خود بکشند.

4- تمیز نکردن ژیلت

زمانی که با ژیلت، موهای زائد بدن خود را تمیز می کنید، باکتری های سطح پوست هم همراه موها به تیغه ژیلت می چسبند و اگر ژیلت را با مسواک مختص این کار، تمیز نکنید؛ این باکتری ها در حجم بالایی لابلای تیغه های ژیلت که در فضای گرم و مرطوب حمام مانده اند، رشد خواهند کرد و تکثیر خواهند شد.

از این رو، بهتر است علاوه بر تمیز کردن ژیلت خود، قبل از استفاده هم آن را با آب کاملا داغ بشویید. در غیر این صورت، باکتری ها دوباره به پوستتان بر می گردند و شانس ابتلا به عفونت های پوستی را برایتان ایجاد می کنند. اگر این ژیلت های آلوده باعث ایجاد خراش روی پوستتان شوند، شانس ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچی هم در پوست شما دوچندان خواهد شد.

پیشنهاد: بهتر است ژیلت خود را حداقل هفته ای یک مرتبه با آب داغ و شامپو بشویید. ضمن اینکه پس از هر بار استفاده، ژیلت را از فضای گرم و مرطوب حمام خارج کنید.

5- رعایت نکردن اصول استحمام در باشگاه و استخر

خطای پنجمی که باعث آسیب دیدن پوست در اثر حمام کردن می شود، رعایت نکردن اصول حمام کردن در باشگاه های ورزشی یا استخرهاست. معمولا باکتری های زیادی کف استخر و در باشگاه های ورزشی وجود دارند و از این رو، شما باید علاوه بر دوش گرفتن بعد از شنا و ورزش، حتما دمپایی لاانگشتی یا دمپایی پلاستیکی هنگام حمام کردن بپوشید و از شستن تمام قسمت های پا، مخصوصا لای انگشت ها هم غافل نشوید. در غیر این صورت، امکان ابتلا به عفونت های قارچی در قسمت پاها برای ورزشکاران و شناگران وجود خواهدداشت.

پیشنهاد: از کفش و دمپایی های شخصی در باشگاه های ورزشی و استخرها استفاده کنید و حتما بعد از دوش گرفتن در باشگاه یا استخر، لابلای انگشتان و چین های بدن خود را به خوبی خشک کنید تا از شر ابتلا به عفونت های قارچی پوست در امان بمانید.

8 توصیه تکمیلی

1- اگر فوم یا ژل مخصوص اصلاح در دسترستان نیست، به پوست خود صابون نزنید. از شامپوهای 2 در 1 که حاوی نرم کننده هستند یا نرم کننده های مخصوص مو کمک بگیرید تا پوستتان کمتر در معرض خشکی ناشی از اصلاح قرار بگیرد.

2- اگر پوستتان خشک است، آن را با همان شامپوی مخصوص موهای خشک که حاوی نرم کننده است و آن را به سرتان زده اید بشویید و دور انواع لیف و صابون را خط بکشید.

3- اگر پوستتان چرب یا پوسته پوسته است، به جای لیف های زبری که به پوست شما آسیب می رسانند، از صابون های اسکراب و لیف های نرم و لطیف کمک بگیرید.

4- اگر پوستتان بیش از اندازه خشک است یا به اگزما مبتلا هستید، با روغ های طبیعی مانند نارگیل، بادام یا زیتون، پوستتان را در بخار حمام ماساژ دهید.

5- بیشتر از 5 دقیقه به طور مداوم زیر آب گرم حمام نمانید. در غیر این صورت با از دست رفتن چربی های سطح پوست و خشکی و خارش پوستتان مواجه خواهید شد.

6- پوست سرتان را به هیچ عنوان با شامپو نسایید. برای تمیز کردن پوست سرتان کافی است شامپو را با کمک کف دست ها به آرامی روی پوست سر و موهایتان ماساژ دهید.

7- برای پیشگیری از ابتلا به خشکی و آلرژی پوستی، پوست سر و بدن خود را پس از شستن به خوبی آبکشی کنید تا اثری از مواد شوینده روی پوستتان باقی نماند.

8- برای پیشگیری از خشکی و التهاب پوست، دور صابون های معطر را خط بکشید.

هفته نامه سلامت – ترجمه ندا احمدلو: