455656

سنگ کلیه چه تاثیرات نامطلوبی روی سلامتی ما می تواند بگذارد باعث بروز چه مشکلاتی برای سلامتی ما می تواند داشته باشد ایجاد سنگ کلیه در اثر چه عواملی در بدن بروز خواهد داد چگونه می توانیم از شراین سنگ های دردناک خلاص شویم

 کلیه عضوی کوچک اما بسیار مهم است که هرگونه خلل در عملکرد آن می‌تواند سلامت جسمی و کیفیت زندگی انسان را دچار مخاطره کند. از این‌رو آشنایی با نشانه‌های بیماری‌هایی که سلامت کلیه را تهدید می‌کند می‌تواند در تشخیص زودهنگام و به دنبال آن درمان موفق تر مؤثر باشد. سنگ کلیه یکی از شایع ترین بیماری‌هایی است که تعداد زیادی از افراد جهان را به خود گرفتار کرده است درحالی که می‌توان با رعایت نکاتی ساده از بروز آن پیشگیری یا روند ابتلا به آن را کند کرد.

  دکتر «حسین بیک محمد لو» در گفت‌و‌گو با روزنامه ایران می‌گوید: سنگ کلیه به ذرات کوچک اما سختی گفته می‌شود که داخل کلیه‌ها تشکیل می‌شود. این سنگ‌ها گاهی در داخل کلیه‌ها می‌ماند،‌ اما در برخی موارد هم مشاهده می‌شود که سنگ به داخل حالب و مثانه حرکت می‌کند.
این متخصص کلیه و مجاری ادراری می‌افزاید: سنگ کلیه به عنوان یکی از شایع ترین بیماری‌های کلیه می‌تواند زمینه بروز برخی از بیماری‌های مزمن مانند دیابت، پرفشاری خون و همچنین عفونت‌های مکرر ادراری را ایجاد کند.
وی تصریح می‌کند: این بیماری بیشتر در سنین 30 تا 35 سالگی و در میان مردان مشاهده می‌شود.
اما عواملی مانند آب و هوای گرم فصل تابستان، ‌مصرف کم مایعات،‌ کم تحرکی ناشی از سبک زندگی شهرنشینی که این روزها بسیار به چشم می‌خورد و رژیم غذایی نامناسب و حاوی پروتئین و نمک زیاد می‌توانند در تشدید و تسریع روند ساختن سنگ در کلیه مؤثر باشند.
البته برخی از مشاغل مانند رانندگی و آشپزی هم به دلیل شرایط حاکم بر شغل می‌توانند به تشکیل این سنگ‌های دردناک منجر شوند.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقش برخی از بیماری‌ها در تشکیل سنگ‌های کلیه خاطرنشان می‌کند: بیماری‌های خاصی مانند نقرس، عفونت‌های سیستم ادراری و برخی از سرطان‌ها در کنار مصرف داروهایی مانند کورتون و داروهای شیمی درمانی نیز می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند.
وی با تأکید بر اهمیت تشخیص به موقع این بیماری عنوان می‌کند: درد پهلو، تکرر ادرار، ‌سوزش ادرار و وجود خون در ادرار نشانه‌های آشنای تشکیل سنگ کلیه به شمار می‌آیند اما گاهی هم سنگ‌هایی که در مجاری ادراری جا خوش می‌کنند بدون علامت هستند که این امر می‌تواند بسیار خطرناک باشد.
به گفته دکتر بیک محمدلو، تشخیص ندادن و درمان به موقع می‌تواند به از کار افتادن کلیه ختم شود. از این‌رو مراجعه به پزشک برای تشخیص از طریق معاینه،‌آزمایش،‌ سونوگرافی، سی تی اسکن و سایر روش‌ها توصیه می‌شود.
این متخصص کلیه با تأکید بر اهمیت پیشگیری برای مصون ماندن از عوارض سنگ‌های کلیوی می‌گوید: نخستین گام برای پیشگیری از ابتلا، افزایش مصرف آب و مایعات است. در واقع میزان مصرف مایعات باید به‌اندازه‌ای باشد که رنگ ادرار روشن و شفاف باشد. البته برای افرادی که سابقه تولید سنگ کلیه دارند به‌اندازه یک تا 2 لیوان در هر ساعت و قبل از خواب توصیه می‌شود تا کمتر دچار مشکل
شوند.
نکته مهم و قابل توجه در مصرف آب این است که آب معمولی بهترین آب برای نوشیدن محسوب می‌شود و آب جوشیده،‌آب معدنی یا آب تصفیه شده با دستگاه‌هایی که امروزه در میان مردم طرفدار پیدا کرده است هیچ تأثیری در کاهش سنگ‌سازی کلیه ندارد.
وی در ادامه اظهار می‌کند: کاهش مصرف غذاهای پرپروتئین و پرنمک و همچنین غذاهای حاوی مواد نگه دارنده،‌ کاکائو،‌آجیل‌ها،‌ چای پررنگ و ترک مصرف دخانیات گام بعدی برای حفظ سلامت کلیه‌ها
محسوب می‌شود.
از سوی دیگر افزایش مصرف میوه و سبزیجات تازه، درمان و رفع بیماری‌های زمینه‌ای و انجام ورزش‌های هوازی به عنوان سبک زندگی سالم می‌تواند افق‌های روشنی را در کنترل این بیماری در برداشته باشد.
دکتر بیک محمدلو در خاتمه با اشاره به برخی درمان‌های مداخله‌ای تصریح می‌کند: به عنوان آخرین گام، گاهی برای درمان یک بیمار مبتلا به سنگ‌های کلیوی پزشک اورولوژیست ناگزیر است از درمان‌های مداخله‌ای مانند سنگ شکن برون اندامی یا درون اندامی و همچنین جراحی‌های مربوطه استفاده کند.