89+8989

 برای رفع اختلافات خانوادگی تان کافیست چند اصول مهم را در نظر بگیرید و سعی کنید به آن ها پایبند بمانید مطمئن باشید به نتیجه مطلوب دست خواهید یافت

همواره به خاطر داشته باشید، کسی که از دست او ناراحت هستید یکی از اعضای خانواده و پاره تن شماست. یک مثل بسیار معروف قدیمی، می گوید خانواده و فامیل گوشت هم را بخورند، استخوان یکدیگر را دور نمی اندازند. گرچه ظاهر این مثل ناخوشایند است؛ ولی از اصلی بسیار ارزشمند در اهمیت خانواده و خانواده داری سخن می گوید.

کدام ایسم؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان، پدرم گاهی می گوید: «مدیریت خانواده را دست کم نگیرید. شما نگاه کنید وقتی در یک خانواده 4 یا 5 نفری، اختلاف نظری یا مشکلی پیش می آید، هر کدام تان ممکن است ساز جدایی بزنید و کلی انرژی صرف کنید و جر و بحث دارید تا بالاخره به یک جمع بندی برسید که معمولا همه از آن راضی نیستید.» واقعا خانواده را که خود یک واحد اجتماعی است، با چه شیوه ای باید اداره کرد؟ لیبرالیسم، امپریالیسم، سوسیالیسم، مارکسیسم، آنارشیسم یا…؟ یعنی این شیوه ها که هر کدامشان در جوامع مختلف به کار گرفته شده اند و حال و روزشان هم که حسابی معلوم است، می توانند راه حل اختلافات خانوادگی باشند؟! ما هم با شما موافقیم: نه! نمی توانند. پس چه باید کرد؟

تجربه مشترک
در همین صفحه خانواده های موفقی را معرفی کرده ایم که گاهی نقاط مشترک جالبی داشتند، یکی از این نقاط مشترک، برپایی نشست های صددرصد خانوادگی بدون حضور عروس و داماد ها بود. در این نشست ها که گاهی هفتگی برپا می شد، مسائل مختلف خانواده، مشکلات اعضا، پیشنهاد ها و تجربیات هر کدام مطرح می شد و با نظر جمعی و با در نظر گرفتن مصلحت های خانواده به جمع بندی می رسید.

باید برنامه داشت
اهمیت مدیریت خانواده، موضوعی بسیار مهم، حساس و دشوار است. وقتی اختلافی بین اعضای خانواده پیش می آید، تدبیر هر کدام از آنهاو به ویژه پدر و مادر ، تأثیرات خود را نشان می دهد، پیشنهاد ما در این شرایط به کار گیری شیوه ای مبتنی بر اصل «خانواده سالاری» است؛ چیزی مثلا به نام: «دموکراسی خانوادگی» . وقتی اختلافی بین اعضای خانواده پیش می آید، به طور کلی چند اصل را در حل آن باید رعایت کرد که به آن ها اشاره می کنیم.

1- اصل احترام فراموش نشود.
ممکن است یکی از نوجوانان یا جوان تر ها و گاهی هم حتی والدین با انجام اشتباهی یا رفتار نسنجیده ای باعث بروز مشکلی برای خانواده شوند، این امر هر قدر هم سنگین و سخت باشد، عامل موجهی برای بی احترامی، هتاکی، خدای نکرده ناسزاگویی و… نیست. اگرچه که فرد خاطی باید حال دیگران را درک کرده، از آن ها به دلیل رفتار خود عذرخواهی کند و تمام تلاش خود را برای جبران مسئله به کار بگیرد.

2- خودتان را کنترل کنید.
باز هم می گوییم ناراحت و عصبانی شدن در برخی شرایط حق شماست؛ ولی این هیجان و موضوع نباید بر تصمیم درست و بررسی همه جانبه شما تأثیر منفی بگذارد و مانع عملکرد منطقی، شایسته و در خور شأن شما بشود.

3- همدلی از قلم نیفتد.
درک شرایط پشیمانی، شرمساری و احساس گناه عضو خطاکار خودش کلید بسیاری از قفل هاست که اجازه می دهد شما بر اساس اصول اخلاقی و خانوادگی به موضوع نگاه کنید و برای حل آن قدم بردارید.

4- حمایت تان را نشان بدهید.
هر کدام از شما می د انید که خانواده تان تنها حامی واقعی و دلسوز شماست، پس در این مرحله نیز پشت اعضای دیگر را خالی نکنید.

5- دریغ نورزید.

از پول، اعتبار، موقعیت اجتماعی، کمک فکری و… که در اختیار دارید، دریغ نکنید تا مسئله حل شود. مطمئن باشید دعای خیر والدین به دلیل حضور مؤثر شما در رفع مشکل خانواده، راهگشایتان خواهد بود.

6- دست از سرزنش های بی اثر بردارید.
درست است که خیلی عصبانی و ناراحت شده اید؛ اما سرزنش و سرکوفت زدن، راه حل مؤثری نیست و در این شرایط مخصوصا اگر موضوع، بسیار بحرانی است باید به فکر چاره سازی و درست عمل کردن باشید.

7- اصل خانواده را به خاطر داشته باشید.
همواره به خاطر داشته باشید، کسی که از دست او ناراحت هستید یکی از اعضای خانواده و پاره تن شماست. یک مثل بسیار معروف قدیمی، می گوید خانواده و فامیل گوشت هم را بخورند، استخوان یکدیگر را دور نمی اندازند. گرچه ظاهر این مثل ناخوشایند است؛ ولی از اصلی بسیار ارزشمند در اهمیت خانواده و خانواده داری سخن می گوید.

8- گذشت و بخشایش را از یاد نبرید.
شما خود نیز از خطا و اشتباه مصون نیستید، تصور کنید که ممکن بود همین خطا از طرف شما سرزده باشد، آن گاه چه انتظاری از خانواده خود داشتید؟ همان گونه رفتار کنید.

9- اجازه دفاع بدهید.
به فرد خاطی فرصت بدهید از خودش دفاع کند، حرف هایش را بشنوید، در گفت وگو با وی اگر می خواهید شدت ناراحتی و عصبانیت تان را نشان بدهید سعی کنید بر بیان احساس خودتان تمرکز کنید و کار انجام شده را زیر سوال ببرید و نسبت به شخصیت او بی احترامی نکنید.

10- جلسه خانوادگی محرمانه تشکیل دهید.
در این جلسه با حفظ امنیت روانی یکایک اعضا، عهد ببندید حرف هایتــــان به همسران تان یا به دیگر اعضای فامیل منتقل نمی شود فامیل و همگی به راحتی و با صداقت مشکل، مسئله و دیدگاه هایتان را بیان کنید و نسبت به تصمیمات خانوادگی این جلسه متعهد باشید.
***
با رعایت این اصول، روشنفکری، اخلاق مداری و پایبندی تان را به اصول دموکراسی خانواده سالاری نشان بدهید!