4

می توان قاعدگی را به دو دسته تقسیم کرد. دسته ی اول از سنین بلوغ شروع می شود که در ابتدا شدت آن زیاد است اما کم کم با بالا رفتن سن و بعد از اولین بارداری ، تا حد زیادی از شدت آن کاسته می شود. دسته ی دوم به علت بیماری های لگن مانند اندومتریوز ایجاد می شود. علت این موضوع نیز  ترشح نوعی اسیدهای چرب شبه هورمونی بنام پروستاگلاندین که باعث انقباض عضلات رحم می شود.

اندومتریوز بیماری است که در آن سلولهای رحم در خارج از رحم رشد می کنند. این سلولها معمولاٌ تحت تاثیر هورمونهای زنانه قرار می گیرند. با این حال بعلت خونرسانی بیشتر در این ناحیه التهاب و درد بوجود می آید.
 فیبروئید رحمی، تومورهای عضلانی هستند که در صورت افزایش فعالیت هورمونها بالاخص استروژن بهنگام بلوغ دیده می شوند این تومورها در خانمهایی که در سنین باروری هستند دیده می شوند. تومورهای مذکور بدخیم نیستند.
 قرص های ضد بارداری با افزایش سطح استروژن خون می توانند از علل این بیماری باشند علایم این بیماری شامل احساس پری مثانه، تکرر ادرار و قاعدگی بسیار دردناک است.
 منوراژی حالتی از قاعدگی بسیار دردناک است که لازم است علت آن سریعاً تشخیص داده شده و درمان شود چراکه در غیر این صورت بعلت شدت خونریزی کمبود آهن ایجاد شده و برای جبران و پیشگیری از عوارض آن بایستی از داروهای مکمل آهن استفاده کرد از علل مهم این بیماری کمبود ویتامین A ، استفاده از IUD و کم کاری غده تیروئید است.
آمنوره به حالتی گفته می شود که در آن قاعدگی بسیار نامنظم بوده و یاحتی قطع می شود. علت اصلی این بیماری مصرف کم چربی و یا استفاده از رژیم های غذایی بسیار کم چرب می باشد.
 استروژن هورمونی است که دوره های قاعدگی را تنظیم می کند ساختمان این هورمون از چربی و کلسترول تشکیل شده است و بنابراین مقدار چربی کافی برای ساخت و تثبیت این هورمون در بدن لازم است روغن زیتون منبع بسیار مناسبی برای این نوع چربی است.
 در اثر فعالیت هورمونهای جنسی در دوران قاعدگی احتباس مایعات در بدن ایجاد می شود که توصیه می گردد با مصرف محدود مواد شور و نمک و همچنین انجام ورزشهای مناسب از این مسئله پیشگیری شود.چربی های اشباع شده که در تخم مرغ و گوشت به فراوانی موجود است سبب افزایش مشکلات مربوط به قاعدگی دردناک می شود بنابراین توصیه می شود در این دوره از مصرف اینگونه مواد پرچرب پرهیز گردد. روغن هسته انگور سبب جلوگیری از انقباضات دردناک رحمی می شود.
مواد مغذی مفید برای قاعدگی دردناک:

  ویتامین  A
ویتامین C
بیوفلاونئوئید
ویتامین E
 نیاسین
کلسیم
 منیزیوم
روغن‌هسته‌انگور

 

 مواد غذایی مفید برای قاعدگی دردناک:

ماهی‌پرچرب
ماهی قزل‌الا
ماهی ساردینی
میوهای‌تازه
تن ماهی جنوب (ماهی اقیانوس)
آناناس
آناناس
حبوبات
سبزی تازه
مارچوبه
هویج
جو
آجیل
لوبیا و باقلا
روغن‌زیتون
زنجبیل و دارچین