diabetes2

 باورهای زیادی در زمینه دیابت وجود دارد برای کنترل آن همه جور نظرات و باروهای رایج وجود دارد به مهمترین و شایع ترین باورهای نادرست در مورد دیابت اشاره می کنیم

*دکتر رضا کریمی: دیابت بسیار شایع و همه‌گیر شده است و الان کمتر خانواده‌ای را می‌توان دید که بیمار دیابتی نداشته باشند. شاید همین شیوع فراگیر، عامل ایجاد انواع روش‌های نادرست در کنترل دیابت شده است. متاسفانه برخی از این باورها چنان در جامعه ریشه دوانده که نمی‌توان آن را از جامعه پاک کرد.

 از مهم‌ترین این باورها می‌توان به برخی غذاها اشاره کرد که در باور عامه موجب بالا رفتن قند نمی‌شوند، ولی بررسی‌های واقعی چیز دیگری را نشان می‌دهند.

عسل: تبلیغ می‌شود که عسل قند را بالا نمی‌برد. در بررسی‌ای که در بسیاری از بیماران انجام داده‌ام بعد از خوردن یک قاشق غذاخوری عسل، قند خون بین 100 تا 300 واحد بالاتر می‌رود. علت این اشتباه این است که در فرآیند تولید عسل طبیعی زنبورها از شهد گل، عسل تولید می‌کنند و این ماده مغذی ترکیباتی دارد که در مسیر جذب گوارشی بخوبی قند را تنظیم می‌کند. در حالی که برای تولید صنعتی عسل، زنبورها به نحو دیگری تغذیه می‌شوند و عسل به دست آمده تفاوت چندانی با مربا ندارد! البته برخی زنبورداران در جواب این مطلب خواهند گفت آنان به زنبورهایشان شکر نمی‌خورانند و عسل آنها طبیعی است. متاسفانه به دلیل سختی تولید عسل طبیعی، این موضوع واقعیت ندارد و عسل طبیعی در واقع در بازار موجود نیست.

نان جو: همین امروز بیماری به مطب مراجعه کرد که فروشنده انواع نان‌های رژیمی ازجمله نان جو بود. او که مبتلا به دیابت است برای صبحانه به میزان دلخواه از نان جو و پنیر خورده بود و پس از صبحانه قند خونش به 347 رسیده بود در حالی که قند ناشتایش 145 بود. در این مورد چند نکته اساسی وجود دارد. اول این که آرد جو قند کمتری از نان گندم دارد. همین موضوع در مورد آرد سبوس‌دار نیز نسبت به آرد سفید صادق است.

نکته مهم البته این است که شما چه میزان از این نان‌ها را در یک وعده می‌خورید. بیماری که مثال زدم طبق عادت یک برش بزرگ در حد یک نیمه نان جو خورده است. اگر او نصف این مقدار نان گندم می‌خورد بدون شک برایش بهتر بود، زیرا تفاوت نان جو و گندم حداکثر 20 درصد است و وقتی فرد در مصرف آن حد را رعایت نکند قند خون بسیار بالایی خواهد داشت. در مورد نان‌های مختلف مثل سنگگ و بربری نیز چنین است. وقتی نان سنگگ را با خمیری مشابه بربری می‌پزند و فقط شکل متفاوتی به آن می‌دهند، خاصیت آن از نظر میزان قند موجود نیز مشابه خواهد بود! در واقع روند تهیه نان از نام نان مهم‌تر است و مقدار مصرف از همه چیز اهمیت بیشتری دارد.

بیسکویت ساقه طلایی و نان سوخاری: هر دوی این محصولات دارای سبوس هستند و متاسفانه بیماران دیابتی به باور این که اینها قند را بالا نمی‌برند به وفور از آنها استفاده می‌کنند و خوردن این شیرینی‌ها یکی از دلایل کنترل نشدن دیابت است. در هر دوی این مواد شکر به کار رفته و خوردنشان فقط در حد یک لقمه مجاز است وگرنه قند بشدت بالا می‌رود.

مثال‌های اینچنینی زیاد است و از حوصله این مبحث خارج. توصیه می‌کنم با تست قند خون قبل و بعد از مصرف هر ماده غذایی که ادعا می‌شود قند را بالا نمی‌برد از صحت ادعا مطمئن شوید.

*‌ فوق‌تخصص بیماری‌های غدد و متابولیسم

روزنامه جام جم،

ارسال شده در 27 اردیبهشت 1395 توسط خانم فردوس فرد با موضوع دیابت

پیشنهاد سردبیر

  • آشنایی در فضای مجازی
  • هفت سین به سبک مهندسی پزشکی
  • آپنه خواب را کنترل کنید تا بیماری چشمی به سراغتان نیاید
  • دریافت پتاسیم با این مواد غذایی
  • اطلاعاتی در مورد عارضه مننژیت
  • کلید درمان مشکلات معده، در دست شیرین بیان
  • افزایش 150 درصدی تخت های بیمارستانی استان گلستان
  • ترکیبی از عدس و سیب زمینی
  • تاثیرات مهم مزاج روی رفتار
  • ارتباط نوشیدنی های شیرین با بروز علائم پیش دیابت
  • پیشگیری از بیماری های عروقی با این ویتامین
  • با نوشیدن آب زغال اخته خطر بیماری ها را کاهش دهید
  • بررسی سندرم متابولیک بررسی سندرم متابولیک
  • دارو درمانی در کودکان مبتلا به ADHD
  • آیا شپش با عفونت های قارچی و شوره سر فرق دارد؟
  • محبوبترین ها

  • ابتلا به امراض خطرناک به واسطه سوسک های خانگی
  • رفع بوی نامطبوع سرویس های بهداشتی
  • ماری جوانا (حشیش) ممکن است باعث کاهش تراکم استخوان شود
  • آشپزخانه و آلودگی های موجود در آن
  • سلامتی مهمترین نعمت زندگانی است
  • 5 عمل مهمی که باید بعد از ترک سیگار انجام دهید
  • درباره استفاده از آنتی باکتریال ها
  • شستن این 7 وسیله ضروری است
  • تغییر در رویه زندگی به خاطر سلامتی بدن
  • آیا سیگار الکترونیک جایگزین مناسبی برای دخانیات است؟
  • چه نکاتی را باید در خوردن صبحانه رعایت کرد؟
  • اهمیت رعایت بهداشت تلفن همراه
  • امید به زندگی و شاخص بهداشت
  • لباسهای نو را پیش از استفاده حتما بشوئید
  • بهداشت مکان های ورزشی
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است