mother-and-daughter-and-granddaughter-672x372-web

وظیفه اطرافیان برای آرامش یافتن افراد سالمند چیست چه کارهایی لازم است انجام دهند تا سالمندان اطراف خود را ارام و دور از هر نوع استرسی نگه دارند

 شاید در وهله اول این گونه تصور شود که با بالا رفتن سن، امکان زیاد شدن استرس وجود ندارد؛ به عبارت دیگر استرس مخصوص جوانان است به خاطر مشکلات و مسائل گوناگونی که هر روز با آن ها مواجه می شوند.

 بر خلاف این تصور اشتباه، استرس و نداشتن آرامش در سالمندان، دلایل بسیاری دارد که می تواند شامل نبود همسر، نگرانی های مادی، مشکل های سلامت و نبود وابستگی باشد. به گزارش «تبیان» به دلیل اهمیت این موضوع، مطالب امروز را به واکاوی این مشکل سالمندان و راهکارهای حل آن اختصاص داده ایم که هم باید توسط سالمندان و هم فرزندان و اطرافیان شان مطالعه و به کار گرفته شود.

علل عمده استرس در سالمندی
تغییر در سبک زندگی، بازنشستگی، نگهداری از همسر بیمار، مرگ اقوام، نزدیکان و دوستان صمیمی، کاهش توانایی ها و قوای جسمانی و وجود بیماری های مزمن و ناتوان کننده، نگهداری از نوه ها، نگرانی در خصوص زندگی مستقل و ترس از تنها شدن، نگرانی در خصوص طرد شدگی یا زندگی در سرای سالمندان و کمبود مجموعه های حمایت کننده اجتماعی، از عمده علل ایجاد استرس در سالمندان است.

علایم استرس در سالمندی
تپش قلب، افزایش فشارخون، دست ها و پاهای سرد و مرطوب افزایش سرعت تنفس، احساس ضعف و خستگی، سیاهی زیر چشم، سردردهای تنشی، سایش دندان ها روی هم، لرزش دست ها و دردهای عضلانی، مشکلات گوارشی مانند کاهش اشتها، تهوع، نفخ، استفراغ، سوزش معده، یبوست و گاهی اسهال، از جمله علایم استرس در افراد سالمند است. همچنین بروز مشکلات مغزی به دلیل ایجاد استرس مانند بی خوابی، کابوس شبانه، کاهش حافظه، کاهش تمرکز، خستگی، ترس و دلهره، کاهش اعتماد به نفس، حواس پرتی، احساس گناه، ناامیدی، اضطراب، ناتمام گذاشتن کارها و تصمیم گیری و نتیجه گیری های غلط، کج خلقی، فریاد زدن و رفتارهای پرخاشگرانه از جمله عوارض ناشی از استرس در دوران سالمندی است.

توصیه های کاربردی به اطرافیان
برای مقابله با استرس در سالمندان باید با آنان در خصوص احساسات و نگرانی هایشان صحبت کرد، به آنان اعتماد به نفس داد و آنان را برای استفاده از وسایل کمکی مانند عصا، عینک و سمعک، در صورت نیاز تشویق کرد.
حفظ ارتباط با خانواده، مشغول کردن آنان به کاری در خانه، خواندن نماز، دعا و قرآن از دیگر راه های جلوگیری از استرس است. بهتر است برای این که استرس را از سالمندان دور کنید و آن ها را به آرامش برسانید تشویق شان کنید که از سلامت روانی و جسمی شان تا جایی که امکان دارد مراقبت کنند؛ به طور مثال داشتن رژیم سالم غذایی، ورزش یا شرکت در فعالیت هایی که از آن لذت می برند به آن ها در کنترل استرس شان کمک می کند. شما همچنین می توانید سالمندان را تشویق کنید روابط اجتماعی خود را حفظ کنند و آن را گسترش دهند. این مسئله می تواند تاثیر قابل توجهی در زندگی آن ها داشته باشد و زمینه رسیدن آن ها به آرامش را فراهم کند. این مسئله هم زمانی که آن ها در خانه سالمندان باشند و هم زمانی که خانه خودشان را داشته باشند، صدق می کند. البته خواب کافی هم در رسیدن به آرامش در سالمندان کمک می کند.
حال که با علائم استرس و چگونگی کمک به سالمندان برای ایجاد آرامش در آن ها پی بردید بد نیست به تکنیک های رسیدن به آرامش در سالمندان که در ادامه آمده، هم توجه کنید.
توصیه هایی به سالمندان
تکنیک های تایید شده برای رسیدن به آرامش در دوران سالمندی عبارت است از:
1-آرامش عضلات: در این تکنیک سالمندان تشویق می شوند عضلات خود را منقبض یا فشرده و سپس رها کنند. این فشردگی و رهایی شامل عضلات اصلی یعنی شانه ها، بازوها، انگشتان دست، پاها و انگشتان پا می شود.
2- تصویرسازی ذهنی: تصویرسازی ذهنی یعنی این که سالمندان خود را در محلی زیبا در حال انجام فعالیت مورد علاقه شان تصور کنند؛ به طور مثال تصور کنند در سواحل خزر هستند یا روی قله کوه های دماوند یا در حال شنا کردن در دریاچه ای زیبا.
3-ورزش های آرام: ورزش های آرام مانند یوگا میان سالمندان محبوب است و به آن ها اجازه می دهد بدنشان را در حالی که روی تکنیک تنفس تمرکز کرده اند، تقویت کنند.
4-گوش دادن به نغمه‌های آرامبخش: گوش دادن به موسیقی‌های آرامش بخش به سالمندان کمک می کند ترس و اضطراب شان را از بین ببرند. منابع استرس در سالمندان با منابع استرس در جوانان متفاوت است، اما به این معنا نیست که استرس سالمندان خاص است. استرس سالمندان هم می تواند به راحتی استرس جوانان از بین برود. تنها مسئله این است که این استرس زود تشخیص داده شود و به روش های مناسب از بین برود.

روزنامه خراسان