سالمند1

سازمان جهانی بهداشت در پیامی که به مناسبت روز جهانی سالمندان در سال 2003 تحت عنوان «سالمندان به منزله نیروی جدیدی در راه توسعه» منتشر کرده متذکر گردیده است که: امروزه در سطح جهان، انقلابی در جمعیت شناسی، در شرف وقوع است. چرا که حدود 600 میلیون نفر افراد سالخورده 60 ساله و بالاتر در سطح جهان وجود دارد و این رقم تا سال 2025 به دو برابر و تا سال 2050 به دو میلیارد نفر افزوده خواهد شد و این در حالیست که بیشترین موارد آن در کشورهای در حال توسعه زندگی خواهند نمود. از طرفی در جهانی که سریعا رو به پیر شدن به پیش می رود افراد سالخورده به طور روزافزونی نقش بحرانی در انجام کارهای داوطلبانه، انتقال تجربه و دانش، کمک به اعضاء خانواده با ایفاء نقش مراقبتی و… به عهده خواهند داشت. در بسیاری از نقاط جهان این افراد نقش عظیمی در همکاری های اجتماعی ایفاء می کنند.
شایان ذکر است که نقش بحرانی سالمندان فقط به کشورهای در حال پیشرفت محدود نمی شود بلکه در کشورهای پیشرفته نیز دارای چنین نقش خطیری هستند مثلا در اسپانیا مراقبت از افراد بیمار و ناتوان عمدتا بر عهده سالمندان و مخصوصا خانم های سالخورده می باشد و بدیهی است که این نقش عظیم و مشارکت مفید در امر توسعه زمانی می تواند توام با شادابی و لذت باشد که سالمندان از سلامت کافی برخوردار باشند. واقعیتی که تحقق آن در گرو سیاستگذاری های صحیح می باشد. نکته جالب توجه دیگر اینکه اغلب کشورهای در حال توسعه جهان تاکنون پیچیدگی های اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی انتقال جمعیت را که به پیر شدن ملت ها مشهور است درک کرده اند و با افزایش روز افزون سالمندان، مشکلات آن ها نیز بیشتر شده به گونه ای که هنوز راه خاص رضایت بخشی برای آن نیافته اند.
طبق اطلاعات موجود در سازمان ملل و تخمین کارشناسان آن سازمان حدود 27/7 درصد از جمعیت کشور ایران را سالمندان تشکیل می دهند که این میزان تا 20 سال آینده به 7/14 درصد خواهد رسید نسبت سالمندان ایران در سال 1404 برابر با 5/10%  و در سال 1429 برابر با 7/21% خواهد بود.

این مطلب توسط  مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد