موضوعات

چه عواملی باعث فساد مواد غذایی می شوند

CELSO PUPO

CELSO PUPO

سه گروه باکتریها، کپک ها و قارچ ها باعث فساد مواد غذایی می شوند که در شکل ظاهری، طعم و مزه غذاها تاثیر گذاشته و باعث فساد آنها خواهند شد. از دیگر مواد اصلی در فساد ماده غذایی می توان از:
1- میکروبها
2- بعضی از مواد طبیعی در خود غذا
3- حشرات و جوندگان
4- انگلها
5- گرما و سرما
6- رطوبت و خشکی
7- هوا
8- نور
9- زمان
نام برد.
میکروبهای فاسد کننده غذا در همه جا وجود دارد. آب، خاک، هوا، پوست دام و پَر طیور و همچنین روده حیوانات مملو از میکروب می باشد. همچنین سطح دستگاهها و دست آلوده شخص که به ماده غذایی تماس دارد، دارای میکروب است که باعث فساد در مواد غذایی می شود.
دومین عاملی که باعث پایداری ماده غذایی می گردد ساختمان فیزیکی آن است. اگر ماده غذایی به قطعات کوچکتری در آید زودتر و سریعتر فاسد می شود تا قطعات آن بزرگ باشد. پس گوشت چرخ کرده خیلی سریعتر از یک قطعه بزرگ گوشت فاسد می شود.
حشرات و جوندگان نیز روی مواد غذایی صدماتی را وارد می کنند. از جمله حشرات بر روی غلات و میوه و سبزیجات آسیب رسانده و جوندگان با خوردن مواد غذایی باعث کم شدن آن ماده شده و ادرار و فضولات آنها کیفیت خوراک را از بین برده و باکتریهای بیماری زایی را در روی ماده غذایی بوجود می آورند.
انگل ها از جمله کرم تریشین که در مدفوع بعضی از حیوانات به خصوص خوک وجود دارد اگر دوباره خورده شده باشد از طریق روده به بقیه نقاط بدن حیوان منتقل شده و مصرف چنین گوشتی در صورتیکه به اندازه کافی حرارت نبیند کرم زنده را وارد بدن انسان می کند و ایجاد بیماری تریشینوز می نماید.
گرما و سرما در صورت عدم کنترل مواد غذایی را فاسد می کند که یخ زدگی میوه جات و سبزیجات در اثر سرمای زیاد و فساد انواع گوشتها در گرمای زیاد از آن جمله هستند.
رطوبت و خشکی نیز باعث فساد مواد غذایی می شود. چسبندگی و فشرده شدن بعضی از مواد غذایی بعلت وجود رطوبت در هوا است که باعث رشد و نمو صدها باکتری یا کپک می گردد. میوه ها و سبزیجات را اگر در کیسه های پلاستیکی قرار دهند در اثر تنفس، رطوبت به حالت قطرات آب در سطح میوه ها و سبزی ها ظاهر شده و باعث رشد میکروبها می شود.
هوا نیز یکی از عوامل فساد مواد غذایی است. برخی از ویتامین ها مثل C , A به وسیله اکسیژن هوا تغییر می کنند. اکسیژن در تماس با مواد غذایی بخصوص کره و روغن آنها را خراب می کند. بنابراین اکسیژن هوا عامل رشد و نمو بسیرای از میکروبها در مواد غذایی است.
نور ویتامین های C , A و ریبوفلاوین و بعضی از رنگهای غذایی را از بین برده و باعث تغییر طعم برخی از مواد غذایی می گردد. زمان کیفیت ماده غذایی محدود می باشد و پس از تهیه مواد غذایی باید به نوع ماده توجه نمود. زیرا بعضی از مواد پس از چند ساعت کیفیت اصلی خود را از دست می دهند. تمام موارد بالا با پیشرفت زمان، تاثیر منفی بیشتری پیدا می کنند. مواد غذایی در مقابل میکروب ها، حشرات، گرما، سرما، رطوبت و نور همراه با زمان زیاد زودتر و بیشتر از بین می رود.

 

این مطلب توسط  مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد

دکتر سلام

22 خرداد 1395

مطالب مرتبط

  • نکات مهم برای تهیه نان محلی
  • لیف کشیدن و این نکات مهم
  • بیرون راندن ویروس سرماخوردگی از منزل
  • غذای گرم درون ظروف پلیمری قرار ندهید
  • هر چند وقت یک بار باید دوش بگیریم؟
  • نظافت شیرآلات خانگی
  • خطرات استفاده از لیوان های آلوده
  • در پائیز از شر سرما خوردگی در امان باشید
  • بروز مقاومت آنتی بیوتیکی در بدن
  • با بوی بد پا خداحافظی کنید
  • دروغ بزرگی به نام حجامت 21 نقطه ای
  • از مضرات رژ لب خبر دارید؟
  • آیا میدانید خوش بو کننده های هوا چقدر مضر هستند؟
  • 45 ماده سمی که گرد و غبارِ درون خانه ها به همراه دارند
  • اصول صحیح تمیز نگه داشتن رختخواب
  • پربازدیدترین مطالب

  • معرفی برخی وسایل آسیب زننده به سلامت در خانه
  • حمام کردن و این همه خاصیت
  • توصیه های تابستانه برای دیابتی ها
  • توصیه هایی در خصوص خرید کره
  • سخن گفتن و خطاب کردن کودک
  • به این دلایل، نوشیدن آب شب مانده؛ ممنوع !
  • احساس آرامش در حمام با این روش ها
  • در مورد سلامتی این عقاید نادرست هستند
  • به خاطر هفته بهداشت جهانی: نکاتی درباره ایمنی غذا
  • آشپزخانه و آلودگی های موجود در آن
  • راه حل های تاثیرگذار بر سم زدایی
  • “HIV” ویروسی که باید بیشتر درباره آن بدانیم
  • اهمیت الگوی زندگی برای سلامتی
  • ترافیک زمینه ساز حمله ی قلبی می شود
  • چرا باید دست کم هفته‌ای یک دفعه خودتان را وزن کنید؟
  • داغ ترین مطالب و مقالات

  • آشنایی با انواع پولیپ و نشانه های آن
  • آشنایی کامل با بیماری EB و کودکان پروانه ای
  • موز سبز؛ از فواید تا عوارض
  • با این نوشیدنی معجزه آسا، سه روزه لاغر شوید
  • استاندارد میزان اضافه وزن مجاز در دوران بارداری
  • کدو سبز و کلی خواص فوق العاده
  • از اوریون چه میدانید؟!
  • چگونه توپک خرمایی درست کنیم؟
  • طرز تهیه پیتای سینه مرغ
  • بررسی علل احساس سقوط در خواب
  • علائم تب مخملک در کودکان چیست؟
  • آیا علائم سینه پهلو یا پنومونی میدانید؟
  • برگزاری کنگره ی پیشگیری بزرگترین و اولین بیماری شایع جهان
  • 39 کودک مبتلا به کم کاری تیروئید در همدان شناسایی شد
  • اعلام مقالات برتر همایش ملی «سلامت از دیدگاه قرآن»
  • پیشنهاد سردبیر

  • 5 ورزش برای اینکه غبغب را از بین ببرید
  • روانشناسی استرس در ورزشکاراران
  • باردارشدن در سن بالا
  • شیرینی و شکلات، عامل افزایش آکنه
  • شیرخواران و استفاده از ویتامین k
  • باتری را از دسترس اطفال دور نگه دارید
  • تاثیرگذارترین مواد بر نزول قوای جنسی
  • دلایلی برای خوردن چای
  • بقچه سیب زمینی و پنیر
  • رسیدگی به گوش با این روش ها
  • درد ناشی از کمبود کلسیم
  • تاثیر اختلالات خواب در عدم رضایت از زندگی
  • برای تنظیم خلق و خوی خود بخوانید
  • ترفندهی سرآشپزها برای فریزکردن
  • توصیه ارتوپدین درباره خریدن کیف استاندارد زنانه
  • 
       
    
    x