32445
وقتی همسرتان عصبانی می شود سعی کنید با ترفندهی عاشقانه و مهرو محبت خود وی را آرام کنید و از راه دوستی وارد شوید تا اختلافاتتان به راحتی حل شوند

از قدیم گفته اند دعوا نمک زندگی است، اما در برخی اوقات این نمک ها بیش از حد شده و جر و بحث ها موجب عصبانیت زوجین می شود در این میان همسران در مقابل عصبانیت برخوردهای متفاوتی انجام می‌دهند، بعضی مانند طرف مقابل عکس‌العمل نشان می‌دهند؛ گروهی شروع به گریه و زاری کرده و قهر می‌کنند و برخی نیز سکوت اختیار کرده و موقعیت را ترک می‌کنند.
شما جزء کدام دسته از افراد هستید؟ آیا وقتی کسی عصبانی می‌شود شما هم مانند او عصبانی می‌شوید؟ یا با صبر و شکیبایی و یادگیری مهارت‌های ارتباطی، تحمل خود را بالابرده و قادر به مدیریت و کنترل ناراحتی خود هستید؟
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است
دکتر حمید فرج الهی روانشناس با بیان اینکه در هنگام عصبانیت ابتدا نشانه‌های شروع‌کننده و هشداردهنده خشم بروز می‌کند، اظهار کرد: با شناختن این نشانه‌ها و کنترل آن‌ها می‌توان از بیشتر شدن خشم جلوگیری کرد. تغییرات بدنی همچون افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون، تغییر تنفس از نشانه‌های جسمانی خشم است.
وی بیان داشت: قطعاً با پی بردن به این‌که چه عواملی باعث ناراحتی و خشم همسرتان می‌شود می‌توانید برای مقابله و کنار آمدن با چنین موقعیت‌هایی برنامه‌ریزی کنید و رفتاری را که کمتر آسیب‌زا و تهاجمی است، از خودتان نشان دهید.
فرج الهی با اشاره به اینکه دربسیاری از زوج‌ها، عصبانیت فقط وقتی به وجود می‌آید که جروبحث وجود داشته باشد، تصریح کرد: همسران در این صورت باید یاد بگیرند که چطور جروبحث را به حداقل رسانند و صلح و آرامش را برقرار کنند و بعضی زوج‌ها در خانواده‌هایی بزرگ‌شده‌اند که عصبانیت در رفتار آن‌ها دیده می‌شود و آن‌ها این‌طور یاد گرفته‌اند که هر زمان در زندگی احساس خستگی و ناکامی کردند به‌سرعت عصبانی شوند.
لیلا حائری مشاور نیز یکی از علل عصبانیت همسران را لجاجت آنها و تاکید و اصرار بر نظر خود دانست و گفت: این عوامل باعث تشدید جر و بحث بین زوجین و دعوای آنها می شود که عدم تلاش هر یک از طرفین برای درک متقابل، منجر به تکرار عصبانیت ها می شود.
همسر همه‌فن‌حریف نباشید
این روانشناس در خصوص راهکارهای کنترل عصبانیت همسر اظهار کرد: یادتان باشد هنگامی‌که همسرتان عصبانی است، منطقی نیست و در حالتی که عصبانیت فوران می‌کند، استفاده از دلیل و منطق کاربردی ندارد.
وی با بیان اینکه هدف شما در این شرایط باید حفظ آرامش خودتان و آرام کردن همسرتان باشد، گفت: اصلاً سعی نکنید در این مرحله مشکل را حل کنید، پس از خاموش ‌شدن شعله عصبانیت، باید زمانی مناسب را پیدا و با هم صحبت کنید و در این زمان به همسرتان بگویید که عصبانیت او را درک کرده‌اید و می‌خواهید باهم راه‌حلی پیدا کنید که در‌ آینده چنین عصبانیت‌هایی به وجود نیاید.
از روش زنگ تفریح استفاده کنید
فرج الهی با اشاره به وجود زنگ تفریح در سال های مدرسه برای فاصله از خستگی و تنش بیان کرد: همانند آن سال ها در زندگی زناشویی نیز از منبع خشم و عصبانیت فاصله بگیرید و هر وقت احساس می‌کنید در صورت ادامه بحث دیگر نمی‌توانید خشم خود را کنترل کنید، با موکول نمودن آن به زمان دیگری به هر دو نفرتان فرصت می‌دهید تا از عصبانیت و خشم فاصله بگیرید و رفتار آرام‌تری داشته باشید.
وی با بیان اینکه در بعضی اوقات بهترین کار در مقابل همسری عصبانی، سکوت در آن لحظه است؛ چراکه هر حرفی ممکن است طرف مقابل را ناراحت‌تر کند، تصریح کرد: این سکوت باعث می‌شود وضعیت بحرانی، بدون درگیری پایان بپذیرد و ما فرصت پیدا کنیم که در زمان دیگری، راحت‌تر و با آرامش با او صحبت کنیم.
این روانشناس افزود:  مثلاً در شرایط عصبانیت از منزل بیرون بروید، به‌این‌ترتیب موقتاً شرایط را ترک می‌کنید تا اوضاع بدتر نشود این کار باعث آرام شدن هر دو نفر می‌شود و اوضاع را بهتر می‌کند.
لطفاً همسر او باشید نه مادرش!
فرج الهی اظهار کرد: همان طور که خانم ها خوششان نمی آید یک نفر دائم به آنها بگوید این کار را بکن، آن کار را نکن؛ مردها نیز دلشان نمی‌خواهد همسرشان مدام از آن‌ها بخواهد که تغییر کنند و اکثر مردها از این‌که همسرشان دائم بخواهد آن‌ها را تغییر دهد، خشمگین می‌شوند.
وی با بیان اینکه یادتان باشد، انسان می‌تواند خودش را خیلی راحت تغییر بدهد اما تغییر دادن دیگران خیلی سخت است، اذعان کرد: باید سعی کنید باکارهای بزرگ و کوچک به همسرتان آرامش دهید و از یاد نبرید که هم‌زمان با انجام رفتارهای آرامش‌بخش، از برخوردهایی که با تهدید، سرزنش، توهین و تحقیر همراه است دوری کنید چراکه این کارها جایگاه آرامش گری شما را تخریب می سازد.
این روانشناس تصریح کرد: ممکن است بروز چنین اشتباهاتی از جانب شما، باعث شود که همسرتان نتواند عصبانیت خود را کنترل کند و با وجود اینکه عصبانی شدن حق همه انسان‌هاست ولی نباید همراه با توهین، تحقیر و تخریب دیگران باشد.
وی افزود: هرزمانی که همسرتان عصبانی شد، به وی یاری دهید تا احساساتش را به‌راحتی بیان کند و مانند مادری انتقادگر رفتار نکنید، زیرا جایگاه عاطفی خود را نزد همسرتان از دست خواهید داد.
راز جذابیت همسران سازشگر
فرج الهی با اشاره به اینکه بسیاری از افراد موقعی که در ارتباط با همسر خود دچار مشکل می شوند، به‌جای حل مسئله‌ یا تحلیل کردن شرایط جدید در مقام جبران یا دفاع برمی‌آیند، افزود: این افراد با دفاع از خود سعی دارند با به کرسی نشاندن حرف یا باور خود نه‌تنها اندکی از مشکلات درونی خود بکاهند بلکه به فرد مقابلشان نشان دهند که بهتر از او هستند و هرگز حاضر به تسلیم نخواهند شد.
وی با بیان اینکه اگر این افراد قبول کنند‌ سازش کردن بهتر از خشم و ناراحتی طولانی‌مدت است بدون ‌تردید بسیاری از مشکلات به وجود آمده خیلی سریع‌تر حل می‌شوند، تصریح کرد: در این صورت مشکلات هیچ‌وقت به مشکلی کهنه و حل‌نشده مبدل نمی‌شوند و باید پذیرفت که سازش مانند وسیله‌ای مؤثر و مفید است که می‌تواند شمارا برای داشتن زندگی ساده و سالم‌تر‌ آماده کند.
گفت و گو درمان کنترل خشم
این روانشناس در مورد کنترل خشم اظهار کرد: برای کنترل خشم‌ بهتر است از همین امروز علاقه‌مند به سازش شوید و اصول سازش را بیاموزید تا به‌جای سکوت، ناله و انتقادهای کلامی آسیب‌زننده با طرف مقابلتان به گفت‌وگو بنشینید، زیرا گفت‌وگو یکی از مؤثرترین روش‌های کنترل و کاهش شدت خشم و افزایش جذابیت همسران است.
وی با تاکید بر اینکه بهترین راه کنترل عصبانیت، اجتناب کردن از آن در همان مرحله نخست است، بیان کرد: اگر بین شما و همسرتان مسائلی وجود دارد که همواره باعث جروبحث می‌شود، مهارت‌های ارتباطی خودتان را تقویت کنید و آن‌ها را قبل از شروع یا بلافاصله پس از شروع عصبانیت به کار بگیرید.
قبل از قضاوت متوجه منظور همسرتان شوید
وی در مورد راهکارهای مهار عصبانیت در همسران اظهار داشت: اگر یکی از زوجین به قدری عصبانی شود که نتواند از بیان کلمات توهین آمیز خودداری کند، بهتر است طرف مقابل به بحث خاتمه دهد.
این مشاور با بیان اینکه در مواقع عصبانیت قدم زدن در فضای آزاد برای دستیابی به آرامش مفید است، تصریح کرد: همسران ضمن احترام به عقیده یکدیگر، فرصت بیان آنها را به طرف مقابل بدهند و با آموزش مهارت های حل اختلاف به بهتر شدن روابط بین خود کمک کنند.
حائری افزود: در صورتی که همسرتان از شما انتقاد می کند، قبل از دفاع از خود مطمئن شوید که منظور وی را متوجه شده اید و آن را بر زبان آورید.
با تمام این صحبت ها یادتان باشد هرچه مهارت‌های‌ ارتباطی شما بیشتر باشد، احتمال بروز یا ادامه خشم و عصبانیت کمتر می‌شود و فراموش نکنید هر همسری قلق خودش را دارد پس توجه کنید که همسرتان چگونه و چه زمانی عصبانی می‌شود تا بتوانید پیشگیری کرده یا شرایط را کنترل نمایید.
گزارش از هانیه اسماعیلی
باشگاه خبرنگاران؛