image_13950503927291

ماده معدنی روی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و استفاده از آن برای سلامتی بدنمان بسیار حائز اهمیت است می خواهیم از تاثیرات مثبت استفاده از مواد غذایی حاوی روی بیشتر بدانیم با ما در ادامه مطلب همراه باشید و از خاصیت های بی نظیر روی اطلاع پیدا کنید

کمبود و یا کاهش میزان روی در بدن یکی از عوامل اصلی ایجاد کننده زخم های پوستی به شمار می رود. همچنین روی در درمان آکنه و اگزما که از شایع ترین اختلالات پوستی است، بسیار موثر میباشد.

روی بطور فعال در فرآیند ترمیم پوست شرکت کرده و نیز در درمان التهابات و اختلالات پوستی بویژه در دوران نوجوانی و بلوغ، نقش مهمی ایفا می کند. همچنین روی در ترمیم سریع زخم ها نیز موثر است.

کمبود و یا کاهش میزان روی در بدن یکی از عوامل اصلی ایجاد کننده زخم های پوستی به شمار می رود. همچنین روی در درمان آکنه و اگزما که از شایع ترین اختلالات پوستی است، بسیار موثر میباشد. بیمارانی که این اختلالات را داشتند بعد از مصرف مکمل های روی، تا حدود زیادی بهبودی حاصل کرده اند.

جلوگیری ازابتلای بیش از حد به سرماخوردگی معمولی:

روی در کاهش و پیشگیری از علائم سرماخوردگی معمولی نقش مهمی دارد، بطوریکه موجب کاهش شدت و نیز مدت زمان دوام این علائم می گردد. بهبود مشاهده شده در سرماخوردگی ناشی از مصرف روی می تواند بدلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی و نیز ضد التهابی روی باشد.

در بهبود سریع زخم ها:

نقش روی در بهبود سریع زخم ها، بویژه به هنگام جراحت های ناشی از سوختگی و یا زخم هایی که در اثر عمل جراحی در بدن ایجاد می گردند، بسیار اهمیت پیدا می کند.

در تقویت سیستم ایمنی:

روی جهت انجام صحیح عملکرد سیستم ایمنی یا دفاعی بدن بسیار اهمیت داشته و نیز در محافظت از بدن در برابر بیماری و عفونت نقش دارد. روی بعنوان عامل تقویت کننده سیستم ایمنی در کنترل لنفوسیت های CD4 , T، سلولهای کشنده طبیعی و اینترلوکین II دخالت دارد. علاوه بر این تحقیقات دانشمندان نشان داده است که روی دارای خاصیت ویروس کشی نیز می باشد.

در سلامت دستگاه تولید مثلی:

روی از جنبه های فراوانی شامل افزایش قدرت جنسی در مردان، بارداری های موفق در زنان و سنتز هورمون های جنسی در سلامت دستگاه تولید مثلی تاثیر می گذارد. در بلوغ و تکامل اسپرم در مردان و نیز تکامل طبیعی نوزاد نیز تاثیر دارد. مصرف روی در بسیاری از موارد بزرگ شدگی غده پروستات نیز موثر بوده است. تحقیقات اخیر دانشمندان در این زمینه نشان می دهد که روی تا حدود زیادی در جلوگیری از ناباروری بویژه در مردان نقش دارد. کمبود روی در مردان می تواند منجر به کاهش عملکرد ترشحی بیضه ها، کاهش قدرت و میل جنسی و نیز بزرگ شدگی غده پروستات گردد.

کنترل آزاد سازی ویتامین ها و هورمون ها:

روی آزاد سازی ویتامینA ذخیره شده در کبد و انتقال آن به شبکیه چشم را کنترل می کند. همچنین نشان داده شده است که در سیستم غدد درون ریز یا اندوکرین، فعالیت انسولین را تنظیم کرده و تبدیل هورمون تیروئیدی تیرونین به تری یدوتیرونین را نیز افزایش می دهد.

تنظیم متابولیسم:

روی جهت انجام عملکرد بیش از ۳۰۰ آنزیم مختلف ضروری بوده و در بسیاری از فرایندهای زیستی نقش اساسی ایفا می کند. روی جهت تجزیه کربوهیدراتها اساسی بوده و نیز در تعدادی از واکنشهای آنزیمی درگیر در متابولیسم پروتئین و کربوهیدرات شرکت دارد، همچنین بعنوان کوفاکتور آنزیم آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیس موتاز (SOD) نیز مطرح است.

در پیامدهی سلولی و ساختار سلول:
روی در کاهش و پیشگیری از علائم سرماخوردگی معمولی نقش مهمی دارد، بطوریکه موجب کاهش شدت و نیز مدت زمان دوام این علائم می گردد. بهبود مشاهده شده در سرماخوردگی ناشی از مصرف روی می تواند بدلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی و نیز ضد التهابی روی باشد.

کمبود روی ساختار غشاهای زیستی را نیز تحت تاثیر قرار داده ، حساسیت آنها را در برابر آسیب های اکسیداتیو افزایش داده و عملکرد آنها را مختل می سازد. در پیامدهی سلولی نیز نقش دارد بطوریکه بررسی های اخیر دانشمندان نشان می دهد که روی در آزاد سازی هورمون های پیام رسان و نیز انتقال پیامهای عصبی بسیار موثر است.

درمان و پیشگیری از سوء تغذیه:

مطالعات و بررسی های صورت گرفته، نشان از ارتباط مستقیم میان کمبود روی، سوء تغذیه و نیز ابتلا به اسهال در کودکان دارد. از آنجا که بین محتوای روی و پروتئین موجود در انواع غذاها ارتباط نزدیکی وجود دارد، می توان گفت که جذب نامناسب و ناکافی پروتئین از طریق غذاها موجب کمبود روی نیز خواهد گردید. به هنگام کمبود روی، بدن نسبت به باکتری های تولید کننده توکسین یا سم و نیز عوامل بیماریزای دستگاه گوارش اعم از ویروسها آسیب پذیرتر شده و نهایتاً اختلالاتی مانند اسهال بروز می کنند که به نوبه خود موجب مختل شدن جذب سایر مواد مغذی گشته و وضعیت غیر عادی از نظر میزان وجود مواد معدنی و غذایی در بدن ایجاد می کنند.

جلوگیری از بروز زخم های معده ای:

زخم های معده ای عموماً همراه با درد شدید در ناحیه معده می باشند که ۳۰ دقیقه تا ۳ ساعت طول می کشند. همچنین احساس گرسنگی و سوزش در ناحیه معده نیز از علائم دیگر این زخم ها می باشند. با مصرف مقادیر مناسب روی می توان تا حدود زیادی این علائم را کاهش داد. مصرف مکمل های روی موجب تقویت معده و حذف دردهای متعدد ناشی از زخم های معده می گردد.

کمک به احساس مزه و بو:

روی موجب تقویت حس چشایی و بویایی می گردد. از اولین علائم کمبود روی در بدن کاهش و یا از دست دادن قدرت چشایی و بویایی می باشد.

پیشگیری از بیماری ویلسون:

بیماری ویلسون یک اختلال ژنتیکی است که در آن مقادیر اضافی مس در بدن دفع نمی گردد. مقدار کم مس بدست آمده از طریق غذا جهت حفظ سلامت بدن مهم می باشد ولی میزان بیش از حد آن برای بدن سمی است. در بیماری ویلسون مس موجود در کبد، مغز، چشم ها و سایر اندام ها در طول زمان موجب رساندن آسیب به آنها می گردد. مصرف روی می تواند موجب کاهش چشمگیر جذب مس در این بیماران گردد.

رشد عمومی بدن:

روی اعمال زیستی متعددی را در بدن به انجام می رساند و کمبود آن موجب بروز ناهنجاری های متعدد در متابولیسم سلولی می گردد. روی در هسته، هستک و کروموزومهای تمام سلوهای بدن وجود داشته و ساختار RNA , DNA و ریبوزوم را پایدار می سازد. به همین جهت روی در رشد و تقسیم سلولی و نیز رشد عمومی بدن دارای نقش بسزائی است.

تبیان،

ارسال شده در 3 مرداد 1395 توسط خانم فردوس فرد با موضوع تغذیه

پیشنهاد سردبیر

  • درباره احساسات مردانه بیشتر بدانید
  • چگونه از مرطوب کننده ها باید استفاده کرد؟
  • فواید فعالیت ورزشی منظم برای سالمندان
  • مناسب ترین تغذیه برای کودکان دبستانی (2)
  • رژلب قرمز را اینگونه امتحان کنید
  • انتظارات و توقعات دیگران از ما
  • زبان نقاشی اطفال
  • با روانشناسی ورزش بیشتر آشنا شویم
  • چه زمانی افسردگی پایان می یابد
  • تصاویری از لارینگوسکوپ اتوماتیک
  • تخمین سلامت بدن در خانه
  • سوپ سیب زمینی و هویج ترکیه
  • تحریک اشتهای اطفال بد غذا به سمت غذاهای سالم
  • نقش والدین برای دور کردن اعتیاد از فرزندان
  • آجیل خریدن با دانستن این نکات مهم
  • محبوبترین ها

  • سلامتی دستگاه گوارش با سبزیجات
  • آیا خوردن پای مرغ منفعت دارد؟
  • کدام روغن- چه مقدار -برای کجا مفید است؟
  • همیشه چربی عامل چاقی نیست
  • لاغری با تخم کتان
  • سنین بالا و رژیم مدیترانه ای
  • این کارها به رژیمتان آسیب می زند
  • حقایق تغذیه ای درباره گیلاس و آلبالو
  • کارهایی که بعد از غذا خوردن نباید انجام داد!
  • کلیدهای طلایی تغذیه سیگاریها
  • رسیدن به تناسب اندام در فصول سرد سال
  • هرگز بال مرغ را قبل از خوابیدن میل نکنید
  • اگر زیاد تن ماهی می خورید بخوانید
  • تغییر مزه و بوی غذا در یخچال
  • اصلاح برنامه غذایی پس از پایان ماه رمضان
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است