getty_rm_photo_of_digestive_system_illustration

 

باورها و افسانه های زیادی درباره مشکلات گوارشی در میان مردم مختلف وجود دارد می خواهیم به برخی از آن ها در این مطلب اشاره کنیم و به درستی یا نادرستی آن ها پی ببریم این باورهای عامیانه بسیار رایج و سرزبان ها هستند

مشکلات گوارشی بسیاری از قبیل زخم معده، هضم برخی از مواد غذایی، یبوست و غیره وجود دارند که در مورد چگونگی ابتلا، درمان و پیشگیری از آنها باورهای نادرست و اشتباهی وجود دارد.

،اصلاح باورها و اسطوره ها درباره سیستم گوارشی به این معنی است که شانس شما برای تشخیص مشکلات گوارشی و برطرف کردن آنها بیشتر خواهد شد. در اینجا 8 باور غلط درباره بهداشت دستگاه گوارش و حقایق آنها بیشتر معرفی شده است:

افسانه: غذاهای تند و استرس باعث زخم معده می شود

حقیقت: در گذشته‌ های نه‌ چندان دور تصور می ‌شد شیوه زندگی مانند علاقه زیاد به غذاهای پرادویه یا شغل‌ های استرس ‌زا، ریشه زخم ‌معده هستند اما امروزه پزشکان دریافتند که علت اصلی زخم ‌معده، استرس یا رژیم غذایی نیست بلکه آلوده شدن به باکتری خاصی به نام هلیکوباکتر پیلوری علت اصلی آن است. این باکتری در بزاق وجود دارد و از طریق استفاده از قاشق و چنگال فرد آلوده یا خوردن غذای نیمه کاره دیگران منتقل می‌ شود. برخی از داروها مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، کتوپروفن و برخی داروهای درمان ‌کننده بیماری آرتریت (درد و ورم مفاصل) از جمله این داروهاست که می‌ توانند باعث زخم معده شوند به همین علت باید از مصرف هرگونه دارو بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. مصرف سیگار و الکل هم از دیگر علل زخم معده است.

افسانه: نوشیدن شیر باعث بهبود زخم معده می شود

حقیقت: این باور غلط که نوشیدن شیر باعث بهبود زخم های گوارشی می شود، را باید اصلاح کرد. از آنجا که زخم های گوارشی اغلب به دلیل عفونت هلیکوباکتر پیلوری هستند، تنها درمان با آنتی بیوتیک می تواند شاف دهنده آنها باشد و علائمشان را از بین ببرد. نوشیدن شیر اگرچه ممکن است به طور موقت دردهای ناشی از زخم گوارشی را تسکین دهد اما در درازمدت مصرف آن منجر به افزایش اسید معده و وخیم تر شدن علائم می گردد.

افسانه: خوردن آجیل منجر به دیورتیکولیت می شود

حقیقت: دیورتیکولیت زمانی اتفاق می افتد که مخاط روده بزرگ آلوده یا ملتهب شود. دردی که در سمت چپ و پایین شکم باشد، می تواند از علائم دیورتیکولیت تلقی شود. این بیماری روده بزرگ قابل درمان است اما در صورت عدم درمان می تواند عود کند. با این حال باور غلط این است که مصرف آجیل و دانه های کوچک می تواند منجر به تحریک دیورتیکول و ابتلا به دیورتیکولیت شود. هنوز هیچ گونه اطلاعات علمی برای حمایت از این باور وجود ندارد. با این حال مصرف یک رژیم غذایی با فیبر بالا می تواند منجر به پیشگیری از یبوست ناشی از دیورتیکولیت شود.

افسانه: سوزش سر دل نگران کننده نمی تواند باشد

حقیقت: اگر شما بیش از دو بار در هفته تجربه سوزش سر دل را دارید باید به پزشک مراجعه کنید. این مشکل می تواند نشانه ابتلا به ریفلاکس معده به مری باشد که در صورت عدم درمان، در درازمدت با خونریزی یا زخم مری همراه خواهد بود. ریفلاکس معده همچنین می تواند به یک بیماری به نام مری بارت و خطر ابتلا به سرطان مری ختم شود.

افسانه: افراد با مشکل عدم تحمل لاکتوز نمی توانند لبنیات مصرف کنند

حقیقت: اگر شما دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، این مشکل به خاطر کمبود آنزیم لاکتاز است که قند شیر را تجزیه می کند. ولی این بدان معنی نیست که شما نمی توانید محصولات لبنی مصرف کنید. بسیاری از محصولات لبنی بدون لاکتوز هستند. ضمن این که شما می توانید در مورد اضافه کردن بسیاری از محصولات غیر لبنی که منبع خوبی از کلسیم هستند، از پزشک تان مشورت بگیرید.

افسانه: مصرف فیبر بیشتر، همیشه بهتر است

حقیقت: فیبر یک ماده غذایی سالم است که می تواند علائم بیماری های گوارشی از قبیل سندرم روده تحریک پذیر را تسکین دهد. هدف دریافت روزانه 20 تا 35 گرم فیبر در روز است. اما مصرف فیبر بیش از حد می تواند فرد را دچار نفخ شدید کند. برای جلوگیری از بروز نفخ می توان فیبر را به تدریج به وعده های غذایی افزود.

افسانه: افزایش سن باعث یبوست می شود

حقیقت: افزایش سن باعث یبوست نمی شود، بلکه داروهایی که افراد مسن مصرف می کنند موجب یبوست می گردد. افراد مسن به اندازه کافی ورزش نمی کنند، خوب غذا نمی خورند و به اندازه کافی مایعات نمی نوشند. همه این عوامل باعث یبوست می گردد.

افسانه: سیگار، سوزش معده را آرام می کند

حقیقت: این نظریه غلط است، زیرا نیکوتین می تواند باعث شل شدن اسفنگتر (دریچه) بین مری و معده و در نتیجه برگشت اسید و محتویات معده به سمت مری شود. برگشت اسید معده باعث سوزش معده می گردد.
منبع:h
آوای سلامت