19047790_l_resize-compressed

برخی عادت های غذایی و مصرف اشتباه برخی خوردنی های مضر با هم می تواند به معده شما آسیب وارد کند و موجب بروز بیماری های مختلف در آن شود بهتر است بیشتر به خورد و خوراک خود دقت کنید و از بروز زخم در معده تان پیشگیری کنید

در گذشته های نه چندان دور تصور می شد فاکتورهای مربوط به شیوه ی زندگی مانند علاقه ی زیاد به غذاهای پُرادویه یا شغل های استرس زا، ریشه ی اغلب زخم های پپتیک هستند؛ اما امروزه پزشکان دریافتند که علت اصلی زخم های پپتیک، استرس یا رژیم غذایی نمی باشد بلکه عفونت های باکتریایی و برخی از داروها هستند که سبب زخم های پپتیکی می گردند. زخم پپتیک بیماری شایعی است که بیش از ۱۰ درصد بالغین را در جوامع مختلف تحت تاثیر قرار داده است. خبر خوب آن که درمان موفقیت آمیز زخم پپتیکی امکان پذیر است.

همچنین سوزش و ترش کردن معده الزاما به وجود اسید طبیعی یک ماده ی غذایی مربوط نمی‌شود. این حالت بیشتر ناشی از وجود عوامل فعال موجود در مواد غذایی یا ترکیبات فیبری یا تحریک کننده است که به مخاط معده آسیب می‌زند.

پژوهشگران علوم پزشکی زیاده روی در مصرف قهوه و شکلات سیاه و زیاده روی در مصرف غذاهای تند و پرادویه باعث آسیب معده می شود. زیرا این مواد غذایی باعث افزایش حالت اسیدی و سوزش معده می‌شوند در نتیجه مصرف آن‌ها برای افرادی که دچار زخم معده هستند توصیه نمی‌شود. چون این مواد غذایی علاوه بر ایجاد این حالت‌های مذکور روند درمان را نیز مختل می‌کنند.

البته کسانی که معده سالمی‌‌ دارند مشکلی از نظر تحمل این سه نوع غذای متفاوت ندارند و غذایشان هضم می‌‌شود اما کسانی که علائم اختلال گوارشی دارند، با خوردن غذاهای مختلف، دچار اختلال در هضم می‌‌شوند.

نوشیدن زیاد و افراطی قهوه موجب تحریک معده می شود
کافئین موجود در قهوه باعث اسیدی شدن PH خون می شود. علاوه بر این از آنجایی که کافئین یک ماده ی محرک است باعث افزایش استرس می شود و حتماً می دانید که استرس، دشمن معده است؛ بنابراین بهتر است از مصرف زیاد قهوه و نوشابه ها که باعث جذب زیاد کافئین می شوند احتیاط کرد.

باید از مصرف زیاد شکلات سیاه پرهیز کرد. چون باعث شل شدن اسفنکتر مری شده و به این ترتیب زمینه ی بالا آمدن اسید معده فراهم می شود

توجه داشته باشید که چای نیز به اندازه ی نصف قهوه کافئین دارد. یادتان باشد که نوشیدنی های الکلی برای مخاط سم است و قابلیت سلول های عصبی را برای انقباض های عضلانی بر هم می زند. نوشیدنی های شیرین نیز فلور را دچار تغییراتی کرده و خطر بروز چاقی مفرط را افزایش می دهد. بهتر است بدانید که اضافه وزن نیز به نوبه ی خود خطر بروز مشکل ریفلاکس معده را افزایش می دهد؛ یعنی اینکه اسید معده بالا می آید و به اصطلاح معده ترش می کند.

زیاده روی در مصرف شکلات و گوشت های فرآوری شده موجب التهاب معده می شود
هیچ کس منکر اثرات مثبت روغن های خوبی که حاوی امگا ۳ ها هستند نیست. اما باید در مصرف سوسیس و کالباس و گوشت های قرمز جانب احتیاط را رعایت کرد. پروتئین های حیوانی حاوی امگا ۶ زیادی است. این اسیدهای چرب جزو عوامل التهاب زا در بدن به خصوص در ناحیه ی معده و دستگاه گوارش محسوب می شوند. به همین طریق نیز باید از مصرف زیاد شکلات سیاه پرهیز کرد. چون باعث شل شدن اسفنکتر مری شده و به این ترتیب زمینه ی بالا آمدن اسید معده فراهم می شود.

مصرف زیاد مواد کبابی موجب احتمال سرطان می شود
زمانی که مواد غذایی، کباب یا دودی می شوند یک واکنش گلیکاسیون پروتئین به نام واکنش میلارد بروز می کند. واکنش میلاد همان پروسه ی قهوه ای شدن غذا است. یعنی در نتیجه ی واکنش بین قند و پروتئین ماده ی غذایی تغییر رنگ داده و قهوه ای می شود. این واکنش باعث بروز التهاب، استرس اکسیداتیو و خطر ابتلا به سرطان می شود. بنابراین بهتر است مواد غذایی را به روشی ملایم و با درجه حرارت پایین طبخ کنید.

مصرف زیاد محصولات لبنی موجب مشکلات معده ای می شود
مصرف روزانه بیش از دو واحد از محصولات لبنی و زیاده روی در مصرف گلوتن (پروتئین موجود در نان های مدرن) باعث بروز تفکیک سلول های مری می شود. این مسئله نیز باعث نفوذ اسید معده شده و مشکل ساز می شود. بنابراین اگر معده ی حساسی دارید در مصرف لبنیات نیز زیاده روی نکنید.

بدخوابی موجب افزایش حالت اسیدیته می شود
اگر مشکل ریفلاکس معده مانع از خواب راحت می شود برعکس آن نیز ممکن است. یعنی زمانی که با کمبود خواب و کم خوابی مواجه می شوید عصبی تر هستید و استرس مزمن روی معده تأثیر منفی می گذارد و مشکل اسیدی شدن و ریفلاکس تشدید می شود.

افرادی که از آپنه ی خواب رنج می برند نیز بیشتر در معرض مشکل ریفلاکس اسید معده قرار دارند. چون تنفس بد زمینه را برای بالا آمدن اسید معده به سمت مری فراهم می کند. برخی داروها مانند داروهای ضدالتهاب و آسپرین نیز باعث بروز معده درد و مشکل ریفلاکس اسید معده می شوند.

هر آنچه دهان را می سوزاند معده را نیز آتش می زند
هر ماده ی غذایی که دهان را می سوزاند معمولاً با معده نیز سر ناسازگاری دارد. بنابراین نباید در مصرف فلفل زیاده روی کنید. در عوض می توانید ادویه های سرشار از آنتی اکسیدان ها و دارای خواص ضدالتهابی مانند زردچوبه، دارچین، چوب میخک یا زنجبیل را دریابید و برای خوش طعم کردن غذاها استفاده کنید.

پرخوری موجب افزایش حالت اسیدیته می شود
بهتر است بدانید که اضافه وزن نیز به نوبه ی خود خطر بروز مشکل ریفلاکس معده را افزایش می دهد؛ یعنی اینکه اسید معده بالا می آید و به اصطلاح معده ترش می کند.

هر چه بیشتر غذا را بجویید از پرخوری دور می شوید و به هضم بهتر غذا کمک می کنید. جویدن غذا همچنین باعث افزایش بزاق ترشح شده می شود. بزاق حالت اسیدیته معده را کاهش می دهد. بنابراین قبل از هر چیزی بهتر است پرخوری را ترک کنید و غذا را به درستی بجویید. برای این کار هر لقمه را که به دهان می برید قاشق و چنگال را داخل بشقاب بگذارید و با حوصله غذا را مزه مزه کنید و بجوید.

مصرف دخانیات موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان معده می شود
دخانیات علاوه بر تحمیل ترکیبات شیمیایی فراوان به بدن باعث از بین رفتن کارایی اسفنکتر مری می شود که این مسئله نیز به بالا آمدن اسید معده منجر می شود. به عقیده ی محققان، مصرف دخانیات به همراه مصرف مواد غذایی شور جزو عوامل اصلی بروز سرطان معده هستند.

سیگار در کار تولید مخاط محافظ معده اختلال ایجاد کرده و همچنین باعث افزایش خطر ابتلا به زخم معده می شود. بنابراین اگر نمی خواهید علاوه بر ریه هایتان معده تان را نیز ناکار کنید هر چه سریع تر سیگار را ترک کنید.

 

سایت پزشکان بدون مرز،

ارسال شده در 4 مرداد 1395 توسط خانم فردوس فرد با موضوع تغذیه

پیشنهاد سردبیر

  • چه روغن هایی برای رشد بهتر موها مفید هستند
  • اهمیت ذخیره سازی خون بند ناف
  • تغذیه تازه عروس های خوش اندام
  • هرآنچه درمورد آنتی اکسیدان ها باید بدانید
  • کله پاچه چه فایده ای برای کودکان دارد
  • مواد تشکیل دهنده نوشابه را بشناسید
  • داروهایی که عارضه های شناخته شده ای دارند
  • منیزیم و اهمیت مصرف آن
  • رب انار خانگی را با آموزش تصویری یاد بگیرید
  • استفاده از نانو تکنولوژی برای آلودگی هوا
  • برای کم کردن دردها این چند نکته را پیش بگیرید
  • کنار گذاشتن تنبلی با این توصیه ها
  • اگر ساعات کار طولانی دارید بخوانید
  • آشنایی با ارتوپد گرایش های آن
  • ناباروری یکی از مضرات مکمل های ورزشی
  • محبوبترین ها

  • نجات از سرطان های زنانه با این ویتامین
  • روغن های سرخ کردنی در فست فود ها بلای جان آدمیان
  • نقص عضو در جنین با اسپری مو
  • میوه جات خانگی مناسب برای رفع تیرگی اطراف چشم
  • میزان خطر آلاینده ها برای کودکان ورزشکار
  • مضرترین عادات دنیا برای سلامتی
  • درمان سرطان پروستات در مراحل پیشرفته
  • پلاتین زیر پوست و دانستنی هایی در مورد آن
  • کنفرانس بین‌المللی آب و محیط زیست در دانشگاه تهران برگزار می شود
  • افزایش روز افزون سرطان در کشور
  • اظهار نظر یک مدیر حوزه پزشکی در خصوص ارزش غذایی نان لواش
  • تشخیص کم خونی در زمانی کمتر از یک دقیقه
  • کارنامه آزمون دستیاری امروز منتشر میشود
  • درباره سرطان پروستات چه می دانید
  • بازیگر شخصیت بَت‌من به سرطان حنجره مبتلا شد
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است