579dcb099405e

داروی فلوکستین تاثیرات مخرب زیادی روی سلامتی افراد مصرف کننده میگذارد علاوه بر اینکه باعث شادی و نشاط آن ها نمی شود بلکه می تواند باعث بروز حالات عصبی و رفتاری زیادی در آن ها شود و مشکلات گوارشی فراوانی برای آن ها ایجاد کند.

یکی از پر سر و صدا‌ترین داروهای دهه 1980 فلوکستین است. این روزها عده زیادی از مردم فلوکستین را مثل نقل و نبات مصرف کنند و «فلوکستین» جزو لاینفک وسایل داخل کیف بسیاری از خانم‌ها شده است. شایعاتی درباره اثرات معجزه‌آسای این دارو دهان به دهان می‌چرخد و همین مساله بهانه‌ای شد تا نظر دکتر فرشاد نجفی‌پور، روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه را در این خصوص جویا شویم.

درست است که فلوکستین دارویی نشاط‌آور است و مصرف آن می‌تواند باعث آرامش و شادی شود؟!

فلوکستین یک داروی مهارکننده باز جذب سروتونین است. سروتونین ماده‌ای در بدن است که کاهش آن باعث عدم تعادل روانی، بروز علائم افسردگی، خواب‌آلودگی، نگرانی و… می‌شود. سازمان غذا و داروی ایالات متحده، فلوکستین را فقط برای درمان افسردگی تایید کرده است. البته برای افسردگی‌های خفیف تا متوسط، راه‌های بهتری برای درمان به جز مصرف دارو (راه‌های غیردارویی مثل رواندرمانی) وجود دارد.

معمولا با مصرف فلوکستین، عوارض گوارشی مثل دل‌درد، سوءهاضمه، اسهال، یبوست، تهوع، استفراغ و… بیشتر از سایر عوارض ممکن است دیده شود. گاهی عوارضی مثل دانه‌های قرمز پوستی، بیقراری و… هم دیده شود. گاهی هم ممکن است عارضه بیقراری به شکل لرزش دست، تعریق، خواب‌آلودگی یا بالعکس بیخوابی، تپش قلب و… بروز پیدا کند که در حقیقت همان بیقراری محسوب می‌شود.

علاوه بر اینها، مصرف فلوکستین، ممکن است باعث افزایش افکار و میل به خودکشی شود. به همین دلیل از طرف سازمان دارو و غذایی آمریکا در بروشور داخل دارو این موضوع را به صورت هشدار مطرح کرده‌اند. البته این موضوع در مورد افزایش افکار مربوط به خودکشی است، نه اقدام به آن؛ به این صورت که فرد ممکن است به خودکشی فکر کند اما هرگز فکر خود را عملی نکند.

اینکه فلوکستین را نشاط‌آور بدانیم، باور اشتباهی است و مصرف این دارو حتما باید به تجویز پزشک باشد.

نکته حائز اهمیت دیگر اینکه، فلوکستین مشکلات جنسی را درمان نمی‌کند. شاید با مصرف این دارو، تاخیر در ارگاسم یا درمان انزال زودرس به عنوان عوارض جانبی به وجود آید ولی یکی از عوارض فلوکستین ممکن است کاهش میل جنسی باشد.

از دیگر عوارضی که برای فلوکستین در نظر گرفته می‌شود، کاهش وزن است. اما وقتی از عوارض یک دارو صحبت می‌شود، ممکن است این عوارض فقط در یک نفر رخ دهد و قرار نیست این علایم در همه کسانی که از دارو استفاده می‌کنند، دیده شود. به عنوان مثال، یکی از علائم افسردگی بی‌اشتهایی است که اتفاقا برخی افراد پس از مصرف فلوکستین و بهبود افسردگی، اشتها پیدا کرده و ممکن است حتی وزن اضافه کنند.

درنهایت باز هم تاکید می‌شود که فلوکستین باید به تجویز پزشک و تحت‌نظر او مصرف شود. مردم نباید شایعاتی را که درباره اثرات معجزه‌آسای این دارو دهان به دهان می‌چرخد، باور کنند؛ به خصوص خانم‌هایی که این دارو را برای دست یافتن به احساس آرامش و شادی مصرف می‌کنند.