Woman practicing yoga at sunrise

در مطالب قبل در رابطه با یوگا و تاثیرات آن صحبت کردیم. یوگا یکی از ورزش هایی است که فقط بر روی سلامت جسم تاثیر ندارد بلکه هدف اصلی آن سلامت روح است ، با انجام تمرینات یوگا ، روح شما در برابر مشکلات روزمره همچون استرس ، خشم و عصبانیت و … مقاوم خواهد شد.

در جهانی که نابرابری ، فقر، بیماری و استرس روزانه ، جزیی از زندگی انسان گشته است ، جست وجو برای یافتن راهکارهایی برای رهایی از این وضع نابسامان همچنان ادامه دارد. روی آوری به مسجد، کلیسا، کنیسه و معابد گوناگون گوشه یی از این کوشش انسان ها برای رهایی از رنج های دنیوی به حساب می آیند و در چنین شرایطی یوگا یکی از روش هایی ست که نوید رهایی از این رنج ها را به انسان های استرس زده امروزی می دهد. هزاران سال است که آدمی در پی کشف راههایی برای کنکاش درون خود است و این سوال برای کسانی که در ماه های سرد و دلگیر پاییز و زمستان تنهایند و کسی به فکرشان نیست بیشتر مصداق می یابد و دلهره وجود و هستی آنها را از خود بی خود می سازد.

یوگا

یوگا کلمه یی سانسکریت است که از ریشه یوگ به معنای اتحاد و هماهنگی بین روح خود و روح هستی برگرفته شده است . یوگا در مذهب ، فرهنگ و ادبیات بومی هند ریشه یی عمیق دارد، اما نه دین به حساب می آید و نه دخالتی در اصول اعتقادی جهان دارد. سیستم یوگا بر اساس اعتقاد به بقای روح پایه گذاری شده . یوگا دارای سبک های متفاوتی است چون هاتا یوگا، کریا یوگا، کندالینی یوگا، سورا یوگا، گیانا یوگاو مانترا یوگا. در ضمن مشابهت ها، هر یک از این سبک ها اصولی جداگانه و مخصوص خود دارند. مثلا هاتایوگا شامل حالت های بدنی و روش هایی برای استراحت عمیق ، کنترل تنفس و پاکیزه سازی سیستم تمرکز فکری است . در هاتا یوگا ، یک دسته حرکات به نام آسانا وجود دارند که هرکدام از آنها مظهر دیدگاه و رابطه یی خاص است با کاینات .

اگر دست ها به حالت دعا نگاه داشته شوند، احساس دعا به انسان دست می دهد و اگر مشت ها گره شوند و با حالتی تهدیدآمیز به سمت بالا قرار گیرند، حسی تهدیدآمیز در انسان به وجود می آید. به همین جهت است که دست های مجسمه های بودا در وضعیت های گوناگونی قرار دارند. این وضعیت دست ها که موردا نامیده می شوند، حالات گوناگون آگاهی انسانی را نشان می دهند و انرژی بدن را از این طریق فعال می سازند. یوگا را نظام خودیاری فردی ، برای حفظ تندرستی و پیشرفت روحی معنوی و روشی برای دستیابی به وحدت با هستی می دانند. استادان بر این نظرند که در یوگا، حرکات کششی در کنار آخرین تکنیک های پیشرفته تمرکز، باعث پاکسازی بدن و آرامش روح ، سلامتی و تندرستی تعادل و توازن خونسردی و اعتماد به نفس می شود. صاحبنظران تاکید می کنند که تنفس اساس زندگی است و استفاده دقیق از آن برای پیش گیری و درمان بیماری های گوناگون مفید است . می گویند بی قراری های عصبی ، نگرانی ، افسردگی ، دردهای ستون فقرات ، سوءهاضمه ، حساسیت های مزمن ، تنگی نفس ، سردردهای میگرنی ، ضعف و خستگی عمومی و بسیاری بیماری های دیگر را می توان با استفاده صحیح و دقیق از تنفس برطرف ساخت . آموزش یوگا در سراسر جهان توسعه فراوانی یافته و مردم کشورهای پیشرفته غربی نیز به آن روی آورده اند و در تعالیم و تمرین های یوگا، آن آرامش و صلح درونی یی را می یابند که در کنیسه ها و کلیساها جست وجو کرده و نیافته اند.

سمینار یوگا در آلمان

سری می زنیم به یک سمینار یوگا در منطقه یی توریستی در آلمان در نزدیکی شهر هوبینگن . ساعت پنج و سی دقیقه ی بامداد، هوا گرگ و میش است ، اما بسیاری از جوانان و افراد مسن در راهند. از خواب خوش بیدار شده اند و در سرمای ابتدای زمستان می خواهند در سمیناری در مورد یوگا که با حضور استادی جوان از هند برگزار می شود، شرکت کنند. پارا ماهامسا پارگیا ناناندا، با لباسی بلند و سنتی وارد سالن می شود. شاگردان و دیگر مدعوین یا روی زمین چهار زانو نشسته اند و یا روی صندلی هایی قرار دارند که برای شان در نظر گرفته شده . بتدریج سکوتی عمیق همه جا را فرامی گیرد و زمزمه یی بلند می شود. چرا ۱۳۰ نفر از دورترین نقاط جهان به مدت پنج روز در سمینار کریا یوگا شرکت کرده اند؟ آنها در جست وجوی چیستند؟ بیشتر آنها در جواب این سوال می گویند که به جست وجوی سلامتی و آرامش در زندگی آمده اند و تکنیک رسیدن به این آرامش درونی را در یوگا یافته اند. آنها بر این نظرند که روش رسیدن به این آرامش در یوگا بسیار آسان است و عملی .

یوگی جوان شروع می کند: خدای در درون همه ماست ، اما بسیار کم اند کسانی که به آن آگاهند.انسان به وجود می آید تا خدای را تحقق بخشد، تا خدای را در درون خود بیابد و راه رسیدن به وجود خدا در درون هر شخا کنترل بر تنفس است ، تنها از این راه کنترل و تسلط بر خود امکان پذیر می گردد.

پارا ماهامسا پارگیا ناناندا آگاهانه در مورد کریا یوگا از شناخت سخن به میان می آورد و می گوید: کریا یوگا ارتباطی با مذهب ندارد. اگر کسی مسیحی باشد با تمرینات یوگا مسیحی بهتری خواهد شد، زیرا او با این تمرینات بعد از مدتی ، انجیل ، این کتاب آسمانی خود را بهتر می فهمید.

یوگی جوان بر این نظر است که در سراسر جهان به اندازه کافی مذاهب مختلف وجود دارند و به همین جهت احتیاجی به مذاهب جدید نیست . می گوید: آنچه در جهان امروز ضروری است فرهنگ مدارا و تساهل است که باید هر چه بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

هایدرون یکی از شرکت کنندگان این سمینار ده سال است که بطور مرتب دراین گونه سمینارها شرکت می کند. هایدرون بر این نظر است که تمرینات یوگا می تواند زندگی انسان را بطور مثبت تغییر دهد. او که زندگی موفقی داشته و از نظر مادی در تنگنا نبوده ، روزی به این نتیجه می رسد که چیزی در زندگی اش کم است . چیزی که خودش هم نمی داند چیست . روزی کتاب اتوبیوگرافی یک یوگی به دستش می رسد، آن را می خواند و مدت ها به همراه شوهرش فکر می کنند که آیا راه و روش یوگا را برای زندگی برگزینند یا نه . او امروز دیگر یاد گرفته که به سکوت عشق ورزد. هایدرون که در گذشته شخصیتی عصبی داشته ، بعد از ساها به آرامشی عمیق دست یافته و بر وجود خود تسلط دارد. می گوید:«کریا یوگا در فاز اولیه اش از هفت تمرین ساخته شده . این تمرین ها کمک می کنند تا شخص آرامش خودش رو به دست بیاره و بر سیستم تنفسی خودش نظارت داشته باشه . اونایی که این کنترل رو روی سیستم تنفسی خودشون پیدا کردند می دونند، افرادی که با آرامش نفس می کشند، در افکارشون هم آرامش دارند و از قدرت بسیاری برخوردارند».

پارا ماهامسا پارگیا ناناندا، یوگی جوان پس از پایان سمینار پنج روزه به هند باز می گردد و از آنجا عازم نقطه دیگری از جهان می شود تا آموخته هایش را به دیگران بیاموزد. او همیشه در سفر است ، اما قبل از پایان سمینار آخرین تمرین خود را به همراه شرکت کنندگان شروع می کند: چشمانمان را ببندیم . با عشق بسیار به خدای بیندیشیم . ما به این جهان آمده ایم تا دوست بداریم ، تا بیاموزیم ، تا رشد کنیم و بعد برویم .