fesharkhon_162621
آیا برای پیشگیری از بالارفتن فشار خون به اندازه کافی اطلاع رسانی شده است و در این باره بهورزان کارهای لازم را انجام میدهند؟ خدمات مراکر بهداشت در این زمینه چگونه است  آن ها برای مقابله با عارضه های مختلف قلبی و عروقی چه راهکارهایی به مردم ارائه میدهند

فرشادفرزادفر، مدیر مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی تهران طی یادداشتی به سپیدآنلاین در خصوص ارزیابی نقش بهورزان در کنترل دیابت و فشارخون بالا، مطلبی ارائه داد.
متن یادداشت مدیر مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی تهران به این شرح است.
در حال حاضر بیماری‌های غیر واگیر بار اقتصادی زیادی به کشورهای در حال توسعه تحمیل می‌کنند. از آنجایی که بخش اعظم بار بیماری‌ها در کشور ما به بیماری‌های غیرواگیر مربوط می‌شود، باید در نظر داشت که پیشگیری از این بیماری‌ها، شناسایی عوامل خطر اولیه و کنترل این عوامل می‌تواند در کاهش هزینه‌های اقتصادی نقش بسزایی داشته باشد.
با توجه به نرخ 53 درصدی میزان مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت در ایران، بررسی فاکتورهای موثر در پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها امری ضروری به نظر می رسد.
به دلیل اهمیت بالای ارائه خدمات اولیه بهداشتی در مناطق روستایی، پژوهشی توسط مرکز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران به ریاست اینجانب صورت گرفت که در آن نقش بهورزان در کاهش عوامل خطر اولیه، کنترل دیابت و فشار خون بالا مورد ارزیابی قرار گرفته است.
در این بررسی، اطلاعات مربوط به قند خون ناشتا و فشار خون 89 هزار و 400 فرد با دامنه سنی 15 تا 64 سال جمع‌آوری شد. نتایج این بررسی نشان می‌دهد 39/2 درصد از مبتلایان به دیابت و 35/7 درصد از افراد مبتلا به فشار خون بالا، دارو دریافت می‌کنند. این در حالی است که پوشش درمانی در زنان بیشتر از مردان و در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی است. علاوه بر این، نتایج نشان داد که کنترل دیابت در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری موثرتر بوده در حالی که کنترل فشار خون بالا در مناطق روستایی و شهری تفاوت چندانی نشان نداد.
یک دلیل احتمالی برای نقش موثرتر بهورزان در کنترل دیابت در مقایسه با فشار خون می‌تواند ناشی از وجود برنامه ملی پیشگیری و کنترل دیابت در ایران با نظر گرفتن نقش ویژه برای بهورزان باشد در حالی که در برنامه ملی پیشگیری و کنترل فشار خون بالا، بهورزان وظایف کمتری به عهده دارند.
اکثر کشورهای جهان به منظور توسعه خدمات بهداشتی ودرمانی خود به تربیت و یا باز‌آموزی نیروی انسانی که به ارائه خدمات بهداشتی درمانی می‌پردازد ، اقدام می‌کنند. براساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر، تربیت و آموزش بهورزان در کشور ما دارای دو ویژگی پراهمیت و منحصر به فرد است. نخست آنکه کشور ما یکی از معدود کشورهایی است که با داشتن یک نظام بهداشتی و درمانی کارآمد اقدام به پوشش بسیار مناسبی از خدمات مراقبت‌های اولیه بهداشتی خصوصاً در مناطق روستایی کرده است و دوم آنکه این امکان همواره وجود دارد که طراحان برنامه‌های سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها بر اساس اهداف پیش‌بینی شده در برنامه‌های بهداشتی، اقدام به تنظیم اهداف و محتوای آموزشی جهت بهورزان عزیز که سرمایه‌های ارزشمند نیروی انسانی بهداشتی این مرز و بوم هستند، کنند.