elderly-man-outside

سالمندان غالبا از چه مشکلاتی در زندگی شان رنج میبرند چه عارضه هایی زندگی این افراد را مختل میکند بیشترین ناراحتی و شکایت آن ها از چه مواردی در زندگی شان است قشر سالمند با چه کمبود هایی مواجه هستند؟

گرچه عبور از سن 60 سالگی و پایان چرخهٔ حیات انسان سالمندی گفته می شود، اما سالمندان سرمایه ارزشمند امروز جامعه و جمعیت فعال نسل قبل محسوب می شوند.

سالمندی پدیده ای زیستی و فیزیولوژیکی است در واقع سالمندی بخشی از زندگی انسان است و کیفیت زندگی انسان، برخورداری از سلامت و رفاه و تغذیه مناسب در این برهه زمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بیماری های آلزایمر و پارکینسون مهمترین بیماری های سیستم عصبی دوره سالمندی است، در همین راستا قشر سالمند جامعه به عنوان قشر آسیب پذیر جامعه نیازمند مراقبت خانواده و حمایت دولت و بخش های مختلف جامعه است.
در راستای حفظ سلامت سالمندان و پیشگیری از بیماری های مرتبط با دوران سالمندی، وزارت بهداشت و درمان موظف است برنامه و سیاست هایی خاصی در راستای تامین رفاه، آسایش و سلامت این قشر اتخاذ کند.
پیر شدن هرم سنی جمعیت کشور نیازمند برنامه ریزی و سیاستگذاری است و در صورت نبود اقدامات پیشگیرانه لازم، سال های آتی جامعه با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
از آنجا که طراحی اماکن عمومی، پارک ها و مکان های تفریحی متناسب با نیاز سالمندان ویژگی جوامع متمدن و رشد یافته است شهرداری ها و ادارات راه و شهرسازی و ارگان هایی از این قبیل موظفند امکانات و شرایط رفاهی سالمندان را در ساخت و سازها مورد توجه قرار دهند.
همچنین مناسب سازی مکان های عمومی در راستای تردد آسان سالمندان در سطح شهر باید مورد توجه قرار گیرد.
در سیاست های جمعیتی و تنظیم خانواده برنامه ریزان باید منابع مالی به قشر سالمند جامعه اختصاص دهند.
سرپرست بهزیستی شهرستان سنندج با اشاره به اینکه 8.2 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل داده اند به ایرنا گفت: هم اکنون پنج هزار و 500 سالمند در استان کردستان شناسایی شده که از این تعداد سه هزار و 500 نفر زن و دو هزار و 500 نفر مرد هستند.
جمال احمدیاری افزود: از سالمندان شناسایی شده، هم اکنون حدود 90 درصد به همراه خانواده زندگی می کنند.
وی با اشاره به اینکه نیازهای عاطفی سالمندان در مراکز دولتی تامین نمی شود گفت: بهزیستی بنا به وظیفه خود تلاش دارد حضور سالمندان در مراکز شبانه روزی را کاهش دهد در همین راستا کاهش حضور سالمندان در مراکز شبانه روزی یکی از رویکردهای سازمان بهزیستی است.
وی اظهار کرد: سه مرکز سالمندان در سنندج و یک مرکز در سقز وجود دارد و ساخت دو مرکز در قروه و بیجار نیز در دست اقدام است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون در سنندج دو مرکز روزانه غیر دولتی وجود دارد گفت: هر کدام از این مراکز حدود 50 تا 70 نفر سالمند را تحت پوشش قرار می دهد.
وی اظهار کرد: در شیوه ارایه خدمات روزانه غیر دولتی سالمندان از خدمات پزشکی و پیراپزشکی بهره مند می شوند.
وی خدمات ویزیت در منزل را یکی از خدمات بهزیستی دانست و گفت: در این شیوه کادر درمانی مانند پزشک، پرستار و فیزیوتراپ با مراجعه به منزل متناسب با نیاز سالمندان به آنها خدمات ارایه می دهند.
سرپرست بهزیستی شهرستان سنندج یادآور شد: هم اکنون 80 سالمند در سنندج از این خدمات بهزیستی بهره مند می شوند.
وی خدمات ویزیت در منزل و خدمات روزانه بهزیستی به سالمندان را در راستای تغییر رویکرد بهزیستی عنوان کرد و افزود: 10 درصد سالمندان استان نیازمند مراقبت و توجه ویژه و تعدادی از سالمندان بسترگرا و نیازمند خدمات شخصی هستند.
وی هزینه نگهداری هر سالمند را در مراکز تحت پوشش بهزیستی را 860 هزار تومان ذکر کرد و گفت: حل مشکلات سالمندان نیازمند حمایت های دوسویه دولت و مردم است.
وی با اشاره به اینکه طرح ایجاد هتل ویژه سالمندان از سوی بهزیستی پیشنهاد شده است گفت: هتل مجهز به امکانات توانبخشی، تیم پزشکی، پرستار و تمام امکانات رفاهی است.
وی با اشاره به اینکه مراکز ارایه خدمات سرپایی در سطح استان کم است اظهار کرد: در راستای ارائه خدمات مطلوب به سالمندان باید مراکز ارایه خدمات سرپایی در استان افزایش یابد.
احمدیاری ناتوانی در پرداخت هزینه نگهداری سالمندان در مراکز دولتی یکی از مشکلات سالمندان برشمرد.
وی همچنین نبود مسکن، درآمد و بیمه درمانی را از مشکلات سالمندان عنوان کرد و گفت: برخی افراد سالمند به دلیل داشتن بیماری و هزینه بالای درمان با مشکل جدی مواجه هستند.
وی با اشاره به اینکه کهولت سن عوارض جدی در افراد ایجاد می کند مشکل بینایی، شنوایی، الزایمر، دیسک کمر و پوکی استخوان را از مشکلات عمده سالمندان عنوان کرد.
وی تامین نیازهای روحی و روانی سالمندان را مهم ارزیابی کرد و گفت: اکثر سالمندان همیشه گله مندند خانواده و اطرافیان آنها را درک نمی کنند.
سرپرست بهزیستی شهرستان سنندج تکریم و احترام به سالمندان را از تاکیدات دین مبین اسلام دانست و افزود: احترام سالمندان ضروری و واجب است.
وی ایجاد فضاهای سالمندی متناسب با روحیه سالمندی با ارایه خدمات به سالمندان طرح های مورد نظر بهزیستی عنوان کرد و گفت:راه اندازی این طرح نیازمند حمایت خیران و سرمایه گذاران است.
در راستای ارائه خدمات درمانی به سالمندان سازمان بهزیستی با هماهنگی مراکز بهداشتی در مراکز روزانه با ویزیت در منزل خدمات ارزشمندی به سالمندان ارائه می کند.
مسئول تغذیه بالینی بیمارستان بعثت سنندج به خبرنگار ایرنا گفت: پوکی استخوان، فشار خون و آلزایمر جزء بیماری هایی است که با افزایش سن در افراد ایجاد می شود.
مسعود امینی تاکید کرد: با افزایش سن افراد باید از نظر بیماری های افسردگی و الزایمر بررسی شوند.
وی با اشاره به نقش و اهمیت تغذیه در دوران سالمندی گفت: سالمندان باید یک برنامه غذایی متعادل سرشار از مواد مغذی در برنامه غذایی خود بگنجانند.
وی با بیان اینکه مصرف غذاهای پرچرب، فرآوری شده و شور، مشروبات الکلی و استعمال دخانیات در افراد سالمند سبب اختلال در عملکرد اعضای داخلی بدن آنها می شود تاکید کرد: سالمندان باید از مصرف این نوع غذاها خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه خطر پوکی استخوان و شکستگی با افزایش سن در افراد مشاهده می شود گفت: سالمندان برای حفظ سلامت استخوان نیاز به مصرف ویتامین D دارند و کمبود این ماده می تواند به شکستگی و پوکی استخوان منجر می شود.
وی اظهار کرد: برنامه غذایی این افراد باید غنی از کلسیم از جمله شیر، پنیر، ماست و سبزی های برگ سبز باشد.
وی افزود: ویتامین D که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید در پوست تولید می شود به بدن کمک می کند کلسیم را بهتر جذب کند.
وی مصرف تخم مرغ، روغن ماهی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید مانع تحلیل سریع استخوان می شود.
وی داشتن فعالیت بدنی مناسب برای افراد مسن را ضروری دانست و گفت: تحرک جسمانی سبب می شود که آنها دارای تحرک باشند و سالم زندگی کنند.
وی مناسب ترین ورزش برای سالمندان را ورزش های هوازی مانند پیاده روی بیان کرد و افزود: ورزش هوازی برای افزایش تراکم استخوان ها ضروری است.
وی با بیان اینکه بیماری هایی که در میان سالمندان شایع است با تغذیه ارتباط دارد گفت: سالمندان باید تمام گروه های غذایی پروتئین، را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه افزایش مصرف میوه و سبزیجات در کاهش فشار خون موثر است بر مصرف روزانه میوه و سبزی در برنامه غذایی سالمندان تاکید کرد.
به گفته وی پوکی استخوان در خانم ها و افزایش فشار خون، مشکلات عصبی و افسردگی در آقایان شایع است.
برخی سالمندان مشکل مفاصل دارند و نمی توانند ورزش کنند که باید هفته ای سه تا چهار بار پیاده روی انجام دهند.
وی درمان دیابت در سالمندان را نیازمند تغذیه اصولی دانست و گفت: برخی افراد دیابتی بدون مشاوره درمانی تنها دارو درمانی می کنند و این عامل سبب می شود قند خون سالمندان نامنظم باشد.

ایرنا