67716-004-C53DF929

 

بر اساس مطالعه که در مجله انکولوژی JAMA به چاپ رسیده است، افرادی که پیوند سلول های بنیادی خون مغز استخوان را انجام می دهند، از لحاظ روانی سالم تر هستند و عوارض جانبی پس از پیوند کمتری نسبت به بیمارانی که پیوند سلول های بدست آمده از خون محیطی انجام داده اند، تجربه می کنند و به احتمال بیشتری پس از پنج سال می توانند به محیط کار باز گردند.

دکتر استفانی لی (Stephanie Lee) از مرکز سرطان Fred Hutchinson و محقق ارشد این مطالعه می گوید: ” ما امیدوارکه بتوانیم اثرات طولانی مدت مثبت این نوع پیوند بر روی کیفیت زندگی و بهبودی پس از درمان را اثبات کنیم تا پزشکان بتوانند در برنامه ریزی نحوه درمان و نوع پیوند مناسب برای بیمار از این نتایج بهره ببرند.”

وی در ادامه این نکته را یادآوری کرد که این نتایج تنها در بیماران نیازمند به پیوند که شرایط مشابه با نمونه های مورد آزمایش این مطالعه داشته اند، قابل استفاده می باشد. نتایج همچنین نشان دهنده این است که تفاوت عمده ای در سلامت عمومی، مرگ ناشی از درمان یا پس از پیوند در گروه شرکت کنندگان این مطالعه وجود ندارد.

راه های بسیاری برای انجام عمل پیوند وجود دارد که پیوند سلول های بنیادی فقط یکی از آن ها است،  هر چیزی که منجر به موفقیت پیوند و بهبود بیمار پس از آن شود، می تواند برای درمان بیماران در آینده کمک کننده باشد.


بیشتر بخوانید: بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان چگونه انجام می شود؟


در این تحقیق ۵۵۱ بیمار در طیف سنی ۱۶ تا ۶۶ سال که مبتلا به سرطان خون  و یا بدخیمی های دیگر هستند و نیاز به پیوند سلول های بنیادی خون از اهداکنندگان غیر خویشاوند می باشند را مورد بررسی قرار دادند. این بیماران بطور تصادفی یکی از دو نوع پیوند را انجام دادند، محققان به مدت ۶ ماه تا ۵ سال این افراد را مورد بررسی و آزمایش قرار دادند.

بر اساس نتایج به دست آمده بیمارانی که سلول های مغز استخوان فرد اهداء کننده را پیوند زده بودند، سلامت روان بیشتری نسبت به افرادی که سلول ها بنیادی بدست آمده از خون محیط را پیوند زده اند، داشتند و همچنین در مقایسه با دیگر بیماران پیوند مغز استخوان به احتمال بیشتری به محیط کار و زندگی روزمره باز می گردند.

دکتر کلودیو اناستی (Claudio Anasetti) رئیس دپارتمان خون و پیوند مغز استخوان مرکز سرطان Moffitt در این باره می گوید: ” نتایج این تحقیق، مغز استخوان را بعنوان منبع استاندارد پیوند مغز استخوان از اهداکننده غیر خویشاوند معرفی می کند.”

محققان به طور قاطع نمی توانند بیان کنند که این بیماران بعلت اینکه عوارض جانبی پس از پیوند کمتری را تجربه کرده و همچنین دچار مشکل  “رد پیوند علیه میزبان” (GVHD) نمی شوند از لحاظ روانی و عاطفی سالم تر هستند.  رد پیوند علیه میزبان مشکل پیچیده ای است، که در آن سلول های ایمنی پیوند زده شده به سلول های سالم بدن بیمار آسیب وارد کرده و باعث ایجاد علائمی مانند ضعف، ضخیم شدن پوست و نقص دائم ریه ها می شود.

مطالعه انجام شده توسط دکتر لی بعنوان رئیس برنامه طولانی مدت Fred Hutch’s که مادام العمر بیماران تحت پیوند را مورد بررسی و مراقبت قرار می دهد و ادامه تحقیقات دانشمندان بسیاری است که در تلاش برای بهبود و پیشرفت پیوند مغز استخوان و سلول های خونی مرتبط با آن و همچنین کاهش عوارض جانبی ناشی از این درمان می باشد.

دکتر لی در انتها می افزاید: ” هدف نهایی انجام عمل پیوند مغز فقط درمان بیماری نیست، بلکه بازگشت به زندگی روزمره با کیفیت نیز می باشد.”

مترجم: مهسا امام پور

لینک منبع