image_13950530365154

به تازگی پزشکان بدون آزمون قادر خواهند بود به PHD تغذیه وارد شوند و این تصمیم اعتراضاتی را در پی داشت ،مشاوره تغذیه و رژیم درمانی و کارشناسی تغذیه از رشته های مختلف مربوط به این علم به شمار می روند

 مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی لرستان با انتقاد از برخورد تبعیض آمیز وزارت بهداشت با کارشناسان تغذیه، درباره ورود بدون آزمون پزشکان به PHD تغذیه گفت:« باید برای همه به صورت یکسان برخورد شود. اگر در کشور کنکور می گذاریم هرفردی می خواهد وارد یک مقطعی شود باید آزمون دهد. اینکه برای یکسری که پزشک هستند، امتیازاتی قائل شویم و بگوییم بدون آزمون می توانید وارد رشته تغذیه شوید تبعیض آمیز است و این دیدگاه مطرح است که وزارت بهداشت پزشک سالار است و همه امتیازات را به پزشکان می دهد.»
دکتر ابراهیم فلاحی با اشاره به مشکلات جاری تغذیه دانان و دانشجویان این رشته، درباره واگذاری بازنگری در کوریکولوم تغذیه به دانشگاه مشهد، گفت:« باید بازنگری در کوریکولوم را به دانشگاه هایی بدهند که سابقه و تجربیاتی بیشتری دارند و از تمام دانشگاه هایی که در هر یک از مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکترا دانشجو می گیرند دعوت کنند که نظراتشان را در این زمینه ارائه دهند.»
وی ادامه داد:«بنده یک طرح تحقیقاتی در زمینه کوریکولوم دوره لیسانس داشتم که طرحی در کل کشور بود و نظرات کلیه دانشجویان ترم های آخر کارشناسی و دوره ارشد را گرفته بودم و نتایج آن را برای وزارت بهداشت فرستادم ولی در اولین جلسه وزارت بهداشت برای این کار اصلا دعوت نشدم و در جلسه آخری هم در دعوتنامه اصلی کلا اسمی از دانشگاه علوم پزشکی لرستان نبود که به این مسئله اعتراض کردم و نهایتا دو روز مانده به جلسه ، دعوتنامه ای برای من آمد که عملا دیر بود و نتوانستم در این جلسه شرکت کنم ضمن اینکه بسیاری از افراد سرشناس تغذیه و برخی از اعضای بورد نیز در جلسه شرکت نکردند.»
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی لرستان درباره اعتراض دانشجویان تغذیه به مسئله ورود بدون آزمون پزشکان به PHD تغذیه گفت:« پزشکانی که وارد تغذیه می شوند معمولا دوره لیسانس را نمی گذرانند بنابراین نه به واحدهای آموزشی این رشته که از قبل وجود دارد آشنایی دارند و نه نیازهای کارشناسان را متوجه می شوند. واقعیت این است کسانی که خودشان دوره لیسانس تغذیه را گذرانده اند و دانشجوی دوره لیسانس دارند بیشتر می توانند برای کوریکولوم دوره لیسانس نظر بدهند و برنامه ریزی کنند ضمن اینکه کسانی که دوره لیسانس را گذارنده اند می توانند مشاوره تغذیه دهد ولی افرادی که بعد از مقطع لیسانس به رشته تغذیه وارد می شوند و فوق لیسانس و دکترا می گیرند بیشتر از جنبه های تحقیقاتی تغذیه آموزش می بینند بنابراین علم مشاوره تغذیه و رژیم درمانی را ندارند.»
وی تاکید کرد:« مطمئن باشید توانایی یک کارشناس تغذیه بیشتر از فردی است که از مقطع فوق لیسانس یا دکترا وارد این رشته شده است.»
وی در واکنش به تاسیس سومین انجمن در زمینه تغذیه گفت:« ما دو انجمن تغذیه و نیز انجمن علمی غذا و تغذیه ایران را داریم که می توانند به مسائل غذا و تغذیه و مسئله صنفی تغذیه دانان بپردازند اما اینکه بازهم می خواهند انجمن دیگری تاسیس کنند شاید سیاست های وزارت بهداشت این است که به هر کسی که درخواست تاسیس انجمن بدهد بررسی می کند و اگر شرایطش را داشته باشد مجوز اعطا کند.»
دکتر فلاحی در ادامه خاطرنشان کرد:« به نظرم بهتر این بود که وزارت بهداشت در این مقطع که این همه اعتراضات وجود دارد این کار را نمی کرد چون بنیانگذاران این انجمن جدید، پزشکان عمومی هستند که وارد این صحنه شده اند و حساسیت هایی روی این افراد هست وگرنه داشتن یک انجمن علمی که همه بتوانند در آن آزادانه عضو و انتخاب شوند مشکلی وجود ندارد.البته یکی از محدودیت هایی که در ابتدا برای عضویت در این انجمن گذاشته بودند این بود که کارشناسان تغذیه نمی توانستند در این انجمن عضو شوند و فقط دکترای تغذیه و MD-PHD ها می توانستند عضو این انجمن شوند که این یکی از مشکلات اساسی بود.»
وی درباره ورود بدون آزمون پزشکان به PHD تغذیه گفت:« باید برای همه به صورت یکسان برخورد شود. اگر در کشور کنکور می گذاریم هرفردی می خواهد وارد یک مقطعی وارد شود باید آزمون دهد. اینکه برای یکسری که پزشک هستند، امتیازاتی قائل شویم و بگوییم بدون آزمون می توانید وارد رشته تغذیه شوید تبعیض آمیز است و این دیدگاه مطرح است که وزارت بهداشت پزشک سالار است و همه امتیازات را به پزشکان می دهد در حالی که دانشجویان تغذیه که وارد مقطع لیسانس می شوند اکثرا رتبه های بالایی دارند.»
دکتر فلاحی در پاسخ به اینکه پاسخ وزارت بهداشت به اعتراضات تغذیه دانان درباره واگذاری بازنگری کوریکولوم تغذیه به مشهد چه بوده،گفت:« بعد از آن اعتراضات، در مشهد جلسه ای تشکیل دادند و مسئولیت مقاطع مختلف را به دانشگاه های مختلف سپردند با اینکه محوریت در مشهد است اما مقطع لیسانس را به شیراز سپردند و فوق لیسانس را به اصفهان و دکترا را به تبریز که اگر درست عمل کنند و مثلا مقطع لیسانس را از همه دانشگاه هایی که در این مقاطع دانشجو دارند دعوت کنند برای تصمیم گیری نتیجه ای که بیرون برود به نظر می آید خوب باشد ولی نهایتا جمع بندی آن توسط مشهد صورت می گیرد و وزارت بهداشت در این مسئله تغییری نداده است.»
وی افزود:« ظاهرا در زمینه بازنگری کوریکولوم بر اساس آمایش سرزمین، رشته ها را تقسیم می کنند ولی همین تغییر که کار بازنگری به دانشگاه های دیگر سپرده شود و جمع بندی نتایج به مشهد واگذار شود، قدم مثبتی است که وزارت بهداشت برداشته است.»
وی با انتقاد از تبعیض ها در زمینه تعرفه های خدمات تغذیه گفت:« وزارت بهداشت برای پزشکان عمومی که PHD تغذیه می گیرند مثل یک متخصص ویزیت در نظر می گیرد ولی کسی که مقطع لیسانس تغذیه را گذرانده و PHDتغذیه دارد با وجودی که به خاطر واحدهای آموزشی که گذرانده توانمندتر است و مشاوره تغذیه را بهتر می تواند ارائه دهد اما برای وی مثل یک پزشک عمومی تعرفه در نظر گرفته اند و در اینجا دوگانه برخورد شده است.»
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی لرستان افزود:« مشاوره تغذیه به اختصاص وقت بیشتری برای بیمار نیاز دارد و ممکن است نیم ساعت طول می کشند اما پزشک عمومی ممکن است بعد از چند دقیقه یک بیمار را ویزیت کند.»
وی با تاکید بر لزوم تحت پوشش قرار دادن خدمات تغذیه گفت:« نیاز مردم است که خدمات مشاوره تغذیه تحت پوشش بیمه قرار گیرد چرا که پرداخت ویزیت آزاد برای مردم سخت است. متاسفانه دید بیمه ها به تغذیه جدی نیست و فانتزی است در صورتی که تغذیه در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها موثر است.»
استاد علوم تغذیه در ادامه خاطرنشان کرد:« علیرغم تصور عمومی که وجود دارد که حتی این تصور در بین متخصصین تغذیه هم هست، این است که تغذیه مساوی است با چاقی و لاغری، در حالی که اصلا اینطور نیست. در پروتکل های درمانی دنیا درمان یک فرد دیابتی اول، تغذیه درمانی است و ممکن است بیماری فرد دیابتی فقط با رژیم درمانی کنترل شود و تا مدت ها نیازی به مصرف دارو و انسولین نداشته باشد بنابراین کیفیت زندگی اش بسیار بالا می رود و بعد به سراغ دارو و سپس انسولین درمانی می روند اما در کشور ما برعکس است یعنی اول دارو و انسولین درمانی است بعد که در درمان می مانند به سمت رژیم درمانی می روند که متاسفانه بسیار دیر است و عوارض دیابت بروز کرده است.»
وی با اشاره به هزینه های هنگفت برای جراحی قلب در بیمارستان ها گفت:« برای این بیماران هم رژیم جداگانه ای وجود دارد که متاسفانه در کشور ما روی این مسئله کار نکرده اند. ما فقط چاقی و لاغری را می بینیم و خدمات مشاوره تغذیه تحت پوشش بیمه نیست و همه به تغذیه فانتزی نگاه می کنند بنابراین مردم نمی توانند از خدمات تغذیه ای آنطور که باید استفاده کنند در صورتی که بیمه ها بعدا تاثیر تغذیه را می بینند. وقتی که تغذیه فرد خوب باشد کمتر دچار بیماری می شود و دارو کمتر مصرف می کند و با کاهش بیماری ها بار کمتری به مردم و نظام سلامت کشور و بیمه ها وارد می شود.»