www.usnews.com

چگونه می توانیم یک پزشک مناسب انتخاب کنیم ملاک های انتخاب یک پزشک کدامند ؟وقتی به پزشک مراجعه می کنید چگونه باید شرح حال خود را برای وی بازگو کنید اطلاعاتی که به پزشک میدهید را چگونه باید بیان کنید تا بتوانید به درمان خود کمک بیشتری کنید.

بانوی 38 ساله ای هستم که دچار فشار خون, حالت‌های اضطرابی, اختلالات گوارشی و افزایش

وزن می باشم و اخیراً گرفتار سرگیجه‌ شده‌ام و خوابم هم مختل شده است. لطفا مرا راهنمایی کنید به کدام دکتر مراجعه کنم؟ دکتر قلب می‌گوید: «اینها عوارض داروی اعصاب است که مصرف می‌کنید، دکتر اعصاب می‌گوید داروهایی را که شما در این چند سال مصرف می‌کنید این عوارض را ایجاد نمی‌کند. برای اختلال گوارش باید به یک متخصص گوارش هم مراجعه نمایید. متخصص گوارش برایم اندوسکوپی معده و روده و سونوگرافی انجام داده و اعلام کرده که بیماری گوارشی در کار نیست؛ در حالی که سونوگرافی مراحل اولیه کبد چرب را نشان داده است.مرا راهنمایی کنید.

پاسخ ارائه شده توسط: دکتر عباس تحصیلی؛ دانشیار دانشگاه علوم پزشکی

نشانه‌های پزشک خوب

این خانم محترم از من پرسیده‌اند به کدام دکتر مراجعه کنند؟ از کجا بدانم که او دکتر خوبی است یا نه و معیارهای دکتر «خوب» بودن چیست؟

این سوال را با چند نفر همکار و چند بیمار مطرح کردم اول پاسخ‌های آنان را ملاحظه فرمائید، بعد به بحث می‌پردازم و نظر خود را ابراز می‌کنم.

دکتر ح-ب: استاد بیماری‌های اعصاب معتقد است پزشک خوب آن است که آسایش و صلاح بیمار را بر هر چیز، حتی بر منافع خود ترجیح دهد و دشواری‌های پزشکی را بر خود هموار سازد.

دکتر ب- م: می‌گوید: استاد من گفت: برای پزشک سه خصلت لازم است دانش، تجربه و قضاوت

دکتر م-ژ: (نفرولوژیست) می‌گوید: شناخت پزشک خوب برای بیمار مقدور نیست و اقبال مردم از یک طبیب فقط دلیل بر آن است که این پزشک با بیماران ارتباط خوبی داد و مهارت و دانش و حتی دلسوزی و صداقت او را نشان نمی‌دهد.

مشخصات یک پزشک ماهر

1- دانش:

هر چند دانش یک پزشک برای بیمار قابل سنجش نیست، اما خوشبختانه در کشور ما استانداردها و مقرراتی از طرف دولت که برای پرداختن به حرفه پزشکی لازم است و از طرف مقامات مسئول پیگیری می‌شود و تبلیغات. در مورد پزشکان نیز دارای ضوابط قانونی است و قانون شرقی باز امروزی که پزشکان را موظف می‌کند هر پنج سال پروانه کار خود را با گذراندن دوره‌های بازآموزی و آشنایی با دانش روز تمدید کنند، برای بیمار که می‌خواهد از احاطه پزشک به دانش‌های لازم در مورد کار خود اطمینان پیدا کند، ملاحظه تابلوی مطب و نسخه پزشک معمولا کافی است. اگر موارد بسیار نادر و به عناوین نامفهوم و یا شگفت‌انگیزی برخورد نماید، می‌تواند از نظام پزشکی سوال کند.

2- مهارت:

در اعمال جراحی و بعضی درمان‌های خاص، مثل روان درمان یا تشخیص‌های دشوار، رسیدگی به بیماران اورژانس عواملی مثل تجربه، فراست ویژه، قدرت تصمیم‌گیری و یا هر خطری برای موفقیت پزشک لازم است که این عوامل به صورت دقیق برای بیمار قابل کشف نیست و متاسفانه این بعد شخصیت پزشک مثل قطعه عظیمی از یک کوه یخ شناور که زیر آب است مخفی می‌ماند و از قسمت آشکار قطعه شناور یخ مشکل می‌توان حجم قسمت زیر را تخمین زد.

3- رفتار:

آنچه بیش از هر چیز آشکار و برای بیمار ملموس است رفتار پزشک در ارتباط‌با بیمار است. این رفتار براساس مقرراتی است که اصطلاح اخلاق پزشکی به آن اطلاق می‌شود و هر پزشک موظف است به آن پایبند باشد و حرفه پزشکی از معدود حرفه‌هایی است که برای پرداختن به آن لازم است پزشک پایبندی خود را به آن اخلاق اعلام داشته به قید سوگند موکد سازد و جامعه انتظار دارد فضایلی مانند حکمت، عدالت، محبت، انصاف، احترام به زندگی انسان‌ها، رعایت قوانین اجتماعی و غیره در وجود پزشک نهادینه باشد.

راه‌های عملی و مفید مراجعه به پزشک

خوب خواهر محترم! با این مقدمات من حالا راه‌های صحیح، علمی و مفید برای شناختن و مراجعه به یک پزشک خوب را به شما باز می‌گویم.

فردی که بیماری مشخصی دارد (مثلا بیماری چشم و یا پوست) به یک متخصص با تجربه و خوش نام مراجعه می‌کند و بیماری وی معالجه می‌شود.

کسی که مثل شما یک بیماری نامعلوم دارد و یا نمی‌داند بیماری او به کدام رشته پزشکی مربوط است باید یک پزشک معالج داشته باشد که معمولا برای زیر 12 سال یک متخصص کودکان و برای بزرگسالان یک پزشک عمومی و اگر مقدور باشد یک متخصص داخلی است این پزشک معالج باید دست کم 4 ویژگی داشته باشد:

الف- حداقل برای بار اول یک ربع و برای دفعات بعد 10 دقیقه وقت برای معاینه بیمار اختصاص می‌دهد. (معاینه شتاب‌زده غالبا نتایج ناگواری دارد).

ب- بیمار پرونده داشته باشد. (داشتن سوابق بیمار چه به صورت پرونده کاغذی و چه رایانه‌ای برای رسیدن به تشخیص بیماری بسیار کمک کننده است).

ج- دسترسی به پزشک به ویژه در شرایط اضطراری مقدور باشد.

د- امروزه طبابت یک کار گروهی محسوب می‌شود. بنابراین؛ مثلا یک متخصص داخلی لازم است با جراح، متخصص بیهوشی و سایر تخصص‌ها در ارتباط باشد و در موقع لزوم با همکاران خود مشاوره کند. توجه بفرمایید که این راهکار هر چند کامل و قطعی و (همه‌جا شمول) نیست، اما ساده و بسیار راهگشاست.

هر چند فضایل بسیار مهمی مانند رازداری، دلسوزی، انصاف و صداقت را عیان نمی‌سازد. من امیدوارم همه پزشکان به این فضائل آراسته باشند و با مساعدت پرورد‌گار در حفظ جان و سلامت بیماران خود موفق گردند. برای شما خواهر عزیز هم آرزوی سلامتی و بهبودی دارم.

زندگی انلاین