14

عادات بد غذایی باعث می شود رژیم غذایی نه تنها سود ، بلکه برای فرد زیان بار باشد. بسیاری از افراد عادت دارند که شام خود را دیر وقت بخورند و یا قبل از خواب چیزی بخورند. اما باید بدانید که این کار معایبی دارد که دانستن آن خالی از لطف نیست.

زمان و نوع غذائی که در آخر روز می خورید تأثیر زیادی بر روی وزن تان دارد. اگر فرد در زمان مناسب غذای مناسب بخورد به طور حتم کاهش وزن در زمان خواب را تجربه خواهد کرد. و حال اگر فرد در زمان نامناسب غذای نامناسب بخورد آن موقع است که فردای آن روز وقتی از خواب بیدار شد، اندکی افزایش درصد چربی را تجربه خواهد کرد.

برای موفقیت آمیز کردن روند کاهش وزن، شخص می بایست دو تا ساعت قبل از خواب چیزی نخورد. البته فرد نمی بایست قبل از خواب احساس گرسنگی شدید کند البته اندکی احساس گرسنگی قابل قبول می باشد.. هنگامی که فرد قصد کاهش وزن را دارد داشتن اندکی احساس گرسنگی قبل از رفتن به داخل رختخواب علامت خوبی می باشد. شاید بتوان این علامت را این طور بیان کرد که بدن وظیفه محوله روزانه اش که همانا کاهشی چربی است را به درستی انجام داده است.

اگر یک چنین احساسی در فرد ظاهر نشود می توان آن را نشانهٔ عدم چربی سوزی دانست. بیائید در نظر بگیریم که شما از دستوری که مغزتان قبل از رفتن به رختخواب صادر کرده پیروی می کنید در این صورت دیگر بدن سراغ چربی ذخیره شده داخلی اش نمی رود و به احتمال زیاد بر میزان آن نیز خواهد افزود. هر زمان که ما غذا می خوریم سرعت متابولیسم تا حدی افزایش می یابد. ولی این خاصیت متابولیسم شب هنگام و در وعده غذای آخر شب یا کلاً قطع و یا به حداقل می رسد. بنابراین در این وعده آن خاصیت افزایش سرعت متابولیسم که پس از خوردن یک وعده غذائی ظاهر می شود را نخواهید داشت.

دلیل این مسئله هم به این خاطر است که بدن حداکثر تا دو ساعت پس از وعده غذای قبل از خواب خود را آماده خوابیدن می کند. کاهش سرعت متابولیسم قبل از خواب جزء عملکردهای طبیعی بدن محسوب می شود. بنابراین هر زمان که سرتان را روی بالش قرار می دهید کالری مصرفی بدن تان به حدی می رسد که تنها بتواند کالری مورد نیاز برای ضربان قلب، شش ها، مغز و ارگان های حیاتی دیگر را فعال نگه دارد. و این میزان به طور معمول حداقل کالری مصرفی محسوب می شود.

خوردن غذا در آخر شب دارای تأثیرات منفی در سرعت متابولیسم در روز بعد نیز می باشد. برای نمونه فرض می کنیم که فرد در ساعت ۹:۳۰ دقیقه شب یک عدد ساندویچ را به همراه مقداری چیپس خورده و ساعت ۱۰:۳۰ دقیقه هم به رختخواب رفته. ساعت ۸ صبح روز بعد وقتی با صدای زنگ ساعت از خواب بیدار می شود آخرین چیز در ذهنش صبحانه می باشد. دلیل آن هم خیلی ساده است، چون شخص هنوز به دلیل خوردن غذای شب قبل احساس سیری می کند. و بدین ترتیب و با نخوردن صبحانه مشکل دو چندان می شود چون صبح هنگام سرعت متابولیسم در بالاترین سطح خود قرار دارد ولی به دلیل نخوردن صبحانه بدن سرعت متابولیسم را در پائین ترین سطح خود حفظ می نماید.

مواردی که باید به خاطر داشته باشید

خوردن غذا در آخر شب آن هم در حجم زیاد علی الخصوص هم که بیشتر از کربوهیدرات ها تشکیل شده باشد باعث افزایش درصد چربی بدن خواهد شد.

خوردن موادغذائی با شاخص گلیسمیک بالا مثل (پاستا، سیب زمینی، برنج، شکر و…) قبل از خواب باعث افزایش یک باره ترشح انسولین شده و در نتیجه تولید و تأثیر مهم و مفید هورمون رشد (HGH) را بی رنگ می سازد.

هیچ می دانستید که ۸۰ درصد هورمون های چربی سوز و عضله ساز در خواب ۸ ساعتی شب آزاد می شود.

در صورت نخوردن غذا برای ۱۱ ساعت (۸ شب تا ۷ صبح برای مثال) بدن از ساعت پنجم خواب حدوداً ساعت یک نیمه شب شروع می کند به چربی سوزی آن هم در نرخ بالا و ادامه دادن به این روند تا بیدار شدن صبح روز بعد.

وعده غذای شب را حداقل ۳ ساعت قبل از خواب میل کنید چون بدین ترتیب زمان بیشتری برای کالری سوزی خواهید داشت و در ضمن گرسنگی شدید هم سراغ تان نخواهد آمد.

در طول روز هر ۳ ساعت یک بار یک وعده غذائی و یا میان وعده سبک میل کنید.

وعده آخر غذای روزانه تان می بایست بیشتر از پروتئین (برای مثال سینه مرغ) و فیبرها (کاهو، سبزیجات) تشکیل شده باشد. حتی المقدور سعی کنید در وعده انتهائی از خوردن کربوهیدرات های نشاسته ای پرهیز کنید.

اگر جزء آن دسته از افراد هستید که نمی توانید اشتهای تان را کنترل کنید پس حتی المقدور در شب از کربوهیدرات های با شاخص گلیسمیک پائین مثل سبزیجات تازه، خیار، سیب، آلبالو و حبوبات آن هم در حجم کم میل کنید.

اگر در حال حاضر تمرینات بدنسازی را انجام می دهید و عضله سازی را هم به برنامه تان افزوده اید پس به عنوان وعده غذائی شب، پنیر کم چرب محلی که دارای آمینواسید با سرعت جذب آهسته کی سین (Casein) را به عنوان منبع پروتئینی تان انتخاب کنید.