selenium1

 

وقتی میزان سلنیوم در بدن ما کاهش می یابد با چه مشکلاتی مواجه می شویم روش های مختلف تامین سلنیوم بدن چگونه است در صورت کاهش این ماده معدنی در بدن در معرض خطر انواع سرطان های کبد و مجاری صفراوی قرار خواهید گرفت برخی مواد غذایی موثر در این زمینه به ما در تامین سلنیوم مورد نیاز بدنمان کمک می کنند.

بر اساس مقاله چاپ شده در ژورنال تغذیه بالینی امریکا، خطر ابتلا به سرطان کبد در افراد که سطح سلنیوم خون شان پایین است، بالاتر است.

سلنیوم ماده معدنی است که در خاک، محصولات حیوانی، غذاهای گیاهی، غذاهای دریایی، خشکبار، گوشت، شیر و تخم مرغ یافت می شود.

با توجه به مقدار سلنیوم در گیاهی که حیوان مصرف کرده و مقدار سلنیوم خاکی که گیاه در آن رشد کرده است، مقدار سلنیوم در مواد غذایی متفاوت است.

بر اساس گفته های موسسه ملی بهداشت (NIH)، سلنیوم برای سلامت انسان ضروری است و در سیستم ایمنی، تولید مثل و سنتز DNA نقش مهمی دارد.

همچنین مطالعات نشان داده است که سلنیوم خواص آنتی اکسیدانی دارد، بدین معنا که بدن را در برابر استرس های اکسیداتیو ( فرآیندی که در آن رادیکال های آزاد تولید شده و به سلول ها آسیب می رسانند) محافظت می کند.

با توجه به اینکه استرس های اکسیداتیو منجر به ایجاد سرطان می شوند. برخی از مطالعات کمبود سلنیوم را باعث کاهش ایمنی در مقابل رادیکال های ازاد و در نتیجه انواع بیماری های می دانند.

پروفسور لوتز اسکامبرگ (lutz Schomburg) از انستیتو  غدد درون ریز در برلین، آلمان و همکاران شان رابطه بین سلنیوم و خطر ابتلا به سرطان کبد را مورد بررسی قرار دادند. آن ها نزدیک به ۴۷۷۰۰۰ فرد بالغ که در برنامه آینده نگر تغذیه و سرطان اروپا (EPIC) شرکت کرده بودند را مورد مطالعه قرار دادند.

محققان ۱۲۱ بیمار مبتلا به سرطان کبد، ۱۰۰ بیمار مبتلا به سرطان کیسه صفرا و مجاری صفراوی و ۴۰ بیمار با سرطان مجاری صفراوی داخل کبدی شناسایی کردند. سابقه بیماری تمام این افراد بیش از ۱۰ سال بود.

میزان سلنیوم خون این افراد مورد بررسی قرار گرفته و با نمونه های سالم مقایسه شد.

محققان دریافتند سطح سلنیوم بیماران مبتلا سرطان کبد، کیسه صفرا، مجاری صفراوی سطح سلنیوم  بسیار پایین تر از گروه کنترل بود.

افرادی که میزان سلنیوم خون شان کم است در مقایسه با گروهی که میزان سلنیوم خون شان بالا می باشد، ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر در خطر ابتلا به سرطان کبد هستند.

پروفسور لوتز در این باره می گوید: ” تحقیقات ما نشان داد که کمبود سلنیوم عمده ترین عامل ابتلا به سرطان کبد است. با این حال سطح سلنیوم پایین ربطی به افزایش خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا و مجاری صفراوی و سرطان مجاری صفراوی داخل کبد ندارد.”

وی در انتها تاکید می کند:  “مطالعه ما مصرف مکمل سلنیوم برای کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد را توصیه نمی کند. با این حال رعایت رژیم غذایی متعادل که سلنیوم بخشی از آن می باشد، بسیار با اهمیت است.”

 

خاص پرس