13

رژیم پروتئینی یکی از رژیم های غذایی است که اکثر ورزش کاران باید یک دوره کوتاه از آن پیروی کنند. اما باید بدانید که این رژیم غذایی اگر در طولانی مدت استفاده شود خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را تا حد زیادی افزایش می دهد.

بعضی مردم که به سراغ رژیم های کم کربوهیدرات و پرپروتئین برای کاهش وزن خود می روند فکر می کنند هر چقدر پروتئین که دوست دارند، می توانند مصرف کنند، در حالی که متخصصان تغذیه در این زمینه هشدار داده اند. وقتی مردم پروتئین زیاد و کربوهیدرات کم مصرف می کنند سوخت و ساز بدن آنها به سمت وضعیتی پیش می رود که به آن کتوز می گویند.

در کتوز چون با کبود کربوهیدرات که منبع اصلی انرژی است روبه رو است، چربی ها را برای به دست آوردن انرژی می سوزاند. وقتی چربی ها سوزانده می شوند، کتوز وارد جریان خون می شود. کتوز وارد جریان خون می شود. کتوز در افراد دیابتی موجب سرکوب شدن اشتها می شود و به این ترتیب شما غذای کمتری هم می خورید. ضمن اینکه دفع مایعات از بدن افزایش می یابد و بدن آب بسیار زیاد را از دست می دهد.

متخصصان تغذیه معتقد هستند ممکن است این رژیم نتایج مثبت کوتاه مدتی در کاهش وزن داشته باشد، اما یقیناً پیامدهای طولانی مدت آن بسیار خطرناک است، زیرا در صورت طولانی شدن، بدن پروتئین را هم می سوزاند و با تجزیه پروتئین در بدن، آمونیاک به دست می آید و وجود طولانی مدت آمونیاک در بدن عواقب ناگواری به دنبال دارد.

به علاوه مشخص شده است افرادی که رژیم پر روتئین دارند، مقدار زیادتری کلسیم در ادرار آنها ترشح می شود و دفع بیش از حد کلسیم در این افراد باعث پوکی استخوان می شود. توجه داشته باشید که غذاهای حیوانی اگرچه منابع بسیار خوب پروتئین هستند اما متأسفانه چربی های اشباع آنها نیز بالاست و خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت و انواع سرطان را افزایش می دهند.

تجربه نشان داده، آنهائی که کربوهیدرات کمی مصرف می کنند معمولاً غذاهای پرچرب دیگری را برای رفع گرسنگی مورد استفاده قرار می دهند. به این ترتیب سطح کلسترول آنها بالا می رود و خطر بیماری قلبی عروقی بیشتر می شود. بنابراین رژیم های پر پروتئین تنها برای مدت زمان کوتاهی کفایت می کنند و در طولانی مدت اصلاً توصیه نمی شوند.

اتنخاب عاقلانه

نوع پروتئین مصرفی در کاهش وزن و سلامت عمومی بدن نقش بسیار مؤثر و مفیدی دارد. مصرف مقادیر زیاد گوشت های عمل آوری شده، مثل هاگ داگ، سوسیس و کالباس خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد و احتمال بیماری های قلبی و عروقی و سرطان انتهای روده را نیز بالا می برد. با مصرف پروتئین هائی که به شما معرفی می کنیم هم افزایش وزن پیدا نمی کنید هم سلامت بدن شما حفظ می شود.

ماهی

ماهی یک غذای پرپروتئین و حاوی اسیدهای چرب امگا۳ است که برای سلامت قلب بسیار مفید است و در کل چربی آن از گوشت کمتر است.

گوشت مرغ، گاو و گوسفند منبع خوبی از پروتئین هستند اما احتمالاً باید با برداشتن پوست و چربی آن، چربی های اشباع را از رژیم غذائی خود حذف کنید.

لوبیا

لوبیا حاوی پروتئین زیادی است و نسبت به پروتئین موجود در سایر سبزیجات بسیار غنی است در ضمن لوبیا و انواع حبوبات حاوی فیبر هستند که شما را برای چند ساعت سیر نگه می دارد.

هسته و مغز میوه هائی مثل گردو، بادام و…، هر ۱ گرم بادام ۶ گرم پروتئین به بدن شما می رساند که درست اندازه پروتئینی است که همین مقدار استیک حاوی آن است.

غلات کامل:

یک برش نان جو ۲ گرم پروتئین دارد و فیبر موجود در آن بسیار باارزش است.

غذاهای گیاهی مثل سویا، عدس به همان اندازه گوشت حاوی پروتئین هستند. اگر هر روز صبح در صبحانه از هسته و مغز میوه هائی مثل گردو استفاده کنید، پروتئین بسیار خوبی دریافت می کنید در حالی که چربی موجود در آنها نیز کاملاً سالم و بی ضرر است.

قدرت پروتئین

پروتئین جزو مهمی از سلول های بدن ما می باشد. مو و ناخن ها عمدتاً از پروتئین ساخته شده اند. بدن از پروتئین برای ساخت و ترمیم بافت ها استفاده می کند. از پروتئین برای ساخت آنزیم ها، هورمون ها و سایر مواد شیمیائی بدن استفاده می شود. در حقیقت پروتئین جزء ساختار اصلی و مهم استخوان ها، عضلات، غضروف ها، پوست و خون است.

پروتئین هم مثل چربی و کربوهیدرات جزء مواد مغذی اصلی است. یعنی بدن نسبتاً مقادیر زیادی از آن را احتیاج دارد.