dnaancestor

 

در این مطلب قصد داریم به بررسی عوامل ژنتیکی افسردگی بپردازیم والدین و اجداد افسرده نقش زیادی در ابتلای فرزندان به این عارضه دارند اگر پدربزرگ و مادر بزرگ یا پدر و مادر دچار اختلالات روحی دارید در معرض خطر ابتلا به این عارضه های روحی مزمن مانند افسردگی قرار دارید . نشانه های فیزیولوژیک و نشاته های روحی و روانی ناشی از افسردگی را به شما معرفی خواهیم کرد.

تحقیقات نشان میدهد؛ افرادی که والدین یا اجداد آنها به افسردگی مبتلا بوده اند حدودا 3 برابر بیشتر شانس ابتلا به افسردگی را دارند.
آیا افسردگی وراثتی است؟

یک مطالعه جدید نشان می دهد افرادی که پدر و مادر و پدربزرگ و مادربزرگشان از افسردگی رنج می بردند خیلی بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
این پژوهش نشان داده که اگر یکی از پدربزرگ و مادر بزرگ یا  پدر و مادر هر شخصی دچار افسردگی بوده است، شانس او برای ابتلا به این اختلال سه برابر است.

یک پژوهشگر در زمینه سلامت مغزی تاکید می کند افسردگی هیچگاه اجتناب ناپذیر نبوده است حتی در افرادی که خانواده هایی با سابقه این بیماری دارند. دکتر جفری بورنستین رئیس مرکز تحقیقات پایه رفتار و مغز در نیویورک بیان می کند که:”با اینکه سابقه خانوادگی بیماری خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد اما این بدین معنا نیست که یک نفر به طور قطع افسرده خواهد شد.

وی اظهار می کند که پیامی که باید به خانواده ها اعلام شود آن است که افراد باید نسبت به سوابق خانوادگی خود آگاه باشند و به محض احساس علائم، برای دریافت کمک تا زمانی که افسردگی پیشرفت نکرده، اقدام کنند.
در تحقیق دیگری که شامل 251 جوان همراه با والدین و پدر بزرگ و مادربزرگهای آنان می شود. به این نتیجه رسیدند که در مقایسه با جوانانی که والدین آنها افسردگی نداشته اند آنهایی که والدینشان مبتلا به افسردگی مزمن بوده اند به میزان 2 برابر شانس بیشتری جهت ابتلا به بیماری مشابه را داشته اند و همچنین در معرض خطر بالاتری جهت اختلالات عصبی مخرب، اعتیاد،افکار خودکشی و تمایل به آن و عملکرد ضعیف در کارها هستند.

تیم تحقیقاتی دریافتند که جوانانی با هر دو والد افسرده و اجداد افسرده به میزان سه برابر خطر ابتلا به افسردگی مزمن در آنها افزایش می یابد.دکتر ویکتور فورناری روانپزشک کودکان و نوجوانان در بیمارستان زوکر هیلساید در نیویورک، بیان میکند که تحقیق جدید انجام شده حائز اهمیت است چرا که هیچ مطالعه ای قبلا تاثیر سابقه افسردگی خانوادگی را در والدین و اجداد با بررسی مستقیم در طول سه نسل مشخص نکرده است.
دکتر فورناری معتقد است که از آنجا که شناخت زود و پیش از موقع می تواند به جلوگیری یا درمان افسردگی کمک کند مشخص کردن سابقه خانوادگی افسردگی در کودکان و نوجوانان در طول دو نسل قبلشان اکنون به طور واضح حائز اهمیت است.
چگونه میتوان نسبت به بروز افسردگی درکودکان و نوجوانان اگاهی پیدا کرد؟

برخی از علائم فیزیولوژیک و روحی میتوانند نشانه های روشن و زنگ خطری برای ابتلا به افسردگی باشند از جمله:

نشانه های فیزیولوژیک

دردهای بی دلیل مانند سردرد و دردهای شکمی
اختلالات خواب یا خواب بیش از حد
تغییر در عادات غذائی که منجر به افزایش یا کاهش وزن غیر قابل انتظار می شود
احساس خستگی یا کمبود انرژی داشتن
حرکات بدن که به صورت آهسته یا مضظرب یا بی قرار باشد

نشاته های روحی و روانی:

زودرنجی یا بد اخلاقی و کج خلقی
سخت فکر کردن و تصمیم گرفتن
اعتماد به نفس پائین، از خود ناراضی بودن و احساس اینکه دیگران به طور غیر منصفانه نقد میکنند
احساس گناه و نامیدی و یاس
کنار کشیدن از اجتماع مانند عدم جذابیت در دوستان
اضطراب و پریشانی مانند نگرانی بیش ازحد یا ترس از دوری از خانواده
تفکر درباره مرگ یا احساس میل به خودکشی

حال با توجه به سابقه خانوادگی افراد و علائم ذکر شده باید نسبت به بروز افسردگی در خانواده هایی با سابقه آن آگاه و حساس بود و با شناسایی و درمان به موقع از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

سیمرغ