Portrait Of A Male Surgeon At Work

در گذشته اگر برای کسی اتفاقی می افتاد یا عضوی از اعظای بدن خود را از دست می داد یا به آن آسیب می رسید فرد دیگر قادر به بدست آوردن عضو مصدوم نداشت و می بایست تا آخر عمر بدون آن عضو زندگی می کرد. اما امروزه با دست یافتن پزشکان به علم پیوند عضو راه های جدیدی به روی بشر گشوده شد.

پیوند کبد، عمل جراحی تعویض کبد بیمار با یک کبد سالم از شخصی دیگر می‌باشد. در بیشتر موارد از تکنیک پیوند مستقیم استفاده می‌شود که در آن کبد بیمار برداشته شده و با یک کبد دهنده در جای آناتومیکی یکسان جایگزین می‌شود. کبد اهدا شده در آب سرد حاوی نمک (نرمال سالین) تا ۸ ساعت جهت انتقال قابل نگهداری است. پیوند کبد یک روش درمانی برای درمان مرحله پایانی بیماری‌های کبدی و نارسایی حاد می‌باشد .در این عمل جراحی به طور معمول سه جراح، دو متخصص بیهوشی با همراهی چهارپرستار حضور دارند. عمل جراحی بسیار طولانی و مشکل می باشد و چیزی در حدود ۴ تا ۱۸ ساعت به طول می‌انجامد.  در واقع پیوند کبد یک عمل جراحی بزرگ است که درصد ریسک آن بالا می‌باشد.

پیوند کبد زمانی لازم است که کبد عملکرد طبیعی خود را از دست بدهد ،حال این تغییر عملکرد یا نارسایی می‌تواند به صورت ناگهانی (نارسایی حاد) یا به طور پیش رونده مثلا به دنبال عفونتها، تاثیر داروها و یا به دنبال مشکلات طولانی مدت ناشی از سرطان متاستاتیک کنترل نشده در خارج از کبد ایجاد گردد .استفاده ازمواد مخدر فعال و یا سوء استفاده از الکل  و ابتلا به عفونت سپتیک فعال از موارد منع مطلق  انجام پیوند کبد محسوب می شوند.  همچنین آلودگی به ایدز یکی دیگر از شرایط منع مطلق می‌باشد. سن، بیماری‌های جدی قلبی و ریه و یا دیگر بیماری‌ها نیز می‌توانند از انجام پیوند موفق کبد جلوگیری کنند. غالبا پیوندها در درمان بیماری‌های مزمن کبدی که باعث بروز زخم ‌های کبدی یا سیروز برگشت ‌ناپذیر می‌شوند، به انجام می‌رسند. دیگر عوامل زمینه ساز پیوند کبد :سیروز، انسداد یا عدم وجود مادرزادی مجرای صفراوی،نکروز حاد کبدی، بیماری‌های متابولیک ،کبد الکلی،کمبود الفا 1 آنتی تریپسین: انباشتگی غیر طبیعی پروتئین آلفا۱-آنتی تریپسین در کبد می باشند که به بروز سیروز می انجامند. هموکروماتوز ، یک بیماری ارثی شایع است که در آن آهن در بدن تجمع می‌یابد. بیماری ویلسون، یک بیماری ارثی نادراست که مس در بدن از جمله کبد تجمع می‌یابد و سبب نارسایی آن می‌شود و هپاتیت خود ایمنی و ترومبوز عروق کبد مهمترین علت های نارسایی های کبد هستند که به پیوند کبد  منجر می شوند.

گرد آوری و تنظیم :بهار محب

زیر نظر :دکتر زهرا خیر خواه