ناراحتی تنفسی

اگر به خاطر داشته باشید،قدیم ها آدم ها زندگی سالم و بهتری داشتند،ولی الان دیگر با این وسایل پیشرفته مانند ماشین یا کارخانه های مختلف شاهد آلودگی هوا در شهرهای گوناگون هستیم و این آلودگی به مرور زمان انسان را به ناراحت تنفسی مبتلا میکند.ناراحت تنفسی ممکن است سراغ هر کسی برود و شخص مقابل باید از این موضوع اطلاعاتی داشته باشد.

عوامل بروز ناراحتی تنفسی در بدن ما کدام اند ؟

آلاینده های هوا

ریه ها تنها اندام های بدن هستند که به طور مستقیم در معرض فضای بیرون قرار دارند . ریه ها وقتی هوا را به درون می کشند با فضای بیرون مرتبط می شوند . به همراه هوا ، مواد آلوده موجود در هوا نیز وارد ریه ها می شوند ، دود گرد و خاک ، بخار ، مواد آلوده ای که از اگزوز اتومبیل ها خارج می شود ، زائده های صنعتی ، گازهای مختلف و از همه اینها بدتر دود سیگار . این مواد روی برنشها و ریه ها اثر نامطلوب می گذارند و به ناراحتی تنفسی منجر می شوند . اغلب میکروب هایی که ریه ها را عفونی می کنند و سبب انواع بیماریها می شوند از طریق تنفس هوای آلوده به درون ریه های ما کشیده می شوند اما به دلیل مکانیسم های دفاعی عالی که طبیعت به ما ارزانی داشته از بیمار شدن دایم فاصله می‌گیریم .

آلاینده های صنعتی

کارکردن در بعضی از مراکز صنعتی ، که ذرات فیبر و گرد به هوا می پاشند مانند کارخانه های نخ ریسی ، پنبه پاک کنی ، تولید مصالح ساختمانی و غیره به شدت موجب آسیب های ریوی می شود و ناراحتی تنفسی را در پی دارد . اگر کسانی که در این صنایع کار می کنند با مشکلات ریوی روبرو شوند باید هر چه زودتر محیط کارشان را تغییر دهند .

سرطان ریه

با افزایش سن امکان ابتلا به سرطان ریه افزایش می یابد که علت اصلی آن را باید در کشیدن سیگار جستجو کرد . درست همانطور که تف کردن خون در دوران کودکی و جوانی می تواند نشانه ای از بیماری سل باشد ، تف کردن خون در سالمندان نیز ممکن است با سرطان ریه در ارتباط باشد .

ناراحتی تنفسی و تنگی نفس حاد می تواند ناشی از بیماری قلبی باشد در حالی که دشواری مزمن در تنفس ، که ناشی از ناراحتی مزمن برونشهاست در اواخر سال های زندگی متداول است .

نکته : بعید است که بیماری آسم ، ناگهانی و بی مقدمه در این سنین صورت خارجی پیدا کند . اگر چنین حادثه ای اتفاق بیفتد اغلب ناشی از ناراحتی تنفسی و ناراحتی قلب است و نیاز به معاینه فوری قلب و ریه دارد .

چندی پیش در مجله سلامتی راستینه ، علایم و نشانه های سکته قلبی را بررسی کردیم و آشنایی با حمله یا سکته قلبی ، تقدیم خوانندگان شد .

ناراحتی تنفسی ، تاثیر آلودگی هوا و ترک سیگار

تاثیر جمعی آلاینده ها که به آنها اشاره کردیم و مضرترین آنها دود سیگار است باعث التهاب مزمن برونشها می شود و همیشه با سرفه و خلط همراه است . در مواقعی ، به خصوص در ماه های زمستان نشانه های بیماری تشدید می شود . دلیل آن را باید در میکرو ارگانیسم هایی جستجو کرد که در هوا وجود دارند و نقش خود را ایفا می کنند . در حالی که برونشیت در میان بسیاری از ساکنان شهر ها وجود دارد ، میان سیگاری ها به شدت رایج است . بعضی از اینها نفس کشیدن را دشوار می کند و در نتیجه بیماری نفس تنگی بروز می کند . این شرایط ، مجاری تنفسی ظریف بدن را با ناراحتی روبرو می سازد . اشخاصی که با ناراحتی تنفسی روبرو می شوند باید اکیدا از استعمال دخانیات خودداری ورزند و در نقاطی زندگی کنند که از شرایط هوایی مطلوب تری برخوردار باشد .

مرد 28 ساله ای برای درمان درد در ناحیه سینه اش به ما مراجعه کرد . قبلا یک پزشک متخصص نظر داده بود که او با آنژین صدری روبروست . با آنکه آنژین صدری برای مرد جوانی به سن او کمی عجیب بود ، اما به نظر می رسید که تشخیص درستی داده شده است . نوار قلبش هم این را به خوبی نشان می داد . وقتی درباره خودش حرف زد معلوم شد که روزانه 30 تا 40 نخ سیگار می کشد . به او گفتیم که باید سیگار را ترک کند و او پذیرفت . یک هفته بعد از ترک سیگار ، تمام نشانه های بیماری اش از میان رفت . حتی نوار قلبی بعدی او نشان داد که وضعش کاملا طبیعی ست .

برای درمان آنژین او نیازی به دارو نبود . او کشیدن سیگار را ترک کرد و حالا هم زندگی سالمی را پشت سر می گذارد .

بیماری های مزمنی که با ناراحتی تنفسی در ارتباط است کدامند ؟

زکام ، سینوزیت و سردرد از جمله شایعترین ناراحتی های مرتبط با کشیدن سیگار است . سرفه های ادامه دار و خلط ، ناشی از برونشیتهای سیگاری هاست . این نشانه ها ناشی از ذرات سوخته نشده کربن ، تار و آمونیاک است . ورود این مواد به بدن امکان بروز عفونت در نظام تنفسی انسان را قوت می بخشد و می تواند منجر به سینه پهلو و بیماری سل شود .

با ترک دخانیات ، ضایعات ایجاد شده در بدن به تدریج دفع می شوند .

در بعضی از اشخاص هم با جرم گرفتن لوله های تنفسی مشکلاتی از این حیث بروز می کند . بافتهای ریه ها نیز آسیب می بینند و التهابی در ریه شکل می گیرد ( امفیزم ) و کار تنفس دشوار می شود .

منبع : راستینه