6499710191

یکی از شایع ترین بیماری های موجود در جهان کم کاری تیروئید است که متاسفانه علائم آن بعد از توقف عملکرد این غده ظاهر خواهد شد. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: در سه ماهه نخست سال جاری حدود هشت هزار و 495 نوزاد تحت پوشش طرح غربالگری تیروئید قرار گرفته اند که خوشبختانه موجب شناسایی 39 کودک مبتلا به این بیماری شده است.

دکتر جلال الدین امیری روز پنجشنبه در جشن 10 سالگی برنامه غربالگری کم کاری تیروئید نوزادان در همدان با بیان اینکه در سال جاری پوشش این طرح در استان صد درصدی بوده است افزود: در سال 85، 63.3 درصد نوزادان در استان زیر پوشش این طرح قرار گرفتند که به دنبال آن 26 نفر نوزاد مبتلا به کم کاری تیروئید شناسایی شد.
وی با بیان اینکه در سال 94، 35 هزار و 401 نوزاد غربالگری شدند تصریح کرد: پوشش این طرح در استان 100.4 درصد بود و 149 بیمار نیز با اجرای این طرح در استان شناسایی شدند.
وی با بیان اینکه کم کاری مادرزادی تیروئید شایعترین علت قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی در نوزادان است گفت: زمانی که عقب‎ماندگی در افراد ظاهر شود درمان ها پاسخگوی آن نخواهند بود.
وی اضافه کرد: اما با یک آزمایش ساده در روز سوم تا پنجم بعد از تولد، این بیماری قابل شناسایی بوده و آغاز درمان سریع می تواند از بروز این معضل پیشگیری کند چرا که هرگونه تاخیر در درمان این بیماری می تواند موجب کاهش ضریب هوشی و سلامتی نوزادان شود.
وی عنوان کرد: پیشگیری از این مشکلات با شناسایی به موقع نوزادان مبتلا بسیار حائز اهمیت بوده و هزینه های صرف شده نیز بسیار کمتر خواهد بود.
به گزارش ایرنا وی با بیان اینکه این بیماری با یک قرص قابل درمان شدن است عنوان کرد: راهنمایی مادران برای انجام غربالگری نوزادان در زمان بستری در بخش زایمان و یا در زمان ترخیص از بیمارستان یا زایشگاه انجام می گیرد.
امیری با بیان اینکه یک سوم نوزادان جهان به خدمات غربالگری دسترسی دارند گفت: این میزان در قاره اقیانوسیه 99 درصد، قاره اروپا 84.2 درصد، قاره آمریکا 82.3 درصد و قاره آسیا 24.4 درصد گزارش شده که در آسیا کشور کره، ژاپن و ایران پوشش خوبی داشته اند.

*99 درصد نوزادانی که به موقع شناسایی شوند قابل درمان هستند
یک فوق تخصص غدد اطفال نیز در این آیین با بیان اینکه ایران در این طرح پیشرفت های روز افزونی به دست آورده است اضافه کرد: با اهتمام سیستم بهداشتی می توان دید که هیچ کودکی از این طرح عقب نمانده است.
دکتر زهرا رضوی افزود: در برخی اوقات برای تشخیص بهتر این بیماری ناچار به تکرار چند باره خونگیری از نوزاد هستیم اما باید به والدین یادآوری کرد که این تکرار بهتر از مصرف چند سال دارو و تکرار مداوم آزمایش ها بوده و به نفع خود و فرزندشان است که در این موضوع همکاری لازم را داشته باشند چرا که ابتلا کودک به عقب ماندگی ذهنی غیرقابل جبران است.
وی بیان کرد: امیدواریم در سیستم بهداشتی آموزش های لازم در خصوص فرزند پروری نیز به خانواده ها آموزش داده شود چرا که هم اکنون خانواده ها با سوالات زیادی از جمله تغذیه سالم فرزندان مواجه هستند.
وی اضافه کرد: خانواده ها باید نظم و فرهنگ را از دوران کودکی به فرزند خود آموزش دهند چرا که در برخی مراجعه ها خانواده ها بیان می کنند که فرزندشان شبها تا دیر وقت بیدار بوده که دلیل آن خواب تا ظهر هنگام است که این در کنار بر هم زدن نظم بدن می تواند مشکلاتی را برای کودک در آینده رقم بزند.
وی خواستار توجه به تغذیه نوزادان با شیر مادر شد و گفت: گاهی مادران اذعان می کنند که کودکشان میلی به غذا ندارد و از شیوه های غلط برای تغذیه این کودکان استفاده می کنند که این موجب بروز مشکلاتی از جمله چاقی در بزرگسالی می شود.
طرح غربالگری تیروئید نوزادان با نمونه گیری در روزهای سوم تا پنجم تولد در مراکز بهداشتی با نمونه‎گیری از پاشنه پای نوزاد بر کاغذ فیلتر مخصوص انجام می شود.