child-rearing-26

به نظر شما شیوه تربیتی انتخای شما و همسرتان برای فرزندتان صحیح بوده است و در این زمینه موفق بوده اید ؟روابط شما با فرزندتان چگونه  است ؟آیا میدانستید پدر و مادرهای کمرو، خجالتی و درونگرا فرزندانی مانند خود تربیت خواهند کرد و بالعکس والدین جسور و پررو و با اعتماد به‌‌نفس صاحب فرزند با همین ویژگی های شخصیتی خواهند شد پس مراقب رفتارهای نادرست خود و همسرتان باشید و ابتدا خود را تربیت و اصلاح کنید سپس الگوسازی برای فرزندتان کنید.

همیشه باید از سن پایین به علایق کودکان و نظرات آنها توجه کرد. در سنین بالاتر نیز مساله انتخاب رشته در دبیرستان بسیار مهم است. هنوز هم زیاد دیده می‌شود که والدین در انتخاب رشته فرزندانشان دخالت آشکاری دارند و عقاید خود را به آنها تحمیل می‌کنند؛ مخصوصا وقتی افراد بخواهند به سمت رشته های غیر معمولی مانند موسیقی یا جهانگردی بروند.
چندی پیش عکسی را در شبکه‌های اجتماعی دیدم که نظرم را به خود جلب کرد. به نظرم این تصویر کارتونی بسیار زیبا و معنی‌دار بود. در این عکس آنچه مشخص است، این است که والدین با تحمیل عقاید خودشان به فرزند پر پرواز را از او می‌گیرند و خلاقیت که هسته اصلی موفقیت است را در کودک از بین می‌برند. متاسفانه این رفتار در جامعه ما شایع است. ما با رفتارهایی که داریم این پیام را به کودک می‌‌دهیم که مسیری که تو انتخاب کرده‌ای، درست نیست و ما باید مسیر آینده تو را اصلاح کنیم. زمانی که کودک این پیام را دریافت می‌کند پر پرواز و اعتماد به‌نفسش از بین می‌رود، بنابراین به کودک یاد دهید از پر پرواز و خلاقیت و تنوع ایده خود استفاده کند. به جای چیدن پر باید به کودک یاد بدهید چگونه بپرد. والدینی که به اشتباهات آگاه هستند و روش‌های تربیتی سنتی را تغییر می‌دهند و ایده‌های نوین را می‌پذیرند، قیچی به‌دست نمی‌گیرند، بلکه مثل کوه پشت فرزندشان هستند و با کنترل اضطراب خود اجازه پرواز کردن و رسیدن به ایده‌های نو را به کودک می‌دهند.
در بسیاری از موارد والدین برای تربیت فرزندان 2مسیر را انتخاب می‌کنند؛ اگر ازخودراضی باشند و اعتماد به‌نفس بالایی داشته باشند، کودکانشان را مثل خودشان بار می‌آورند زیرا معتقدند مسیری که رفته‌اند، درست بوده است و اگر فرزندانشان همان مسیر را دنبال کنند، یقینا موفق خواهند شد. در این شیوه فرزندپروری گاهی والدین مرتکب اشتباهاتی می‌شوند و سعی می‌کنند آرزوهایشان را به فرزندانشان تحمیل ‌کنند. اگر اعتماد به‌‌نفس مادر و پدر قوی نباشد، سعی می‌کنند کودکانشان را برعکس آنچه بوده‌اند، باربیاورند. مثلا والدینی که خود ویژگی ذاتی درونگرایی و دیرجوشی دارند و منزوی هستند و اعتماد به‌نفس پایینی دارند در تربیت فرزند بدون در نظر گرفتن ویژگی‌های ذاتی کودک سعی می‌کنند او را جسور و پررو و با اعتماد به‌‌نفس بار بیاورند که بتواند از حق خود دفاع کند و گاهی در این مسیر زیاده‌روی هم می‌کنند. باید بپذیریم ویژگی‌های شخصیتی به ارث می‌رسند و پدر و مادرهای کمرو، خجالتی و درونگرا به صورت ژنتیکی خصوصیات اخلاقی خود را به کودکانشان منتقل می‌کنند. اینکه سعی کنید کودکانتان را برعکس آنچه ذاتشان به آنها تحمیل می‌کند، باربیاورید، آسان نیست و مستلزم این است که به کودک فشار آورید و این باعث اضطراب او می‌شود بنابراین والدین باید ویژگی‌های ذاتی فرزندان را در نظر بگیرند.
کدام راه درست است؟
بر اساس تحقیقات روان‌شناختی، بسیاری از الگوهای رفتاری در طول زمان تکرار و از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شوند. اگر احساس می‌کنید الگوی رفتاری شما الگوی رفتاری مادرتان است و آن را نمی‌پسندید یا عقاید و طرز رفتار او را قبول ندارید، باید مهارت‌های فرزندپروری جدید را به دست آورید و ارتباط را در مسیر درستی پیش ببرید. حتی در مورد مردان اگر تجربه خوبی از‌ پدری کردن پدرتان ندارید باید در مورد فرزندپروری‌تان فکر کنید و همان روش را دنبال نکنید. اگر به این آگاهی برسید که مستقیما الگوهای فرزندپروری پدران و مادران خود را که خیلی هم موفق نبوده، تکرار می‌کنید، باید با مشاوره‌های روان‌شناختی مسیر درست تربیت فرزند را دنبال کنید و در ضمن بپذیرید هر آنچه در مورد خودتان و آینده‌تان فکر می‌کنید، لزوما در مورد فرزندانتان جواب نمی‌دهد.
به کودکان اجازه تصمیم‌گیری بدهید
یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین اشتباه‌های والدین در حوزه مسایل مطرح در مورد کودکان این است که فرزندانشان را در کلاس‌هایی مثل موسیقی، هنر و زبان ثبت‌نام و فشارهایی به آنها وارد می‌کنند که عوارض جبران‌ناپذیری در آینده‌شان دارد. همیشه باید از سن پایین به علایق کودکان و نظرات آنها توجه کرد. در سنین بالاتر نیز مساله انتخاب رشته در دبیرستان بسیار مهم است. هنوز هم زیاد دیده می‌شود که والدین در انتخاب رشته فرزندانشان دخالت آشکاری دارند و عقاید خود را به آنها تحمیل می‌کنند. در حال حاضر هنوز رشته‌های علوم تجربی بیشترین متقاضی را دارد و دلیلش این تفکر کلیشه‌ای است که اغلب والدین دوست دارند فرزندانشان پزشک شوند. در مورد دروس دیگر مثل ریاضی هم همین‌طور است و والدین انتظار مهندس شدن از فرزندشان دارند. در صورتی که رشته‌های بسیار خوب و کاربردی در این حوزه‌ها وجود دارد که فرد می‌تواند با توجه به علاقه خود مهارت‌هایی را در آنها به دست آورد و در این زمینه موفق شود و لزوما در رشته پزشکی و مهندسی تحصیل نکند. اگر به فرزندانتان فرصت دهید شاید انتخاب‌های آنها بسیار متفاوت از شما باشد. این انتخاب به این معنی است که کودک هویت خود را شناخته و مستقل رفتار می‌کند و می‌تواند آینده خود را در دست بگیرد. والدین باید اجازه دهند از تنوع سلیقه‌ای که فرزندانشان دارند، استفاده شود و فکر نکنند کاخ آرزوهایتان فرو ریخته است. باید با احترام به تنوع سلیقه فرزندان نگاه کرد.
مراقب رفتارهای نادرستتان باشید
هر پدر و مادری اشتباهات رفتاری مشخصی دارند که ممکن است در شیوه تربیت فرزندشان اثر بگذارد. اگر پدر و مادر به نقص رفتارهای خود آگاه باشند و آن را بپذیرند، کنترل رفتار نادرست امکان‌پذیر است. اصلاح رفتار در سنین بالا ساده نیست و حتی عادتی بسیار کوچک را نیز نمی‌توان ترک کرد اما آگاهی کمک می‌کند والدین مسیر درستی را پیش‌ بگیرند. اگر والدین نسبت به رفتارهای نادرست آگاه باشند، نقص‌های رفتار خود را کنترل می‌کنند و به مرور، کمتر با فرزندانشان مشکل خواهند داشت.
منبع: سلامت