آشنایی با مرغوب ترین خرمای دنیا، پیارم

پیارم مرغوب ترین خرمای جهان است که فواید فراوانی دارد و خوشبختانه در جنوب ایران، این خرما کشت میشود. ما ایرانی ها به شدت به خرما علاقه داریم؛ به حدی که این میوه، به یکی از رکان سنتی و آئینی ما در مراسمات عذاداری تبدیل شده است. با شروع شدن فصل گرما و به‌ اصطلاح جنوبی‌ها خرماپزان در جنوب کشور‌، برداشت خرما از نخلستان‌ها آغاز می‌شود؛ خرما از میوه‌های مهم مناطق گرمسیری است که در این فصل از سال ارقام مختلف آن به فراوانی در بازار یافت می‌شود. 

به گزارش دکتر سلام به نقل از  ایسنا، منطقه خلیج‌فارس، در جنوب کشور و شمالی‌ترین نقطه استان هرمزگان، درست در انتهای سلسله جبال زاگرس منطقه‌ای کوهپایه وجود دارد که شاید بتوان گفت یکی از خوشمزه‌ترین خرماهای نیمه‌خشک دنیا را در دامن خود پرورش می‌دهد. این خرما در گویش محلی پیارم نامیده می‌شود.

پوست نازک خرما پیارم به رنگ قهوه‌ای تیره و با توجه به اینکه گوشت و پوست آن کاملاً” به یکدیگر چسبیده‌اند، ظاهری زیبا و مطلوب دارد، درصد رطوبت میوه آن کم است و از ارقام نیمه‌خشک محسوب می‌شود. از میوه‌های دیررس است، کیفیت میوه آن مطلوب و ازنظر صادرات بسیار بازارپسند است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی هرمزگان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، بیان کرد: صادرات خرمای پیارم هرمزگان از ابتدای سال تاکنون ۱۲ درصد افزایش داشته است.

سید حسن حسینی گفت: از ابتدای سال تاکنون ۴۶۰ تن خرمای پیارم، مرغوب‌ترین و گران‌ترین خرمای جهان به خارج از کشور صادرشده است. خرمای پیارم که به خرمای شکلاتی معروف است به علت خشک بودن و قابلیت نگهداری طولانی‌مدت طرفداران زیادی در بازارهای داخلی و خارجی دارد.

حسینی افزود: سطح زیر کشت، بازاریابی مناسب و کیفیت بسته‌بندی علت افزایش صادرات خرمای پیارم است. از دو هزار و ۵۰۰هکتار نخلستان‌های پیارم در حاجی‌آباد ۷۰ درصد آن معادل شش هزار تن سالانه به امارات متحده عربی، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، روسیه، ارمنستان، تاجیکستان و آسیای مرکزی صادر می‌شود.

وی عنوان کرد: شهرستان حاجی‌آباد در شمال هرمزگان با داشتن آب‌وهوای گرم و خشک، تنها منطقه کشت پیارم در ایران و هرمزگان است. در هرمزگان ۵۰ رقم خرما تولید می‌شود که ۱۰ نوع مرداسنگ، زرد، مضافتی، کریته، خنیزی، آل مهتری، زرک، خاصویی، هلیلی و پیارم آن صادراتی است. ایران بعد از کشور تونس دومین صادرکننده خرما در جهان است.

به گفته وی، هرمزگان با برداشت سالانه ۱۴۸ هزار تن خرما از ۳۸ هزار هکتار مقام چهارم تولید و مقام سوم سطح زیر کشت را دارد. برداشت خرما در هرمزگان با خرمای آل مهتری از اول خرداد آغاز می‌شود و با برداشت پیارم در آبان ماه پایان می‌یابد. سرانه مصرف خرما در کشور ۱۲ کیلوگرم، در هرمزگان ۱۴ و در جهان ۱۰ کیلوگرم است.

خرمای پیارم از نوع تجاری و درجه‌یک بوده که به دلیل کیفیت مناسب و بازارپسندی یک خرمای خاص صادراتی محسوب می‌شود. این محصول تاکنون به‌خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب کند.

خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتئینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و به دلیل تحمل زیاد نخل آن در برابر شوری، در سطح وسیعی از باغات حاجی‌آباد کشت‌شده است. روستاهای پرآفتاب، دهستان پایین و بالا، نیزار، درآگاه، گهکم، گنج و… در شهرستان حاجی‌آباد از نقاط عمدهٔ تولید خرمای پیارم هستند.

مردم هرمزگان باهدف معرفی بیشتر خرمای پیارم در آبان ماه سال 92 جشنواره پیام باکیفیت‌ترین خرمای جهان را در روستای تزرج شهرستان حاجی‌آباد برگزار کردند.

یک کارشناس تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در مورد ارزش غذایی خرمای پیارم گفت: خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتئینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و با توجه به اینکه عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز است به‌راحتی و سرعت در متابولیسم بدن استفاده‌شده و به‌عنوان قند مجاز مصرفی توسط افراد مبتلابه دیابت بسیار مناسب است.

علی ترابی افزود: خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم مواد غذایی میوه به‌حساب آورد. با توجه به کوچکی هر عدد خرما، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که چنانچه بر اساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه می‌خورید، می‌توانید این تعداد را به‌جای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.

ترابی خاطرنشان کرد: به یاد داشته باشید که خرما به علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است در صورت مصرف زیاد و با افزایش انرژی مصرفی ممکن است، سبب چاقی نیز می‌تواند بشود.

وی بابیان اینکه در خرما، مقداری نیز فیبر غذایی موجود است افزود: فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است، علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش ساز ویتامین A و آنتی‌اکسیدان محسوب می‌شود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول‌ها را می‌گیرد.

ترابی اضافه کرد: ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرماست که این ویتامین برای جلوگیری از بیماری‌های خطرناک خونریزی دهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، 60 میلی‌گرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14‌ میلی‌گرم ویتامین C موجود است.

این کارشناس تغذیه افزود: پتاسیم در این میوه به میزان قابل‌توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل‌توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.

به گزارش ایسنا، نخل‌های پیارم عمدتاً در دامنه کوه‌ها کاشته شده و توسط جوی‌های طراحی‌شده در سطح‌های مختلف به‌وسیله آب رودخانه‌های منطقه آبیاری می‌شود. پرورش این نخل‌ها عمدتاً به‌صورت ارگانیک بوده و هیچ‌گونه مواد شیمیایی در مرحله داشت آن استفاده نمی‌شود.

به علت خنک‌تر بودن مناطقی که خرمای پیارم در آن کاشته می‌شود نسبت به سایر مناطق خرماخیز، درخت پیارم برای اینکه به باردهی و ثمر دهی کامل برسد زمان بیشتری احتیاج دارد که این زمان در روستاهای شهرستان حاجی‌آباد متفاوت است.

منبع: ایسنا