سرماخوردگی حاد در سفر

میخوام به سفر برم،اه اه اخه این چه موقع سرما خوردنه،ای بابا چرا انقدر شدیده،حالا چیکار کنم؟،سفرم که نمیتونم کنسل کنم،حالا بزار برم برمیگردم یه سر میرم دکتر.شاید شما هم درگیر این نوع سرماخوردگی حاد در حین سفر شده باشید،اما احتمالش زیاد است که شما هم ندانید چه خطراتی با سرماخوردگی حاد در سفر همراه شماست.

گرفتگی گوش از جمله عوارض سفرهای هوایی و گاه جاده ای است که با احتمال بروز پارگی پرده گوش در افراد مبتلا به سرماخوردگی حاد همراه است، از این رو پزشکان توصیه می کنند افراد در طول سفر به ویژه هنگام اوج گرفتن هواپیما عمل جویدن را انجام دهند.

تحقیقات پزشکی نشان می دهد که افرادی که دچار سرماخوردگی های حاد یا آنفلوآنزا هستند، به دلیل التهاب گوش میانی ممکن است دچار گرفتگی و احساس پری شدید گوش و حتی پارگی پرده گوش شوند.
علاوه بر این بیشتر افراد به ویژه کودکان در مسافرت های هوایی به ویژه هنگام اوج گرفتن هواپیما (تیک آف) و همچنین در مسافرت های جاده ای به ویژه در جاده هایی که ارتفاع زیادی از سطح زمین دارند، دچار گرفتگی گوش می شوند.
بنابراین پزشکان در این رابطه توصیه هایی دارند که لازم است افراد برای پیشگیری از بروز حالت گرفتگی و پارگی پرده گوش (تمپان) انجام دهند.
دکتر فرزام جنابی شنوایی شناس روز یکشنبه در این مورد به خبرنگار علمی ایرنا توضیح داد: مجاری تنفسی مبتلایان به سرماخوردگی به دلیل آلودگی ویروسی دچار التهاب می شود و در اثر این التهاب، مجرای شیپور استاش که وظیفه هوادهی به گوش میانی و برقراری تعادل هوا در دو طرف پرده گوش را دارد نیز دچار التهاب شده و در اثر این التهاب هوادهی خوب انجام نمی شود و پرده تمپان برآمده یا ملتهب می شود.
وی افزود: در چنین شرایطی وقتی فرد سرماخورده یا مبتلا به آنفلوآنزای حاد با هواپیما سفر می کند به خصوص در زمان بلندشدن هواپیما از زمین، در اثر تغییر فشار هوا ممکن است دچار پارگی پرده گوش شود.
جنابی ادامه داد: حتی اگر پرده گوش پاره نشود، مشکلات شدیدی مانند درد، احساس پری و سنگینی شدید گوش و کاهش شنوایی در طول پرواز خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که دچار پارگی پرده گوش در هنگام تیک آف می شوند، به دلیل رهایی از درد ناشی از فشار هوا در پشت پرده گوش، احساس آرامش می کنند زیرا در اثر این پارگی، هوایی که به پشت پرده تمپان فشار می آورد، خارج می شود و فرد احساس آرامش می کند اما پس از اتمام سفر باید تحت درمان قرار گیرد.
جنابی زمان طلایی برای درمان بدون جراحی پارگی پرده گوش را تا 24 ساعت بعد از وقوع عارضه عنوان کرد و افزود: در صورت مراجعه به موقع به پزشک دیگر نیازی به جراحی نخواهد بود و با روش های غیرجراحی و دارویی پرده گوش ترمیم خواهد شد.

** ضرورت جویدن آدامس یا آبنبات در هنگام تیک آف هواپیما
حالت گرفتگی گوش ممکن است برای افراد سالم به ویژه کودکان نیز ایجاد شود و آنها را با درد شدید و کاهش شنوایی موقت مواجه کند که برای بسیاری خوشایند نیست و سبب ناراحتی و بی قراری آنها می شود.
جنابی در این مورد اظهار کرد: افراد سالم نیز ممکن است به دلیل برخی التهابات جزئی در زمان تیک آف هواپیما دچار حالت گرفتگی گوش شوند؛ بنابراین لازم است در این هنگام خوراکی بخورند، آبنبات بمکند یا آدامس بجوند تا مانع از ایجاد حالت گرفتگی در گوش می شود.
وی افزود: حتی به خلبانان و مهمانداران نیز توصیه می شود که هنگام تیک آف حتما آدامس یا آبنبات مصرف کنند زیرا آنها سفر طولانی تری دارند و زمان بیشتری را روزانه در پرواز هستند.

** گرفتگی گوش در مسافرت های جاده ای
گرفتگی گوش به دلیل تغییر ارتفاع در مسیر حرکت در مسافرت های جاده ای نیز رخ می دهد؛ به عنوان مثال در جاده کرج -چالوس معمولا افراد تا قبل از رسیدن به جاده هزار چم مشکلی ندارند اما با رسیدن به این منطقه به دلیل تغییر ارتفاع زیاد، دچار گرفتگی گوش می شوند.
جنابی در این خصوص توصیه کرد: در طی این گونه جاده ها بهتر است افراد نخوابند زیرا در حالت خواب فرد دچار گرفتگی شدیدتر گوش می شود؛ بنابراین لازم است بیدار باشند و آدامس بجوند یا خوراکی بخورند زیرا با این کار هوادهی در گوش میانی متعادل می شود و حالت گرفتگی پیش نمی آید.
وی افزود: در صورتی که فرد بلع یا جویدن نداشته باشد و در حالت خواب نیز باشد، ممکن است با نبود عملکرد مناسب شیپور استاش مواجه شود و در صورتی که چند ساعت بعد از اتمام سفر این حالت برطرف نشود، باید تحت درمان پزشکی قرار گیرد.

** کودکان و شیرخواران
جنابی در مورد بروز حالت گرفتگی گوش در حین پرواز در کودکان نیز گفت: گرفتگی گوش در کودکان زیر سه سال به صورت شدیدتر رخ می دهد و سبب گریه و بی تابی آنها می شود؛ زیرا تغییرات فشار هوا در گوش میانی آنها شدیدتر است و از طرفی آنها نمی توانند از کارهایی که بزرگسالان برای رفع آن انجام می دهند، پیروی کنند؛ در نتیجه با گرفتگی شدیدتری مواجه می شوند.
وی افزود: بنابراین قبل از پرواز طولانی، لازم است کودکان از نظر پزشکی بررسی شوند تا اگر لازم است توصیه های پزشکی ارایه شود و والدین در حین پرواز به توصیه ها عمل کنند تا از خطر بروز پارگی پرده گوش در کودکان پیشگیری شود.

منبع : قدس آنلاین