16

خشک سالی پدیده ای است که چندی سالی است کشورمان را تحدید می کند و هر ساله خطر آن بیشتر احساس می شود. امسال این پدیده سبب شد تا تمامی تالاب های استان فارس بجز دو مورد به کلی خشک و از بین بروند. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با اشاره به اینکه به جز دو تالاب، باقی تالاب‌های استان خشک شده‌اند، گفت: امسال در استان آبی وجود نداشت که با آن حق‌آبه تالاب‌ها را بدهند.

حمزه ولوی در مورد حق‌آبه تالاب‌های استان فارس گفت: در میان تالاب‌های استان فارس تنها یک تالاب، یعنی بختگان است که می‌توان به آن حق‌آبه‌‌ رها کرد، زیرا باقی آن‌ها به گونه‌ای نیست که در بالادست‌شان رودخانه یا سدی وجود باشد.

وی ادامه داد: امسال هیچ آبی وجود ندارد که بخواهند از آن حق‌آبه بختگان را‌‌ رها کنند؛ حتی امسال در استان، آب برای شرب هم کافی نبود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس در مورد وضعیت تالاب‌های این استان افزود: به جز ۲ تالاب «هیرم» و «هفت برم» باقی تالاب‌های استان فارس خشک هستند.

ولوی در مورد علت وضعیت کنونی تالاب‌های این استان توضیح
داد: بخشی از این اتفاق مربوط به خشکسالی است، اما بخش دیگری مربوط به اقدامات انسانی در حوضه آبریز مانند بهره‌برداری‌های کشاورزی، صنعتی و شرب است که با توجه به این اقدامات و وضعیت اقلیمی، اگر خشکسالی ادامه داشته باشد؛ آبی وجود نخواهد داشت که به حق‌آبه تالاب‌ها تعلق بگیرد.

وی اظهار کرد: شرایط در صورتی تغییر پیدا می‌کند که تغییر شیوه معیشت را در حوضه آبخیز داشته باشیم که این مساله نیز زمانبر است و در یک سال یا دو سال حل نمی‌شود، همچنین نیاز به اعتبار ملی دارد تا در صورت لزوم در کوتاه مدت طرح نکاشت اجرا شود و سپس تغییر الگوی کشت و آبیاری را داشته باشیم. همچنین بستن چاه‌های غیر مجاز و مجاز اضافی و همچنین کنترل برداشت آب از چا‌ه‌های مجاز بسیار اهمیت دارد.

ولوی ادامه داد: بخش عظیمی از مردم در این مناطق به سمت معیشت بر اساس زمین، آب و کشاورزی رفته‌اند که بیش از ظرفیت این منطقه است و اگر قرار است؛ پایداری بلند مدت در تالاب‌ها چه در خشکسالی و چه در ترسالی داشته باشیم و تالاب‌ها همیشه کم و بیش آب داشته باشند، باید این شیوه معیشت را دگرگون کنیم که کاری زمانبر است.

منبع: دکتر سلام