سن ازدواج

با مشکلاتی که امروزه سد راه ازدواج جوانان شده سن ازدواج روز به روز بالاتر میرود و حتی بعضی ها هستند که دیگر فکر ازدواج هم نمیکنند.این مشکلات عبارتند از مشکلات اقتصادی،مشکلات جامعه و … .بر اساس بررسی ها،حدوداً سیزده میلیون ایرانی از سن ازدواج در حال عبورند و نزدیک به مجردی قطعی هستند.

اتفاقی که به طور قطع متوجه جوانان دهه شصتی ایران است.

روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: جمعیت‌شناسان ایرانی، متفق‌القول بر نقش دهه شصتی‌ها بر هرم جمعیتی ایران و آمارهای حیاتی آن تأکید دارند. متولدان سال‌های آخر دهه ۵۰ و سال‌های دهه ۶۰، در واقع محصول سیاست‌های افزایش جمعیت در سال‌های نخست انقلاب اسلامی ایران هستند؛ نسلی که تغییرات اجتماعی متعددی از خود به جا گذاشت و در بسیاری از مقاطع با مسائل خاص خود همراه بود.
در ایام تحصیل در نیمکت‌های سه نفره می‌نشستند، پس از آن با غول کنکور دست و پنجه نرم کردند، پسران متولد این دهه تورم سرباز برای خدمت سربازی را ایجاد کردند، در ایام ازدواج با چالش‌هایی همراه بودند و بخش زیادی از بیکاری جوانان در سال‌های اخیر، مربوط به جوانان این نسل بود.
حالا دهه شصتی‌ها از سن ازدواج گذشته‌اند و نسل جدیدی جای آنها را گرفته است. دهه هفتادی‌ها حالا کیس‌های هرم سنی ازدواج در ایران هستند. آمار‌ها نشان می‌دهد آنها قصد ازدواج به همان اندازه‌ای که دهه شصتی‌ها داشتند،ا ندارند، یا اگر داشته باشند در سن‌های بالاتر دارند.
همزمان هم مدیر کل سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بیش از 13 میلیون جوان مجرد ایرانی که در آستانه ازدواج هستند، سن مناسب ازدواج را سپری کرده‌اند یا در حال سپری‌کردن این سن هستند. محمد‌ اسماعیل مطلق با اعلام این مطلب هشدار داد: سن مناسب برای ازدواج بین سنین 18 تا 35‌سالگی بوده و علاوه بر اینکه زمان مناسب ازدواج است، بهترین سن برای باروری و بچه‌دارشدن بوده و عبور از این سن برای فرزندآوری مخاطراتی به دنبال دارد.
وی ادامه داد: به علل مختلف متوسط سن ازدواج دختران و پسران ایرانی در یک دهه اخیر در استان‌های مختلف بین چهار تا 6 سال افزایش یافته و اکنون متوسط سن ازدواج دختران ایرانی 25 سال و پسران ایرانی 27 سال بوده و البته این آمار در استان‌های بزرگ مانند تهران بالاتر و رو به افزایش است.
رئیس مرکز سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت گفت: بررسی‌های وزارت بهداشت نشان می‌دهد ازدواج آسان و در سن مناسب آثار بسیار مهمی در حفظ سلامت و رشد جسمانی، روانی و عاطفی افراد دارد و در صورتی که افراد در سن مناسب ازدواج کنند، می‌توانند در زمان مناسب مسئولیت زندگی را شروع کنند و در زندگی خانوادگی موفق باشند.
وی افزود: بررسی مقایسه‌ای وزارت بهداشت میان افرادی که ازدواج کرده و ازدواج نکرده‌اند، نشان می‌دهد افرادی که در سن مناسب ازدواج می‌کنند، طول عمر بیشتری دارند، کیفیت زندگی آنها بهتر است، به طور میانگین از سلامت روانی بهتری برخوردار هستند، شادتر زندگی و ارتباطات اجتماعی مناسب‌تری برقرار می‌کنند. مطلق گفت: علاوه‌برآن افرادی که در سن مناسب ازدواج می‌کنند، از نظر جسمانی نیز سالم‌تر هستند، رشد اخلاقی، معنوی و اجتماعی در آنها بیشتر است و در مجموع از سلامت جسمی و روانی بالاتری برخوردار هستند. او تأکید کرد: ازدواج در سن مناسب باعث می‌شود فرد، مسئولیت‌‌پذیری بهتری در زندگی داشته باشد و تعالی انسانی در زندگی این افراد بهتر صورت می‌گیرد.
مدیر کل سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت تأکید کرد: بررسی دیگری در وزارت بهداشت نشان می‌دهد کسانی که در سن مناسب ازدواج کرده‌اند، در زندگی احساس امنیت بیشتری دارند و کمتر در معرض رفتارهای مخاطره‌آمیز، مثل مصرف الکل، اعتیاد و رفتارهای جنسی خطرناک قرار می‌گیرند و رشد عاطفی، فکری و اجتماعی در افراد ازدواج‌کرده بیشتر از افراد مجرد است.
این اتفاق در ظاهر گرچه اهمیت چندانی ندارد اما می‌تواند منشأ تحولات مهمی در جمعیت‌شناسی و ساختار‌های اجتماعی ایران باشد، به طوری ‌که سه اتفاق مهم درباره رسیدن دهه هفتادی‌ها به سن ازدواج را می‌توان تصور کرد:
۱- افزایش سن ازدواج تا مرز ۳۰ سال
۲- کاهش میزان ازدواج
۳-کاهش قطعی نرخ موالید در کشور؛
مسئله‌ای که حالا به تأیید مسئولان سازمان ثبت احوال کشور نیز رسیده است. بررسی‌های سازمان ثبت احوال کشور نشان می‌دهد ازدواج در کشور در سال ۱۳۹۵ بیش از پنج درصد کاهش داشته است. در همین رابطه، رئیس سازمان ثبت احوال گفت: با توجه به آمار ولادت در سال 94 افزایش 2,3 درصدی موالید، خفیف و نسبی است و در سال‌های آینده شاهد کاهش آن خواهیم بود. علیرضا آوایی افزود: رشد نسبی موالید در سال‌های اخیر به‌دلیل رسیدن موج متولدان دهه‌های 50 و 60 است که به سنین ازدواج و فرزندآوری رسیده‌اند. عرض اندام دهه هفتادی حالا بیش از این در این بخش از اظهارات رئیس سازمان ثبت احوال به چشم می‌آید، جایی که آوایی می‌گوید: با عبور این موج از هرم سنی جمعیت در سن ازدواج و فرزندآوری دوباره کاهش تعداد موالید در سال‌های آینده محتمل است؛ به‌طوری‌که کاهش رشد موالید از 4,2 درصد در سال 93 به 2,3 درصد در سال 94 شاهدی بر این مدعاست. آوایی ادامه داد: در راستای بند اول سیاست‌های کلی جمعیت، یعنی افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی در راستای جبران شدید باروری در سال‌های اخیر، ضرورت رفع گره‌های ذهنی و اجتماعی موجود در‌این‌زمینه بیش از پیش نمایان می‌شود. وی بیان کرد: یکی از آمارهای مهمی که در این سازمان تولید و منتشر می‌شود، آمارهای مربوط به ازدواج است. در سال گذشته حدود 685 هزار ازدواج به ثبت رسید که در میان مردان 86,3 درصد مربوط به آقایان 19 تا 34‌ساله و در میان زنان 88,3 درصد آن مربوط به خانم‌های 13 تا 31‌ساله است. آوایی ادامه داد: بر‌اساس اطلاعات موجود، میانگین سن ازدواج برای آقایان به 28,5 سال و برای خانم‌ها به 23,8 سال رسیده که در سال‌های اخیر همواره روند افزایشی داشته است.
علاوه ‌بر این، این اتفاق در شرایطی است که همزمان بررسی‌ها نشان می‌دهد شاخص دوام زندگی نیز در ایران افت داشته است. طلاق در ایران به یکی از بحرانی‌ترین مقاطع خود در سال‌های اخیر رسیده است. هم‌اکنون ایران با نرخ خام طلاق دو درصد یکی از بالاترین آمارها در زمینه طلاق را در کشورهای منطقه دارد و حالا پس از چالش‌های رفتاری، اخلاقی و اقتصادی، چالش‌های دیگری مانند سبک جدید زندگی شهری نیز، بر این روند افزایشی تأثیر‌گذار است.
یکی از چالش‌هایی که در این زمینه کمتر به چشم می‌آید، شاخص دوام زندگی در طلاق است. این شاخص در مسائل جمعیت‌شناختی واقعه ازدواج و طلاق مورد بررسی قرار می‌گیرد و ناظر بر طول مدت ازدواج تا وقوع طلاق است. براساس بررسی این شاخص، حدود 14 درصد طلاق‌ها در ایران، در کمتر از یک سال و 11 درصد آن پس از یک تا دو سال از زندگی مشترک رخ می‌دهد. در مجموع بیش از 50 درصد طلاق‌ها در ایران در کمتر از پنج سال از زندگی مشترک رخ می‌دهد. این اتفاق اما در برخی استان‌های کشور بحرانی‌تر است.
هم‌اکنون میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاق‌های ثبت‌شده در کل کشور هشت سال است اما استان‌های ایلام، کردستان، خراسان جنوبی و اردبیل میانگین زیر هفت سال را تجربه می‌کنند. از طرف دیگر، استان‌های یزد، سمنان، اصفهان، مازندران، تهران و البرز دارای میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاق‌های ثبت‌شده بالای هشت سال هستند. این اتفاق در شرایطی است که شاخص دوام زندگی در سال‌های 1386 و 1388 کمتر از سال‌ 1392 و 9 ماهه اول سال 1394 بوده است.

منبع : سلامت نیوز