273155-meat

بدون تردید بسیاری از مردم دنیا ب خوردن غذاهای کبابی را زیاد دوست دارند. سرشماری ارائه شده از سوی منابع موثق بیان می کنند که 62 درصد از آمریکائیان در طی  سال از اجاق های گریل یا کباب پز استفاده می کنند .

نتایج تحقیق جدیدی که در مجله ی Proceeding of the National Academy of Science  منتشر گردید نشان می دهد مصرف گوشت های حیوانی فرآوری شده بر روی حرارت مستقیم مانند گوشت های گریل شده یا کباب شده ممکن است سبب افزایش خطر ابتلأ به آلزایمر و دیابت شود.

محققین دانشکده ی پزشکی Icahn  در نیویورک می گویند : گوشت هایی که بروی حرارت مستقیم پخته می شوند حاوی مقادیر زیاد AGEs  یا محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته هستند. این ترکیبات سبب وخیم تر شدن بسیاری از بیماریهای تحلیل دهنده مانند دیابت و آلزایمر می شوند .

AGEs  در بدن ما بطور طبیعی به مقدار بسیار کم وجود دارد، اما در این مطالعه ، محققین دریافتند که مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد AGEsسبب افزایش مقدارAGEs  موجود در بدن شده و خطر این بیماریها را افزایش می دهد .

در این تحقیق ، دانشمندان سلامت روانی موشهایی که با مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد AGEs  تغذیه ( مشابه با تغذیه ی غربی ) می شدند را در طول زمان بررسی کردند. این رژیم مملو از چربیهای اشباع، گوشت قرمز و کربوهیدراتهای فاقد فیبر و ویتامین بوده(بی ارزش) و مقادیر کمی غذاهای دریایی و ماکیان، غلات کامل و میوه جات و سبزیجات تازه را شامل می شود .

رژیم های غربی و ابتلأ به آلزایمر و سندرم متابولیک در موشها

مقدار AGEs  در مغز موشهایی که با غذاهای حاوی مقادیر زیاد AGEs  تغذیه شده بودند، نسبت به موشهایی که تحت تغذیه با مواد حاوی مقادیر کم AGEs  بودند بطور چشمگیری افزایش یافته بود .

محققین دریافتند خوردن گوشت های کباب شده سبب افزایش خطر آلزایمر و دیابت می شود .

افزایش AGEs  در مغز سبب سرکوب عملکردآنزیمی بنام SIRT1  در خون و بافت مغزی موشها می شود. SIRT1   یک آنزیم داستیلاز است که مسئول تنظیم عملکرد نورونها ، سیستم ایمنی و غدد درون ریز می باشد. در افراد مبتلا به بیماریهای متابولیک نظیر دیابت و بیماریهای تحلیل دهنده ی اعصاب، عملکرد SIRT1  سرکوب شده است. موشهایی که در بدنشان مقدار زیادی AGEs  یافت شده بود به مشکلات شناختی و حرکتی مبتلا شدند . در مغز این موشها آمیلوئیدهای بتا تجمع یافته بود ، اسیدهای آمینه هایی که بشکل پلاک های آمیلوئیدی در مغز تشکیل و موجب بروز بیماری آلزایمر می شوند.

علاوه بر این موشهایی که مقادیر زیادی AGEs  در خونشان یافت شده بود به سندرم متابولیک مبتلا شده در نتیجه خطر ابتلأ به دیابت و بیماری قلبی در آنها افزایش یافته است .

تأثیر مقادیر زیاد AGEs  بر انسان

برای بررسی چگونگی تأثیر افزایش AGEs  بر انسان، محققین یک مطالعه ی کلینیکی با شرکت افراد سالم بالای 60 سال که برخی دارای مقادیر زیادAGEs  در خونشان بودند و دربرخی دیگر مقدارAGEs  خون پایین بود، ترتیب دادند .

بعد از نظارت 9 ماهه بر این افراد ، محققین دریافتند افرادی که مقدار AGEs  در خونشان زیاد است دچار زوال قدرت حافظه و شناخت شدند، نتایج نشان می دهد عملکرد SIRT1  در خون این افراد سرکوب شده و نشانه هایی از مقاومت به انسولین در آنها مشاهده می شود در حالیکه افراد با AGEs  پایین همچنان سلامت مانده اند .

دانشمندان می گویند: نتایج این تحقیق نشان می دهد رژیم غذایی فاقد AGE  یا مقادیر کم AGE  می تواند از بروز آلزایمر و دیابت جلوگیری کند. اما این مسئله تنها با غذاهایی که می خوریم مرتبط نیست بلکه روش پختن غذاها به همین میزان مهم است .

یافته ها نشان می دهد کاهش مصرف غذاهای مملو ازAGEsبا مصرف غذاهایی که با حرارت کمتر طبخ شده اند و پختن غذاها بروش آبپز کردن یا بخار پز کردن امکان پذیر است با این روشها می توان از تشکیل این مواد خطرناک جلوگیری کرد .

محققین معتقدند برای یافتن ارتباط دقیق  AGEsموجود در مواد غذایی و اختلالات متابولیک و نورولوژیک نیاز به تحقیقات بیشتری دارند اما یافته های اخیر بر اهمیت نخوردن این مواد و همچنین استفاده از روشهای طبخ در حضور آب تاکید دارد .

با کاهش AGEsدر حقیقت دفاع طبیعی بدنمان در برابر بیماری آلزایمر و دیابت را تقویت می کنیم .

منبع-http://diabetestma.org