ترک پوستی چیست؟شاید باور نکنید اما این تنها مشکل شما نیست. ترک‌های پوستی دیر یا زود گریبان همه خانم‌ها را در سنین مختلف می‌گیرد. ترک‌هایی بدشکل که بیشتر در قسمت‌هایی مانند سینه‌ها، ران و ساق پا، شکم و بازوها در افرادی که پوست مستعد ترک خوردگی دارند، ظاهر می‌شوند، یعنی در شرایطی که پوست توانایی وفق دادن خود با انواع تغییرات در ظاهر و جثه را ندارد، بر اثر شکستگی فیبروبلاست‌ها (مسئول تولید کلاژن و الاستین) که وظیفه ارتجاع و کشش پوست را دارند، در قسمت‌های زیر فشار و کشش دچار خطوطی ریز و درشت که معمولا به رنگ سفید براق است، می‌شود.

خطوطی که به شکل فرو رفتگی پوستی است، در نواحی تحت کشش ظاهر می‌شود. این ترک‌های شایع در ابتدا تحریک‌پذیر و برجسته هستند اما معمولا به مرور زمان صاف شده و اگرچه در زمان وقوع رنگ آنها متمایل به صورتی است اما به‌تدریج سفیدتر می‌شوند.

درباره بروز ترک‌های پوستی نمی‌توان با قاطعیت گفت که به‌وجود آمدن آنها جنبه ارثی دارد چون وراثت و حتی رنگ پوست نقشی در ایجاد این ترک‌ها ندارند، اما در بخش بعدی علت‌های اصلی و شایع به‌وجود آمدن ترک‌های روی پوست را با جزئیات بررسی می‌کنیم.

عواملی که روی پوست شما ترک می‌اندازد
این ترک‌ها که به‌عنوان ضایعه پوستی هم می‌شود از آنها یاد کرد به علت‌های متعددی روی پوست ظاهر می‌شوند که شایع‌ترین آن به ترتیب زیر است:

بلوغ:

این ترک‌ها همزمان با تغییرات هورمونی هنگام بلوغ به‌دلیل عدم تعادل در ساخت سلول‌های پایه‌ای پوست یعنی الاستین و کلاژن (یا همان فیبروبلاست‌ها) و کاهش تعداد و کیفیت این فیبرها روی پوست به‌صورت ترک‌های موازی ظاهر می‌شود، چون درست در این زمان است که پوست با این تغییر کیفیت و کمیت در ساخت سلول‌ها نازک شده و ترک می‌خورد. مشکلی که حدود 95درصد خانم‌ها با فعال شدن و افزایش هورمون‌های جنسی در دوران بلوغ آن را روی پوست‌شان مشاهده می‌کنند.
بارداری:

یکی دیگر از مواقعی که احتمال بروز ترک‌های پوستی بیشتر است، دوران بارداری است. ترک‌هایی که احتمال به‌وجود آمدن آن از ماه چهارم بارداری به بعد تقویت شده و در ماه‌های هفتم و هشتم درست در زمانی که پوست در شکننده‌ترین حالت خود قرار دارد، اتفاق می‌افتد. البته این اتفاق در کسانی که دچار این ترک‌ها در دوران بارداری نشده‌اند، ممکن است پس از زایمان رخ دهد، بنابراین  بارداری هم خود دوران زمینه‌سازی برای بروز ترک‌ها با بالا رفتن وزن جنین است به‌طوری که 30درصد مادران باردار با افزایش ماه‌های بارداری با این ترک‌های پوستی مواجه می‌شوند. از طرفی سن اولین بارداری شما هم در بروز آن نقش مهمی دارد یعنی خانم‌هایی که در سنین پایین‌تر باردار شده‌اند نسبت به آن عده‌ای که سن اولین بارداری آنها بالای 30سال است، بیشتر دچار ترک خوردگی پوست می‌شوند.
کاهش یا افزایش وزن:

اگر به‌دنبال یکی دیگر از علت‌های مهم جاخوش کردن ترک‌ها روی پوست‌تان هستید، باید بدانید که پوست شما با افزایش و کاهش ناگهانی وزن هم دچار این تغییر ظاهری می‌شود. درواقع تغییرات وزن زمینه مساعد برای بروز ترک‌ها را ایجاد و با کشیدگی سطح پوست به‌طور کامل خطوطی با عمق و فاصله زیاد روی آن ایجاد می‌کند.
این علت یکی از علت‌های مشترک بین مردان و زنان در ترک خوردگی پوست بدن است تا جایی که ورزشکاران با افزایش حجم عضلات و شکل دادن به آنها با وسایلی مانند وزنه یا دمبل دچار این ترک‌های مزاحم خواهند شد.
بیماری:

یکی از کمرنگ‌ترین عوامل ترک خوردن پوست بدن را هم می‌شود در برخی بیماری‌ها جست‌وجو کرد. بیماری‌هایی که به‌دلیل فعالیت بیش از اندازه غدد درون‌ریز یا افراد مبتلا به سندروم کوشینگ (پرکاری غدد فوق کلیوی) ایجاد می‌شوند. اتفاقی که بیشتر به‌دلیل مصرف داروهای خاص درمان این بیماری با اثرگذاری روی پوست به شکل ترک‌ها آشکار می‌شود.

پیشگیری قبل از درمان
نمی‌توان برای مقابله با این ضایعه پوستی که سر و کله آن به یکباره و بدون هیچ علائمی روی پوست پیدا می‌شود هیچ اقدامی نکرد، به‌همین دلیل توصیه ما این است که با استفاده از لوسیون‌های مرطوب‌کننده یا چرب کردن و ماساژ دادن آنها به‌صورت مرتب با روغن‌های گیاهی و طبیعی که در بخش بعدی به آن اشاره خواهیم کرد، پوست را برای افزایش وسعت آن آماده کنید.
اگرچه معمولا برای مقابله با ترک‌هایی که در دوران بلوغ به یکباره سراغ‌مان می‌آید، نمی‌توان کار اثربخشی  انجام داد اما در زمان بارداری یا رژیم‌های غذایی تحت‌نظر پزشک می‌شود تاحدودی از پوست در برابر حجم زیاد این ترک‌ها دفاع کرد. به‌علاوه اینکه استفاده از ویتامین‌های مختلف در طول زندگی تا حد زیادی پوست را در برابر هر اتفاق بزرگ و کوچکی منعطف و ایمن می‌کند.درمان کنید
این ترک‌ها درمان قطعی و بهبود کامل نخواهند داشت، اما می‌شود با کمک کرم‌ها و روغن‌های موضعی آن‌ها را کمرنگ و بی‌اثر کرد. برای مثال روغن‌زیتون و فندق یکی از نسخه‌های معجزه‌گر در درمان این ترک‌هاست اما بگذارید شما را بیشتر در مسیر درمان راهنمایی کنیم:

ویتامین‌هایA‌ و‌E :

درمان‌های دارویی با منشا ویتامین‌A بهترین روش برای برطرف کردن ترک‌های در آستانه دوران بلوغ است، چراکه این ویتامین با هر بار مصرف پوست را تحریک کرده و رگه‌های ترک‌ در حال شکل‌گیری را ازبین می‌برد. یکی دیگر از این درمان‌ها هم مصرف ویتامین‌E است، چون این ویتامین هر مشکل پوستی را درمان می‌کند پس این ویتامین را هم می‌توانید به شکل موضعی یا به‌عنوان مکمل غذایی در کنار ویتامین‌A طبق دستور متخصص مصرف کنید.

لیزر یا جراحی:

یکی از راه‌هایی که برای ازبین بردن ترک‌های عمیق پوستی پیشنهاد می‌شود، درمان به سبک لیزردرمانی یا جراحی است. برای انجام لیزر، مداومت در شرکت در 5 تا  7جلسه درمان برای رسیدن به نتیجه دلخواه و کمرنگ شدن اثر ترک‌ها ضروری است. اما در روش جراحی که گاه برای پوست‌هایی با ترک‌های بسیار زیاد و عمیق پیشنهاد می‌کنند باتوجه به دوران نقاهت بعد از عمل مانند درد موضع عمل و تورم و مراقبت‌های ویژه نیاز به مشورت بیشتر با متخصصان پوست است. در انتها باید بگوییم که این روش‌های درمان نسبی است و براساس شرایط متفاوت فیزیکی هر فرد نتایج متفاوتی در پی خواهد داشت.
وزن خود را متعادل نگه دارید
پوست شما با افزایش و کاهش ناگهانی وزن هم دچار ترک و کشیدگی پوست می‌شود.

ترک بارداری چه زمانی به وجود می آید؟
این ترک‌ها در ماه‌های هفتم و هشتم درست در زمانی که پوست در شکننده‌ترین حالت خود قرار دارد، اتفاق می‌افتد.

منبع: مجله ی سیب سبز