taghzie نقش ویتامین ها واملاح معدنی در سلامت افراد سالمند

 

 

سالمندان بیشتر از دیگر رده های سنی نیازمند دریافت ویتامین ها و املاح معدنی می باشند این افراد باید مراقب کاهش انواع املاح و ویتامین ها در بدنشان باشند چون با کمبود برخی مواد معدنی در بدنشان دچار مشکلات دهان و دندان یا مشکلات گوارشی، افسردگی و بسیاری عارضه های دیگر خواهند شد .

انرژی:
نیاز به انرژی با بالارفتن سن کاهش می یابد که این کاهش به علت تغییرات حاصله در ترکیبات بدن ، کاهش فعالیت بدنی ، کاهش توده عضلانی و کاهش متابولیسم پایه می باشد. برای تعیین انرژی مورد نیاز در سالمندان, BMI, معیار مناسبی است .در صورت دریافت کمتر از ۱۵۰۰ کالری در روز باید مکمل مصرف شود.

پروتئین:
نیازهای پروتئینی (بر حسب گرم برای هر کیلو گرم وزن بدن) با بالارفتن سن تغییری نمی کند، ولی معمولا” به علت کاهش انرژی دریافتی ، کاهش توده عضلانی و ناکافی بودن ذخائر پروتئین ماهیچه های اسکلتی و نیز تغییر در ذائقه ، مقدار کافی تامین نمی شود. میزان پروتئین دریافتی باید حدود g/kgwتا 1.5  -1 در روز باشد تا بتواند تعادل ازت را حفظ کند.

کربوهیدرات:
مانند تمام سنین مقدار کربوهیدرات مصرفی روزانه حدود %۶۵-۴۵ کل انرژی را باید تأمین نماید. فیبر غذایی به مقدار ۲۰ تا ۳۵ گرم روزانه توصیه می شود. مصرف کربوهیدراتهای پیچیده (مانند مواد نشاسته ای) مفیدتر از قندهای ساده می باشد.کربوهیدراتهای پیچیده علاوه بر تأمین انرژی, دارای خواصی همچون موارد زیر می باشند:

 -حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی هستند که در سلامت انسان اثرات مهمی دارد.
– حاوی مقادیر مناسبی پروتئین گیاهی, ویتامینها و املاح می باشند.
– حاوی فیتوکمیکال ها هستند که ضد سرطان اند.
– بعلت آنکه در معده توقف بیشتری نسبت به مواد قندی دارند, ارزش سیری آنها خیلی بیش از مواد قندی است.
– چون قند آنها بتدریج وارد خون می شود ، برای افراد دیابت ی خیلی مناسبتر از مواد قند یست.
لازم به ذکر است که کمبود کربوهیدراتها در رژیم غذایی روزانه, موجب استفاده بدن از پروتئین بعنوان نگهداری و سلامت سالمندان – تولید انرژی می شود.

چربی:
سالمندان سالم، می توانند حداکثر ۳۰% از کالری روزانه خود را از چربی دریافت کنند. باید مقدار چربیهای اشباع کاهش یافته طوری که بیش از ۸ تا ۱۰ درصد کل انرژی نباشد. مقدار کلسترول دریافتی از ۳۰۰ میلی گرم روزانه تجاوز نکند..بیشتر بهتر است از چربیهای تک غیر اشباع( MuFA) مثل روغن زیتون و کلزا و چند غیر اشباع( PuFA) مثل انواع روغنهای مایع استفاده شود.نسبت انواع چربیها در رژیم غذایی بهتر است به میزان <۱۰ PuFA, =۱۵% MuFA و =۱۰% SFA باشد. با مصرف مواد حیوانی کم چرب مانند لبنیات کم چرب, گوشت قرمز بدون چربی, گوشت سفید و تخم مرغ به میزان متعادل در رژیم غذایی روزانه, میزان ۱۰%سهم SFA تأمین خواهد شد. جانشین کردن چربیهای تک غیر اشباع( MuFA) و چند غیر اشباع( PuFA)  با چربیهای اشباع موجب کاهش چربیهای نامطلوب خون می شود.

ویتامینها و مواد معدنی:
کمبود ویتامینها و مواد معدنی در اثر موارد زیر ایجاد میشود:
– سوء جذب یا اختلال در هضم و جذب و متابولیسم مواد غذایی بعلت کهولت
– مصرف برخی داروها که از جذب ویتامین ها و املاح جلوگیری می کند.
– مصرف سیگار که موجب افزایش نیاز به برخی از ویتامینها می شود.
– کمبود مصرف لبنیات بعلت عدم تحمل قند شیر یعنی لاکتوز(این عارضه بعلت کاهش ترشح آنزیم لاکتاز در بدن سالمندان رخ می دهد)
– کاهش ترشح اسیدکلریدریک معده
– کاهش ترشح فاکتور داخلی
– کاهش مصرف گوشت و مواد حیوانی و تخم مرغ
– کم خوری به علت بی اشتهایی یا مشکلات دهان و دندان یا مشکلات گوارشی یا ترس از افزایش چربیهای نامطلوب خون یا فشار خون
– انتخاب غلط غذایی بعلت عدم آگاهی تغذیه ای یا افسردگی
– کمبود مصرف میوه ها و سبزیهای تازه بعلت مشکلات دهان و دندان یا مشکلات گوارشی.
– کمبود مصرف مواد حاوی فیبر غذایی (غلات یا سبوس, حبوبات) بعلت مشکلات فوق
– استرس و فشارهای روانی که موجب افزایش نیاز به ویتامین ها می شود.
– زندگی در اطاقهای در بسته و قرار نگرفتن در معرض نور خورشید

 ویتامین D:
سالمندان به علت کم شدن جذب ویتامین D در بدن و نیز کاهش ساخته شدن این ویتامین در پوست ممکن است به کمبود این ویتامین دچار شوند. قرار گرفتن در معرض اشعه مستقیم نور خورشید جهت تولید مقدار کافی ویتامین D در بدن, لازمست.

ویتامین های گروه B :
دریافت ناکافی فولات، ویتامین B۶ و ویتامین B۱۲ منجر به کاهش مقدار هموسیستئین پلاسما که خود فاکتور خطر بیماریهای قلبی عروقی است می شود.

 کلسیم:
جذب کلسیم در نتیجه کاهش گیرنده های ویتامین D در این سنین کمتر می شود.

روی و آهن:
مکمل یاری روی تنها در افرادی توصیه می شود که کمبود دریافت دارند. دریافت ناکافی آهن در سالمندانی که گوشت قرمز، ماهی و ماکیان استفاده نمی کنند دیده می شود.

ارسال شده در 14 آبان 1395 توسط دکتر سلام با موضوع تغذیه

پیشنهاد سردبیر

  • موهایتان را با این روش به رنگ قهوه ای درآورید
  • روش های قطعی برای ترک سیگار از زبان معتادان بهبود یافته
  • روزه و دشمنی با سرطان های مختلف
  • بی خوابی میکروب های روده را افزایش میدهد
  • توصیه پژوهشگران به کاهش مصرف کربوهیدرات ها به عنوان شیوه اصلی کنترل دیابت
  • تغییر و تحول درونی با این روش ها
  • انگور بخورید به علت زیر
  • تهدید های مختلف برای سالمندان در این فصل
  • آیا با خوراکی های آرامش بخش را میشناسید؟
  • فواید اسید معده
  • تصویربرداری از شبکیه چشم به روش ابداعی غیرتهاجمی
  • میان وعده مناسب پیش از فعالیت ورزشی
  • سالاد مخلوط کبابی
  • ذرت مکزیکی استفاده نکنید
  • پیامدهای خوردن مکرر گوشت قرمز
  • محبوبترین ها

  • مواد غذایی مفید برای رفع فشار خون
  • برای جلوگیری از خطر ابتلا به سرطان این 22 روش را جدی بگیرید-بخش1
  • با این غذا ها هم سیر شوید و هم لاغر
  • مقابله با حرص و ولع برای غذا
  • اضافه وزن با مصرف چربی و شوری
  • با این روش ها جلوی پرخوری خود را بگیرید
  • روش های موثر برای رفع تبخال
  • رژیم تغذیه برای افرادی که سیگار میکشند
  • پیشنهادات خوراکی برای افراد ورزشکار
  • هر آنچه باید درباره رژیم اتکینز بدانید
  • روی آوردن به سبزیجات برای تقویت استخوان ها
  • رفع عادات بد غذایی
  • بیماری قلبی در نوجوانان با این شیوه زندگی
  • بالا بردن میزان سوخت و ساز بدن و درمان چاقی
  • چرا باید روی سالاد تخم مرغ رنده کنیم
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است