ارتباط دیابت با بیماریهای قلبی عروقی

 

اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید بهتر است در نحوه خورد و خوراک خود تغییرات مهمی ایجاد کنید و به وسیله رژیم درمانی این عارضه را کنترل کرده و در صدد بهبود عملکرد بدنتان قدم بردارید نحوه رعایت رژیم غذایی و  تهیه خوراکی های رژیمی برای حفظ سلامتی مبتلایان به امراض قندی بسیار مهم و حائز اهمیت است به خاطر داشته باشید برخی خوراکی ها برای بیماران دیابتی ممنوع و غیرمجاز هستند بهتر است از خوردن آن ها پرهیز کنند .

اهداف رژیم درمانی در دیابت 

 

  • حفظ و نگهداری گلوکز خون در سطح محدوده طبیعی
  • حفظ چربی های خون در حد مطلوب
  • تامین کالری کافی جهت حفظ وزن مطلوب در بزرگسالان
  • تامین رشد نرمال در کودکان و نوجوانان
  • تامین نیازهای دوران بارداری و شیردهی
  • تامین انرژی کافی در شرایط کاتابولیک در بیماریها
  • جلوگیری و درمان عوارض حاد درمان با انسولین مثل هیپوگلیسمی و مشکلات در ارتباط با ورزش و بیماریهای کوتاه مدت
  • جلوگیری و درمان عوارض دراز مدت دیابت مثل نفروپاتی دیابتی، نوروپاتی، افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی – عروقی

پیشنهاد می شود در تنظیم برنامه غذایی بیماران دیابتی موارد زیر رعایت شود:

  • از مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین مانند انواع حبوبات و نان های سنتی استفاده شود.
  • مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا مانند سیب زمینی آب پز، هویچ، باقلا سبز بدون پوست کمتر مورد استفاده قرار گیرند.
  • حبوبات علاوه بر نمایه گلیسمی پایین حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی هستند بنابراین بهتر است به میزان بیشتر مصرف شوند.
  • از مصرف نان های حجیم و برشته کردن آنها خودداری شود.
  • ماکارونی را فقط در آب جوشانده و پس از صاف کردن صرف شود.
  • استفاده از توت خشک، کشمش سبز، کشمش قرمز و خرمای زرد زاهدی به مقدار کم با چای مناسب تر از خرمای مضافتی بم است.
  • از مصرف سیب زمینی و هویچ پخته، بصورت پوره خودداری شود.

نحوه رعایت رژیم غذایی در طی بیماریهای حاد و بروز بی اشتهایی در بیمار

  • دریافت کربوهیدرات هر 6 تا 8 ساعت یکبار به میزان 75-50 گرم.
  • افزایش تعداد وعده های غذایی و کم کردن حجم هر وعده غذایی در صورت بروز بی اشتهایی.
  • مصرف نصف لیوان مایعات در هر ساعت
  • مصرف آبمیوه به جای میوه.
  • استفاده از شیر در تهیه برخی غذاهای حاوی غلات مثل تهیه شیربرنج و فرنی
  • جانشین کردن مقداری از گوشت با تخم مرغ یا پنیر کم چرب.
  • استفاده از مخلوط شیر و تخم مرغ
  • تهیه پوره سبزی با استفاده از شیر
  • تهیه سوپ شیر

توصیه های رژیمی سودمند در صورت بروز فشار خون

  • کاهش مصرف نمک
  • کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن
  • کاهش چربی مصرفی در غذا
  • مصرف میوه ها و سبزیجات به میزان 9-5 واحد در روز
  • مصرف 4-2 واحد لبنیات کم چرب

راهنمای مواد غذایی غیر مجاز در افراد دیابتی

  • مواد غذایی با سدیم بالا شامل : سوسیس، کالباس و هر نوع غذای کنسرو شده ، چیپس و پفک
  • مواد غذایی با کلسترول بالا : هر نوع غذای سرخ شده ،‌ انواع گوشت قرمز و پر چرب ، کله پاچه ، پوست مرغ ، مایونز و لبنیات پر چرب
  • قندهای ساده در مقادیر بالا : انواع شیرینی‌، بیسکوییت ، نوشابه های گازدار ، نوشابه های تجاری با طعم میوه ، قند، شکر، عسل ، مربا، انواع بستنی