می خواهیم در این مطلب به بررسی فواید درمانی بلغور جو دوسر اشاره کنیم این ماده غذایی چه ارزش تغذیه ای دارد و در چه زمینه هایی کاربرد دارد ؟ چرا مصرف آن توسط پزشکان به برخی بیماران توصیه می شود ؟درمان بیماری سلیاک،کاهش فشار خون،کاهش وزن،درمان یبوست و جلوگیری از هموروئید،تقویت سیستم دفاعی بدن و مبارزه با سرطان برخی از فایده ای مصرف بلغور جو دوسر به شمار می روند .

 

  • جو دو سر (Oat) یا بلغور جو دو سر  ، با نام علمی (Avena sativa) ، غله ای رژیمی است که سلطان فیبر غلات محسوب می شود و کاملاً با جو معمولی (Barley) متفاوت است. نام فارسی جو دو سر ، یولاف است.
  • جو دو سر منبع خوبی از انرژی ، مواد مغذی و فیبر و به ویژه پروتئین برای انسان ، مخصوصاً کودکان و ورزشکاران و افرادی است که می خواهند لاغر شوند. مصرف روزانه یک کاسه بلغور جو دو سر ، انرژی و استقامت مورد نیاز بدن در طول روز را تامین می کند.
  • بلغور جو دو سر نیز همانند پرک این غله حاوی فیبر بالا و  آنتی اکسیدان های قوی و ویتامین هایی اعم از B و E و املاح معدنی است. البته میزان فیبر بلغور جو دو سر از پرک جو دو سر بیشتر و از سبوس جو دو سر کمتر است .
  • فیبر این غله رژیمی به دو صورت محلول و غیر محلول است.
  • بلغور جو دو سر ، بر خلاف غلات دیگر ، فاقد گلوتن می باشد. گلوتن نوعی پروتئین است که در گندم ، جو و جو چاودار یافت می شود که در انواع مختلف نان نیز موجود است. اگر به گلوتن حساس باشید ، بدن شما قادر به تحمل آن نبوده و دچار آسیب های قابل ملاحظه ای در دستگاه گوارش خواهید شد. به همین جهت بهترین غله برای این بیماران بلغور و سبوس و پرک جو دو سر می باشد.

بلغور جو دو سر نیز همانند جو دو سر پرک دارای خواص بسیاری است شامل:

مناسب برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک :

بسته به میزان حساسیت افراد مبتلا به سلیاک (Celiac Disease) ، به گلوتن موجود در انواع گندم و جو و سایر غلات ، مصرف بلغور جو دو سر و سبوس جو دو سر به دلیل نداشتن گلوتن ، بهترین غله انتخابی برای این دسته از افراد است .

کاهش کلسترول خون :

فیبر محلول به پایین آمدن سطح کلسترول خون کمک شایانی می نماید . تحقیقات نشان داده است که فیبرهای غذایی محلول موجود در جو دوسر و سبوس آن که از نوع بتا- گلوکان هستند ، 20 درصد از میزان کلسترول بد خون (LDL) را کاسته و سطح کلسترول خوب ( HDL) را حداقل 15 درصد افزایش می دهند.

کاهش فشار خون :

مصرف بلغور جو دو سر در پایین آوردن فشار خون موثر بوده و احتمال سکته های قلبی و مغزی را کاهش داده و در بهبود کارآیی قلب بسیار مفید است .به ویژه این که بلغور جو دو سر حاوی فیبر بیشتری نسبت به پرک جو دو سر است و پروتئین بیشتری دارد.

تنظیم قند خون :

مصرف این غله در حفظ تعادل قند و انسولین خون بسیار موثر است ، زیرا هضم نشاسته را کند کرده و عوارض ناشی از افزایش گلوکز خون که پس از خوردن غذا در این بیماران ایجاد می شود را کاهش می دهد ، به همین دلیل با فیبر بالایی که دارد ، بهترین غله برای افراد دارای دیابت نوع دوم است.

کاهش وزن :

خوردن بلغور جو دو سر نه تنها فیبرهای مورد نیاز روزانه را به بدنتان می رساند ، بلکه در کاهش وزن شما نیز موثر است. از آنجا که این غله آب زیادی را به خود جذب می کند ، مصرف کم آن باعث پر شدن معده و احساس سیری می شود در نتیجه اشتهای شما نیز تنظیم می شود . به همین جهت مصرف این غله را به ورزشکاران توصیه می نماییم.

درمان یبوست و جلوگیری از هموروئید :

فیبر نامحلول این غله باعث بهبود کار دستگاه گوارش شده، فعالیت روده ها را توان بخشیده و در درمان یبوست و جلوگیری از هموروئید بسیار مفید است .

مبارزه با سرطان :

از خواص مهم بلغور جو دو سر، خاصیت ضد سرطانی آن است که به دلیل وجود فیبر زیاد در این غله است. فیبرهای غذایی با سلول های سرطانی مقابله کرده و از فعالیت آنها می کاهند و به بدن کمک می کنند تا با انواع سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ مقابله کند.

تقویت سیستم دفاعی بدن :

فیبر بتا گلوکان موجود در جو دو سر نه تنها از قلب شما محافظت می کند ، بلکه سیستم دفاعی بدن شما را نیز تقویت می کند . همچنین جو دو سر با کمک به سلول های خاصی که اولین سلولهای دفاعی بدن هستنند باعث می شود تا بافت های عفونی سریعتر شناسایی شده و بهبود یابند .

%d8%ac%d9%88-%d8%af%d9%88%d8%b3%d8%b1

رفع مشکلات پوستی :

انواع ویتامینها ، الیستاسین ، ویتامین E ، کلاژن و آهن موجود در این غله مانع پیری و چین و چروک پوست می گردند و از فعالیت رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و فرایند پیری را به تعویق می اندازند.

ویتامین E موجود در این غله در التیام مشکلات پوستی مفید بوده وسبب شادابی و جوانی پوست می گردد.

با استفاده از بلغور جو دو سر شما می توانید مقویترین و لذیذترین سوپها ، آش ها ، غذاها همانند انواع خورش ،  کتلت ، دلمه و کوکو ها را با فیبر بالا و ویتامین B تهیه نمایید.
همچنین یکی از مهمترین موارد مصرف بلغور جو دو سر در پخت و دم کردن به همراه برنج می باشد که باعث لذیذ شدن هرچه بیشتر برنح می شود.

ارسال شده در 16 آبان 1395 توسط دکتر سلام با موضوع تغذیه

پیشنهاد سردبیر

  • عادت‌های نادرست مضر برای گوش
  • شیوه های درمانی طبیعی و مفید که مورد تایید پزشکان است
  • تاریخچه ای در مورد رشته ورزشی والیبال در جهان
  • مناسبترین کفش برای پاهای ورم کرده
  • علائم و درمان بیماری مالاریا را باهم مرور میکنیم
  • آیا آفت دهان به علت کمبود ویتامین است
  • 10 درصد کودکان اچ‌آی‌وی مثبت، هر گز به ایدز مبتلا نخواهند شد
  • تمایل به خوراکی شیرین نشانه بیماری روحی مزمن
  • دردسرهای خوراندن دارو به خردسال
  • اطلاعاتی جامع در زمینه بهداشت روان
  • عمر کوتاه با این نوع تزریق
  • افراد سرشناسی که قربانی اشتباهات پزشکی شدند
  • حذف شام و مصرف صبحانه ای مفصل برای کاهش وزن
  • سوپ سبزی و بادام
  • اگر این بیماری را دارید حتما رژِیم بگیرید
  • محبوبترین ها

  • کم شدن منیزیم در بدن و پیامدهای آن
  • بررسی عوامل ایجاد کننده خستگی
  • ارتباط سرماخوردگی و خواب آلودگی
  • مبتلاشدن به بیماری های مختلف در ساعات مختلف روز
  • مشکل آپاندیسیت درسنین جوانی
  • دیورتیکولیت چطوری درمان می شود؟
  • خوراکی های ایجاد کننده سرطان معده
  • بررسی سرطان ریه با روشی جدید
  • 5 نشانه خطرناک از بیماری های روده
  • مروری برهر آنچه باید درباره بیماری ایدز بدانیم
  • آنچه باید درباره پیوند ریه بدانیم
  • درمان سرفه با این چند راه خانگی
  • جلوگیری از سرماخوردگی در پاییز و زمستان با این چند خوراکی
  • بیماری زردی به چه دلایلی رخ میدهد
  • آیا خطر ابتلا به زوال عقل با افت های ناگهانی فشار خون وجود دارد؟
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است