وظیفه صفرا علائم سنگ صفرا صفرا چیست صفرا سنگ صفرا اختلال کارکرد نعوظی

 

 

سنگ کیسه صفرا بسیار دردناک و عذاب آور است و می تواند اختلالات زیادی در سلامتی مان ایجاد کند این عارضه پیامدهای ناگواری برای سلامتی مان به همراه دارد و می تواند عارضه های فراوانی در سلامتی مان پدید آورد برای پیشگیری از بروز این بیماری خطرناک می توانید از گوشت چرب ،غذاهای سرخ شده ،غذاهای اسیدی ،لبنیات پرچرب و غذاهای تصفیه شده پرهیز کنید.

کیسه صفرا کیسه کوچکی واقع در زیر کبد است. صفرای تولید شده توسط کبد، در کیسه صفرا ذخیره می‌شود. مهم‌ترین وظیفه صفرا، هضم چربی است .به محض ورود غذا به سیستم گوارشی، کیسه صفرا، صفرای تولید شده را درون بخش بالایی روده کوچک (اثنی عشر) آزاد می‌کند. میزان صفرای وارد شده به روده کوچک متناسب با میزان چربی مصرف شده است. بعضی از مواد غذایی سبب تحریک کیسه صفرا می‌شوند که همراه با درد و سوزش است. گاهی اختلالات کیسه صفرا، مانند سنگ کیسه صفرا، با هیچ علامت اولیه ای همراه نیست. در صورت بزرگ شدن سنگ، عمل جراحی کیسه صفرا ضروری است. استفراغ، درد در ناحیه سمت راست بالای شکم، درد پس از وعده‌های غذایی، عدم تحمل غذاهای چرب و از دست دادن اشتها، از مهم‌ترین علائم اختلال در عملکرد کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا محسوب می‌شوند.

مطالعات محققان آمریکایی نشان می‌دهد که برخی از مواد غذایی سبب تحریک کیسه صفرا و بروز مشکلاتی می‌شود. این مواد غذایی عبارتند از:

۱- گوشت پرچرب

مصرف گوشت پرچرب، سبب افزایش عملکرد کیسه صفرا و افزایش تولید صفرا می‌شود که این فرآیند با التهاب صفرا همراه است. مصرف ماهی و حبوبات به جای گوشت قرمز توصیه شده است.

۲- غذاهای سرخ شده

غذاهای سرخ شده و چرب سبب تحریک و التهاب کیسه صفرا می‌شوند.

۳- غذاهای اسیدی

مصرف زیاد غذاهای اسیدی مانند مرکبات و قهوه، علاوه بر تحریک و التهاب کیسه صفرا، روی معده نیز اثر مخربی دارند.

۴- محصولات لبنی پرچرب

محصولات لبنی پرچرب مانند خامه و شیر گاو، از مهم‌ترین مواد تحریک‌کننده کیسه صفرا هستند.

۵- غذاهای تصفیه شده

هر محصول تولید شده از آرد گندم و شکر تصفیه شده، مانند نان سفید، انواع شیرینی و پاستا، سبب تحریک کیسه صفرا می‌شود.

پزشکان توصیه می‌کنند که به محض احساس مشکل در ناحیه صفرا، به پزشک مراجعه شود و با محدود کردن مواد غذایی تحریک‌کننده، علائم بیماری تا درمان جدی کنترل شود.

بیشتر غذاهای حیوانی مثل تخم مرغ، گوشت و شیر پرچرب و خامه سبب بالا رفتن چربی خون و کلسترول مضر خون می‌شوند. وقتی کلسترول خون بالا باشد جذب کلسترول در کبد بالاتر می‌رود و اشباع کلسترول در کیسه صفرا سبب تشکیل سنگ‌های دیگر می‌شود. روغن‌های گیاهی نیز نسبت به کره و روغن‌های حیوانی بهترند زیرا کلسترول ندارند. روغن آفتابگردان، سویا و روغن زیتون و روغن موجود در مغزها مثل

گردو و بادام کلسترول ندارد و مصرف آنها به این بیماران توصیه می‌شود. مصرف بیش از ۲ عدد تخم مرغ در هفته برای این افراد ممنوع است. چنین افرادی باید حتما شیر و ماست کم چرب را در برنامه غذایی خود قرار دهند. غذاهای سرخ کردنی و چرب، کنسرو ماهی، پنیر پیتزا و شیرینی‌های خامه ای غذاهایی مضر برای این افراد محسوب می‌شوند، چون همان طور که در بالا ذکر شد مصرف غذاهای چرب سبب انقباضات مکرر و شدید کیسه صفرا می‌شود. نان‌های سبوس‌دار و غلات نیز با داشتن فیبر زیاد و ویتامین‌های B باید در رژیم غذایی این افراد گنجانده شود. سبوس و فیبر غذایی به صفرا متصل شده و به دفع آن از روده‌ها کمک می‌کند. دفع صفرا باعث می‌شود کبد برای ساخت صفرا از کلسترول خون برداشت کند و این خود باعث کاهش کلسترول خون و کاهش کلسترول صفرا می‌شود. مصرف ویتامین‌های گروه B و اسید فولیک که در سبوس گندم و جگر وجود دارد سبب دفع چربی‌ها از بدن می‌شود؛ البته در صورتی که کیسه صفرا تنبل شده باشد مصرف مقادیر کمی‌چربی با نظر پزشک به انقباضات آن کمک می‌کند. دسته دیگر از بیماران که علامت‌دار هستند و در ناحیه فوقانی و راست شکم احساس سنگینی و درد دارند یا علامت ندارند، اما به دلیل بیماری دیابت و شرایط خاص دیگر به دستور پزشک تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند و کیسه صفرایشان برداشته می‌شود، پس از عمل تا مدت کوتاهی باید رژیم غذایی کم چرب را رعایت کنند، ولی پس از مدتی نیاز به رژیم غذایی خاصی ندارند و در انتخاب غذای خود آزادند.

رعایت رژیم غذایی پزشکان، بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا را به ۲ دسته تقسیم می‌کنند. عده ای از بیماران هیچ گونه علائمی‌از سنگ کیسه صفرا ندارند و طبق سونوگرافی که به منظور دیگری انجام می‌شود سنگ در کیسه صفرای آنها یافت می‌شود. اگر این بیماران دیابت یا شرایط خاص دیگری نداشته باشند به عمل جراحی نیاز ندارند، اما این بیماران باید در رژیم غذایی خود نکاتی را رعایت کنند.

منبع: روزنامه آرمان

5 1000
ارسال شده در 20 آبان 1395 توسط با موضوع تغذیه | 343 بازدید

پیشنهاد سردبیر

  • راه های پای بند کردن شوهرتان به زندگی زناشویی
  • مصرف گلابی خطر ابتلا به دیابت و سکته مغزی را میکاهد
  • آیا قدرت خارق العاده ای در مغز وجود دارد؟
  • ساییدن دندان در زمان خوابیدن
  • شیوه های درمانی موخوره و ضعیفی مو
  • علاقه به زیاد خوردن
  • افزایش سرانه امید به زندگی در بین مردم ایران
  • سریع السیرترین آمبولانس هوایی
  • محبوبترین ها

  • آیا از عوارض کمبود فیبر در بدن آگاهید؟
  • درباره تفاوت عفونت سینوسها و سرما خوردگی چه میدانید
  • اعتیاد به الکل : نشانه ها، علائم
  • تفاوت پيچ خوردگي با شکستگی پا
  • اهمیت کاهش مصرف سدیم برای فشارخون بالا
  • درمان برخی از مشکلات ادراری
  • ارتباط سردردهای میگرنی با شاخص توده بدنی
  • افزایش کلسیم در بدن
  • رپورتاژ

  • متد جدید ترمیم مو فقط در یک جلسه
  • استحکام وسلامت استخوان فک= نجات دندان های لق
  • چرا محصولات ارگانیک استفاده کنیم؟
  • بیماری های پستان (اعمال جراحی-کنترل و بررسی توده ها و سرطان پستان)
  • هایفو HIFU – لیفت صورت بدون جراحى
  • الو دکتر

    دکتر هومن عشقی
    نخ دندان ارکید
    تلگرام دکتر سلام

    درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید
    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است همکاری با ما