27

همه ی ما می دانیم که روغن های گیاهی نسبت به دیگر روغن ها ، مضرات کمتری دارند ، اما در این بین نیز روغنی وجود دارد که نسبت به دیگر روغن های گیاهی اسید چرب کمتری داشته و برای بدن خواصی را نیز به همراه دارد ، روغن کانولا .

 

همان طور که می دانیم؛ اسیدهای چرب اشباع که به خصوص در ترکیب چربی های جامد وجود دارند، عامل پدیدآورنده بیماری های قلبی عروقی هستند. پس از این نظر روغن کانولا یکی از مهم ترین و بهترین روغن های گیاهی موجود برای مصارف تغذیه ای انسان است.

 

از سوی دیگر روغن کانولا حاوی اسیدهای چرب غیراشباع (مایع) است که نتایج تحقیقات علمی ارتباط آن ها را با کاهش کلسترول خون نشان داده است.

 

همچنین روغن کانولا دارای مقادیر متوسطی از اسیدهای چرب ضروری می باشد که در بدن ساخته نمی شوند و نیز منبع سرشاری از ویتامین E است که با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی (ضد اکسید شدن) می تواند در سلامت بدن مۆثر باشد. همچنین مانند سایر روغن های گیاهی، روغن کانولا نیز بدون کلسترول است و ضمناً کمتر از ۲ درصد ترکیب اسیدهای چرب آن را اسیداروسیک تشکیل می دهد.

 

باید دانست چربی بخشی از تمام سلول های بدن است که نقش های متعددی از جمله انرژی زایی و کمک به جذب ویتامین های محلول در چربی (ویتامین های A، D، E و K) دارد، بنابراین وجود چربی خوب و باکیفیت تغذیه ای بالا در رژیم غذایی تأثیر بسزایی در ایفای نقش چربی ها در بدن و نهایتاً سلامت ما دارد. بنابراین مصرف روغن کانولا به مقدار مناسب در رژیم غذایی می تواند یکی از بهترین انتخاب ها از لحاظ روغن باشد.

 

شایان ذکر است هر دانه کانولا حدوداً ۴۰ درصد روغن دارد. این دانه ها برای روغن گیری جهت مصارف خوراکی انسان، لِه و فشرده می شوند. باقیمانده آن ها هم که منبع غنی از پروتئین است، برای تولید غذای دام استفاده می شود.

 

سودمندی روغن کانولا در پیشگیری از سرطان

 

با استفاده از روغن کانولا در برنامه غذایی می توان خطر ابتلا به سرطان را در مادر و نوزاد کاهش داد. محققان در نشست اخیر انجمن تحقیقات سرطان آمریکا اعلام کردند، گنجاندن روغن کانولا به جای روغن ذرت در برنامه غذایی مادران باردار به کاهش خطر بروز سرطان سینه در آنان و حتی فرزندانشان کمک می کند.

 

بررسی اخیر پژوهشگران درباره حیوانات آزمایشگاهی نشان می دهد، جایگزین کردن روغن ذرت با روغن کانولا به علت وجود مقدار بیشتر اسید چرب امگا ۳ در این روغن و مقدار کمتر اسید چرب امگا ۶ در آن باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در مادر و کودک می شود. البته برای تأیید نتایج این تحقیق در انسان به مطالعات تکمیلی نیاز است.

 

مصرف روغن کانولا از بدن در برابر سرطان روده محافظت می کند

 

مطالعه و آزمایش مصرف روغن کانولا بر روی حیوانات نشان می دهد که اندازه تومورهای روده بزرگ با مصرف این روغن کاهش می یابد. دانشمندان دانشگاه ایالت داکوتا با آزمایش این روغن می گویند که استفاده از این روغن در پخت وپز موجب جلوگیری از گسترش و رشد تومورهای روده بزرگ می شود.

 

پروفسور «Dwiredi» رئیس بخش SDSU علوم دارویی و همکارانش مقاله ای با عنوان «رژیم غذایی کانولا و تأثیرات آن بر سرطان روده بزرگ» در مجله «تغذیه و سرطان» منتشر کردند. این نخستین بار است که کسی به بررسی مصرف روغن کانولا در جلوگیری از سرطان روده بزرگ در میان حیوانات پرداخته است.

 

مطالعات نشان می دهد که در این آزمایش تومورهای ۵۸ درصد موش ها مهار و کنترل شده است و در ۹۰ درصد آن ها اندازه تومور رشد پیدا نکرده است. سرطان روده بزرگ عامل و میر بسیاری از آمریکایی ها نسبت به سایر سرطان ها است؛ سال ۲۰۱۰ انجمن سرطان آماری ارائه کرد که در آن ۱۰۲ هزار و ۹۰۰ نفر در آمریکا به سرطان روده مبتلا هستند و ۳۹ هزار و ۶۷۰ نفر دیگر نیز به سرطان انتهای روده بزرگ مبتلا هستند و از این میان ۵۱ هزار و ۳۷۰ نفر مرده اند.

 

تحقیقات پیرامون سرطان روده بر اساس مطالعات اولیه بر روی روغن کانولا توسط Dwiredi و همکارانش انجام شد که نشان می دهد، اسید چرب امگا ۳ اثری شیمیایی ایجاد می کند که باعث مهار آنزیمی به نام «سیکلواکسیژناز» و کاهش سنتز اسید آراشیدونیک در بدن می شود که هر دو از عوامل ایجاد التهاب هستند.

 

در سرطان روده بزرگ یا سرطان کولون سلول های سرطانی در داخل بافت روده شروع به تکثیر می کنند. این بیماری در هر سنی بروز می یابد اما میزان بروز در سن بالای ۵۰ سال بیشتر است. از علائم این بیماری، عفونت ها، بواسیر، اسهال، یبوست، استفراغ، ضعف و یرقان و زردی است.

 

روغن کانولا در برابر سندروم متابولیک

 

بر اساس نتایج پژوهش های یک تیم از محققین کانادایی و آمریکایی نشان داده شد که روغن کانولا و روغن کانولای غنی از اسید چرب اولئیک می تواند باعث کاهش چربی شکمی شود.

 

همچنین محققین دریافتند که مصرف روغن های گیاهی مشابه می تواند یک روش ساده برای کاهش خطر ابتلا به بیماری سندرم متابولیک باشد، که می تواند از هر ۳ آمریکایی بر روی یک نفر بزرگ سال و از هر ۵ کانادایی بر روی یک نفر بزرگ سال اثرگذار باشد.

 

به بیان دکتر پنی کریس، متخصص تغذیه؛ اسیدهای چرب با یک پیوند دوگانه ی موجود در این قبیل روغن ها می تواند موجب کاهش چربی شکمی و در نهایت کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک گردد.

 

در این مطالعه ۱۲۱ نفر در معرض خطر سندرم متابولیک تحت یک رژیم حفظ وزن ۲۰۰۰ کالری در روز، یک پنجم میزان چربی مورد نیاز خود را یعنی ۵/۱ از ۴۰ گرم را روغن دریافت کردند. آزمودنی ها در این مطالعه ۵ عامل خطر را دارا بودند؛ فشارخون بالا، تری گلیسیرید بالا، HDL پایین، چربی شکمی و قند خون بالا که می توانند موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و حمله ی قلبی شوند. این مطالعه برای ۵ نوع روغن مورد بررسی قرار گرفت.

 

نتایج نشان داد که روغن های غنی از اسید چرب با یک پیوند دوگانه و کانولا توانستند در عرض ۴ هفته چربی شکمی آزمودنی ها را به میزان ۶/۱ درصد در مقایسه با روغن آفتابگردان کاهش دهند.