از عوامل مهم در تقویت عضلات و همچنین استخوان ها، میتوان به تمرینات قدرتی اشاره کرد. با توجه به اینکه تمرینات هوازی، از محبوبیت خاصی از نظر کسب آمادگی جسمانی و بهبود شرایط سلامت برخوردارند،  کار با وزنه نیز فواید زیادی دارد که در ادامه بررسی می کنیم.

کار با وزنه که به نام تمرینات قدرتی یا مقاومتی نیز شناخته می شود، بر استفاده از مقاومت به منظور تحریک انقباض عضلانی متمرکز است. این تمرینات به نوبه خود موجب شکل گیری قدرت، استقامت بی هوازی و افزایش اندازه عضلات اسکلتی می شود.

در صورتی که کار با وزنه به صورت اصولی و درست انجام شود، فواید چشمگیری به همراه دارد و سلامت کلی و زیستی انسان را بهبود می بخشد. در ادامه با برخی دلایل که انجام هر چه بیشتر تمرینات قدرتی را تشویق می کنند، آشنا می شویم.

کمک به کاهش وزن

کار با وزنه به چربی سوزی حین و پس از انجام تمرینات کمک می کند و از این رو، در حفظ تناسب اندام و فرم خوب بدن نقش دارد. پس از یک جلسه انجام تمرینات قدرتی، بدن شما طی چند ساعت بعد نیز اکسیژن بیشتری مصرف می کند، که به نام اکسیژن اضافی مصرفی پس از تمرین (EPOC) شناخته می شود.

هنگامی که بدن اکسیژن بیشتری مصرف می کند، به مصرف کالری بیشتر و نرخ افزایش یافته سوخت و ساز نیز نیاز دارد. از این طریق، امکان کاهش وزن و حفظ این روند فراهم می شود.

کار با وزنه افزایش قدرت و توده عضلانی بدون چربی را به همراه دارد و بر همین اساس، به بدن در مصرف کارآمدتر کالری ها کمک می کند. این شرایط نیز به کاهش وزن و تناسب اندام کمک می کند.

کمک به کاهش چربی شکم

انجام تمرینات ورزشی با وزنه در کاهش چربی شکم که رها شدن از شر آن نسبت به نواحی دیگر بدن دشوارتر است، بسیار موثر است. کار با وزنه به همراه تمرینات هوازی، نسبت به انجام تمرینات هوازی به تنهایی، چربی سوزی سریع‌تر در ناحیه شکم را موجب می شود.

تقویت استخوان ها

تمرینات قدرتی نقش مهمی در تقویت عضلات و همچنین استخوان ها ایفا می کند. کار با وزنه به صورت منظم تراکم استخوانی را افزایش می دهد، که خطر شکستگی و پوکی استخوان (شرایطی که در بانوان شایع‌تر از آقایان است) را کاهش می دهد. از این رو، کار با وزنه روشی عالی برای مقابله با از دست دادن توده استخوانی است.

محافظت از قلب

تمرینات مقاومتی برای سلامت قلب و عروق نیز مفید هستند. انجام تمرینات ساده با وزنه روشی خوب برای پمپاژ قلب و بهبود قدرت آن است. همچنین، کار با وزنه کلسترول خوب (HDL) را افزایش می دهد و نرخ ضربان قلب در حالت استراحت را پایین می آورد.

نرخ پایین‌تر ضربان قلب در حالت استراحت خطر بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، و دیگر بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

انجمن قلب آمریکا، انجام تمرینات مقاومتی با شدت متوسط را به عنوان مکملی برای برنامه تمرینات هوازی به منظور پیشگیری، درمان و کنترل فشار خون بالا توصیه می کند. در همین راستا، انجام حداقل دو جلسه تمرینات قدرتی در هفته برای بزرگسالان توصیه شده است.

اگر به یک بیماری قلبی مبتلا هستید یا حمله قلبی یا سکته مغزی را تجربه کرده اید، با پزشک خود درباره تنظیم امن‌ترین و موثرترین برنامه ورزشی مشورت کنید.

بهبود تعادل و هماهنگی

کار با وزنه تاکید بیشتر بر تعادل و هماهنگی را به همراه دارد. با افزایش سن، تعادل و هماهنگی مناسب بین بخش های مختلف بدن برای انسان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

زمین خوردن یکی از دلایل اصلی آسیب های منجر به مرگ در بزرگسالان بالای 65 سال محسوب می شود. تمرینات قدرتی به توسعه مکانیک بهتر بدن و بهبود انعطاف پذیری و تعادل، به ویژه با افزایش سن، کمک می کند.

بهبود خواب

در شرایطی که ورزش کردن به طور کلی بهبود الگوهای خواب را در پی دارد، کار با وزنه به طور خاص می تواند به خواب بهتر شبانه منتج شود. همچنین، تمرینات قدرتی در به خواب رفتن سریع‌تر، خواب عمیق‌تر و بیدار شدن کمتر در طول شب کمک می کند.

کاهش خطر ابتلا به دیابت

نزدیک به 350 میلیون نفر در جهان به دیابت مبتلا هستند و ممکن است طی سال های پیش رو شما نیز یکی از افرادی باشید که به این بیماری مبتلا شوید. برای کاهش خطر ابتلا به دیابت، تمرینات قدرتی با وزنه می تواند نقش قابل توجهی را ایفا کند.

کار با وزنه به بدن در ارائه واکنش بهتر به انسولین کمک می کند، شیوه استفاده از قند خون را بهبود می بخشد، به کاهش وزن کمک می کند و همچنین خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد.

انجمن دیابت آمریکا، به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 توصیه می کند تا یک برنامه تمرینات قدرتی را برای کمک به کنترل قند خون آغاز کنند. انجام تمرینات قدرتی حداقل دو بار در هفته به همراه تمرینات هوازی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت و همچنین مدیریت سطح قند خون توصیه می شود.

کاهش نشانه های افسردگی

هنگامی که موضوع آثار ورزش بر اضطراب و افسردگی مطرح می شود، فواید تمرینات هوازی شناخته شده هستند. کار با وزنه نیز در مقابله با احساس ناامیدی و درماندگی ناشی از اختلالات خلقی، اضطراب و افسردگی مفید است. این تمرینات به ترشح هورمون اندورفین که موجب شکل گیری احساس خوب در انسان و دور نگه داشتن اضطراب می شود، کمک می کند و همچنین در مبارزه با افسردگی نیز موثر است.

پیشگیری از کمردرد

مشاغلی که فرد در آنها مجبور به نشستن های طولانی مدت است می توانند آسیب کمر را موجب شده و به گرفتگی و درد در این ناحیه منجر شوند. تمرینات قدرتی که بر ناحیه کمر متمرکز هستند، کمردرد و آسیب دیدگی های این قسمت را کاهش می دهد. کار با وزنه عضلات اصلی پشتیبان ستون فقرات را تقویت می کند. این به نوبه خود درد و ناراحتی را در قسمت پشت کاهش می دهد و برخی آسیب های وارده از نشستن طولانی مدت را خنثی می سازد.

از دیگر فواید تمرینات قدرتی این است که وضع اندامی شما را بهبود می بخشد که به حفظ شکل مناسب ستون فقرات و کاهش درد در ناحیه کمر منتج می شود.

بهبود سلامت روانی و شناختی

کار با وزنه نه تنها از نظر جسمی شما را قوی‌تر می سازد، بلکه از نظر روانی نیز اثری مشابه به همراه دارد. هر نوع ورزش بدون در نظر گرفتن سن می تواند فواید فوری برای عملکرد احساسی و شناختی به همراه داشته باشد. با این وجود، کار با وزنه به طور خاص می تواند برای عملکرد شناختی مفید باشد.

منبع: سیمرغ