baba

همه ی ما می خواهیم فرزندان خود دوست و رفیق باشیم و اصول برقراری رابطه انسانی به عنوان مهم ترین قدم در فرایند تعلیم نوجوانان را بدانیم. به گزارش جام جم، رعایت این اصول به والدین کمک می کند تا میان خود و فرزندان رابطه ای مطلوب و انسانی برقرار کنند.

اصل دانایی

هیچ پدر و مادری خود به خود نمی تواند پدر و مادر موفق و توانایی بشود و فرزندش را آن طور که هست بشناسد و او را درک کند، مگر این که اصول دانایی ضروری را کسب کند چرا که توانایی در دانایی است. باید پذیرفت که یک مادر یا یک پدر آگاه و مسئول بودن مشکل است و احتیاج به مطالعه و کسب دانش های لازم دارد. بنابراین توصیه می شود با مطالعه کتاب های روان شناسی و تعلیم و تربیت درباره رفتار فرزندتان دانا و آگاه شوید زیرا لازمه کار با فرزندان آگاهی داشتن از احوال آنان است.

اصل اعتدال
با فرزندان باید بر اساس اصل اعتدال رفتار کرد، ضمن آن که اصول انضباطی و مقررات و انتظارات خود را به فرزندتان یاد می دهید و از او می خواهید در عمل آن ها را رعایت کند، اعتدال را نیز در نظر داشته باشید. از این اصل می توان با عنوان اصل پرهیز از افراط و تفریط نیز یاد کرد. برای مثال افراط در محبت کردن بیش از حد به فرزند منجر به وابستگی شدید می شود و تفریط در محبت کردن به وی به ناامنی روانی او می انجامد.
اصل الگو پذیری و تقلید
فرزندان شاهد رفتار و گفتار بزرگ سالان هستند و از طریق تقلید و الگو قرار دادن آن ها، رفتار و گفتار آنان را یاد می گیرند. بیایید هرکاری را که انتظار داریم نوجوانمان انجام دهد یا ندهد، خودمان آن رفتار یا عمل را انجام دهیم یا ندهیم. اگر می خواهیم به فرزندمان «سلام کردن»، «خواهش کردن»، «تشکر کردن» و «مودب بودن» را یاد بدهیم خودمان باید این رفتارها را در عمل نشان دهیم و پیش قدم باشیم.

اصل ایجاد امنیت روانی
از نظر روان شناسی، نخستین شرط تامین سلامت روانی کودک یا نوجوان، احساس امنیت روانی است؛ بنابراین تربیت فرزندان باید در یک محیط امن صورت گیرد؛ به طور مثال هیچ گاه نباید به فرزندتان بگویید «دوستت ندارم» یا «تو دیگر پسر یا دختر من نیستی».

اصل برخورد مثبت
هنگامی که با فرزندتان روبه رو می شوید، سعی کنید با او برخورد مثبت داشته باشید و به دنبال نقاط مثبت او باشید، نه عیب جویی و ایراد گرفتن از او. اگر از وی رفتار نا مطلوبی سر می زند دلیل آن را جویا شوید و مثلا از او بپرسید «پسرم می توانی بگویی چرا آن کار را کردی؟» یا «چطور شد که آن رفتار را انجام دادی؟». سعی کنید از خجالت دادن، سرزنش کردن و توهین کردن به او بپرهیزید تا دیدار شما برای فرزندتان آرامش بخش باشد.

اصل قاطع وجدی بودن
در کنار تمام اصول برقراری رابطه انسانی با کودک و نوجوان اصل قاطع بودن و در عین حال جدی بودن بسیار مهم است. شما باید به عنوان والد هم مهربان باشید و در عین حال هم قاطع و جدی. هرگز قاطع بودن را با خشونت و سخت گیری اشتباه نگیرید. در ارتباط با فرزندتان اصول خود را مشخص کنید، قاطع باشید و با جدیت به فرزندتان بفهمانید که چه انتظارهایی از او دارید.

اصل مستقل سازی
هدف از مستقل بار آوردن فرزندان، آماده سازی آن ها برای زندگی در دنیای واقعی است. بر این اساس مثلا زمانی که کودک می تواند راه برود، مادر نباید او را بغل بگیرد یا در سنی که کودک باید خودش غذا بخورد مادر غذا را در دهانش بگذارد.

منبع: خبرپو