939

سیر یکی از مواد غذایی است که خواص باورنکردنی بسیاری دارد ، در کتاب های طب سنتی توضیحات بسیاری در رابطه با فواید این ماده حرف زده شده است. بسیاری از افراد به خاطر بوی بد سیب ، تمایلی به خوردن آن ندارند.

در سراسر جهان بسیاری از سرآشپزها و افرادی که با سلامت انسان ها سروکار دارند عاشق سیر هستند. سیر می تواند طعم منحصر به فردی به وعده های غذایی ما ببخشد و بخاطر خاصیت آنتی اکسیدانی ای که دارد، برای قلب بسیار مفید باشد.

متاسفانه سیر با وجود خواص بسیاری که یدک می کشد و طعم مطبوعی که به غذا می دهد، بوی بسیار ناخوشایندی دارد. در این مطلب می خواهیم به این موضوع بپردازیم که چرا سیر نفس ما را بدبو می کند و چگونه می توانیم از شر آن خلاص شویم.

 

علت بوی بد سیر چیست؟

سیر و دیگر اعضای خانواده سیرها (پیاز، موسیر، تره فرنگی) Cysteine Sulfoxide تولید می کنند و این ترکیب شیمیایی منجر به تولید چنین بو و طعمی می شود. این ترکیبات، بسیار شبیه به ترکیباتی هستند که توسط باکتری های بی هوازی تولید شده و منجر به بوی بد دهان می شوند.

 

سیر از دو طریق می تواند تنفس ما را بدبو کند. زمانی که سیر را می خوریم ترکیبات سولفور را در دهان مان دریافت می کنیم و آنها بلافاصله این بوی بد را تولید می کنند. این ترکیبات بودار تا زمانی که مسواک نزده و نخ دندان نکشیم، در دهان باقی می مانند.

 

دومین راه از طریق ریه هاست. مطالعه جالبی در سال ۱۹۳۶ توسط دو پزشک انجام شد که به بیمار مبتلا به سرطان مری سوپ سیر دادند. به دلیل وجود سرطان، بیمار توسط لوله ای که از طریق دیواره شکم به معده اش می رفت و به طور کامل دهان را دور میزد تغذیه می شد. آنها متوجه شدند که هرچند سیر از طریق دهان به بدن بیمار وارد نشده ولی بعد از سه ساعت می توان بوی سیر را در تنفس وی احساس کرد. تحقیقات اخیر نیز این مطالعه قدیمی را تائید می کنند. ترکیبی که منجر به استشمام بوی سیر از ریه ها می شود Allyl Methyl Sulfide یا AMS نام دارد. AMS گازی است که در جریان متابولیسم سیر جذب خون می شود، از طریق خون به ریه ها می رسد و از آنجا بازدم می شود. این گاز گاهی از طریق پوست نیز دفع می شود. راز ماندگاری بوی سیر نیز همین است. به همین دلیل است که نمی توان به راحتی از شر بوی بد سیر رهایی یافت.

مهم نیست که شما چقدر دهان خود را تمیز کرده، شسته و مسواک می زنید، بوی سیر همچنان در بازدم شما وجود دارد چرا که از ریه ها خارج می شود.

 

چگونه از بوی سیر رهایی یابیم؟

بهترین راه برای خلاص شدن از بوی سیر، نخوردن آن است و این تنها راهی است که کاملاً شما را از بوی بد سیر دور نگه می دارد. اگر حذف سیر از رژیم غذایی خود را گزینه مناسبی نمی دانید، ما در اینجا چند پیشنهاد برای شما داریم.

 

لطفاً توجه داشته باشید که اگرچه ممکن است بتوانید ترکیباتی که منجر به ایجاد بوی بد سیر در دهان می شوند را خنثی کنید ولی همچنان بوی این ترکیبات سولفور از طریق ریه و بازدم شما به مشام می رسند. اما اثر بخشی این درمانها قابل بحث است چرا که تا حد قابل ملاحظه ای بوی سیر را کاهش خواهند داد.

 

علاج بوی بد سیر

موثرترین راه خلاص شدن از بوی سیر حذف مکانیکی ذرات سیر و ترکیبات فرار سولفور از دهان است. این عمل با مسواک زدن دندانها، کشیدن نخ دندان، استفاده از دهانشویه و تمیز کردن زبان با مسواک و یا وسایل مشابه، تا حدودی امکان پذیر است. تمیز کردن زبان نیز گام بسیار مهمی در از بین بردن ترکیبات سولفور از دهان است.

 

لیست زیر موارد دیگری است که قبل یا بعد از انجام موارد بالا در از بین بردن بوی سیر به شما کمک خواهد کرد اما به خاطر داشته باشید هیچ کدام از این گزینه ها نمی تواند جایگزین حذف فیزیکی ذرات سیر گردد. اگر این موارد را بدون از بین بردن ذرات سیر انجام دهید، تنها مدت زمان کوتاهی از شر بوی سیر رهایی می یابید و این بو مجدداً باز می گردد.

 

جعفری: در بسیاری از دستورهای غذایی که سیر در آن به کار رفته از جعفری نیز استفاده می شود چرا که جعفری در خنثی سازی بوی سیر موثر است. شما می توانید پس از مصرف سیر مقداری جعفری در دهان خود بگذارید و آن را برای مدتی بجوید.

 

هل، نعنا، رازیانه، میخک و دانه رازیانه: این دانه ها و گیاهان شبیه به جعفری در پوشاندن و خنثی کردن بوی سیر بسیار موثرند.

 

لیمو: این عضو خانواده مرکبات نیز در خنثی سازی بوی سیر بسیار موثر بوده و دارای خواص ضد باکتری است. شما می توانید پس از مصرف سیر یک تکه لیمو را دهان گذاشته و بمکید. شستن دست ها با آب لیمو نیز در حذف بوی سیر از دست به شما کمک کند.

 

نوشیدن چای: چای به خصوص چای سبز و چای نعنایی حاوی پلی فنول است که به کاهش ترکیبات فرار گوگرد کمک می کند. پس نوشیدن چای را همراه یا پس از مصرف سیر امتحان کنید و تاثیر آن را مشاهده کنید.

 

آدامس بدون قند: جویدن آدامس بدون قند نیز در پوشاندن بوی سیر و یا حتی بیرون راندن ذرات آن که ممکن است در بین دندان ها باقی مانده باشد موثر است.

 

نوشیدن شیر: در یک مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۰ ثابت شد که نوشیدن شیر در کاهش بوی بد سیر تاثیر بسزایی دارد. بر اساس استدلال موجود مقدار چربی موجود در شیر به خنثی کردن بوی سیر کمک می کند و بر همین اساس شیر پرچرب از شیر کم چرب موثرتر خواهد بود و این تاثیر زمانی بیشتر می شود که شیر با سیر مخلوط شده و به همراه هم مصرف شوند.

 

جویدن دانه های قهوه: افراد مختلفی گزارش داده اند که جویدن دانه های قهوه به کاهش تنفس بدبوی ناشی از بوی سیر کمک شایانی می کند.

 

استفاده از قرص های بی بوی مکمل سیر: اگر سیر را فقط به خاطر وجود خواص درمانی آن مصرف می کنید می توانید به مصرف قرص های مکمل سیر به عنوان جایگزین آن فکر کنید.