محصولات ارگانیک

در زمان های قدیم هر فصلی خوراکی های مخصوص خودش را داشت و فقط در آن فصل میشد خوراکی مورد علاقه را خورد،در آن زمان انگار طعم خوراکی ها خوشمزه تر بود،بطور مثال گوجه فرنگی تنها در 2 فصل تابستان و بهار در بازار پیدا میشد و انگار مزه بهتری داشت یا لیمو ترش که مخصوص فصل تابستان بود که واقعاً خوردنش لذتی داشت.

حتی ریحان های نوبر بهاری هم عطری با خود داشت که لذت خوردنش را چند برابر می کرد. خوراکی هایی که در فصل مخصوص به خود و در سرزمین هایی که مناسب رویش شان بود کاشته و آماده می شدند همیشه طعم بهتری داشتند. این روزها طعم محصولات ارگانیک تا حدودی به طعم خوراکی های کودکی نزدیک تر است، مهم ترین دلیل برای طعم خوب این نوع محصولات خودداری تولیدکنندگان از مصرف سرعت بخش ها و کودهای شیمیایی است زیرا این نوع کودها معمولا رشد محصولات را سرعت می بخشند و عملا فرصت رسیدن به محصول نمی دهند. رشد سریع محصولات عملا بر طعم آنها تاثیر می گذارد بنابراین به راحتی می توان به طعم نه چندان مطبوع خوراکی ها پی برد. اگر محصولی براساس شرایط ارگانیک رشد و پرورش یافته باشد لازم است تا زمان کافی برای رشد در اختیارش قرار بگیرد و این زمان مناسب یکی از عواملی است که فرصت خوش طعم شدن را به میوه و سبزی خواهد داد.

ارگانیک ها باعث تندرستی و حفظ سلامت می شوند

این روزها بسیاری از متخصصان و محققان حوزه سلامت براین باورند که شیوع بیماری‌های مختلف در جوامع بشری ریشه در مصرف غذاها و خوراکی‌ها دارد. از این‌رو این گروه به‌طور مستمر به مردم توصیه می‌کنند که مواد‌غذایی سالم و طبیعی را بیشتر در برنامه غذایی خود بگنجانند و تا جایی که می‌توانند محصولات و غذاهای
ارگانیک را جایگزین موادغذایی خود کنند. باید دید که غذاها و محصولات ارگانیک به چه نوع محصولاتی گفته می‌شود و این محصولات چه ویژگی‌ها و امتیازهایی در مقایسه با دیگر محصولات غذایی دارند که اینگونه مورد توجه محققان و متخصصان در حوزه سلامت قرار گرفته‌اند و چرا مصرف و گنجاندن آنها در رژیم غذایی خانواده می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی و حفظ سلامت و تندرستی انسان کمک کند.

محصولات ارگانیک محصولاتی لوکس نیست

ممکن است عده‌ای تصور کنند که محصولات ارگانیک در گروه محصولات لوکس قرار می‌گیرند اما باید بدانید محصولات کشاورزی و دامی که به‌صورت ارگانیک تهیه می‌شود
در چرخه‌ای طبیعی و سالم و با کمک تمام منابع طبیعی تهیه و تولید و برای تهیه آنها از هیچ کود شیمیایی به‌ویژه کودهایی با پایه نفتی استفاده نمی‌شود. از این‌رو این محصولات در گروه سلامت‌ترین و مغذی‌ترین محصولات‌غذایی قرار می‌گیرند که می‌توانند تاثیر زیادی در بهبود کیفیت زندگی مردم داشته‌باشند و به همین دلیل است که تولید محصولات ارگانیک این روزها به‌عنوان محصولات روزانه و پرمخاطب در کشورهای بزرگ و پیشرفته‌ اروپایی و برخی از کشورهای آسیایی مانند ژاپن در تمامی فروشگاه‌ها و مغازه‌های محصولات‌غذایی در دسترس عموم مردم قرار دارد. محصولاتی که می‌تواند تاثیر زیادی در حفظ سلامت و تندرستی تک‌تک افراد جامعه داشته باشد.

چرا استفاده از محصولات ارگانیک به نفع ماست؟

وقتی برای تهیه محصولات کشاورزی از کودهای شیمیایی با پایه نفتی استفاده می‌شود عملا خاک و آب مناطقی که در آنها کشاورزی صورت می‌گیرد، با این محصولات شیمیایی آلوده می‌شود و این مسئله ناخودآگاه محیط زندگی شهروندان آن منطقه و افرادی که از آن محصولات تغذیه می‌کنند را در بر می‌گیرد. به این ترتیب با آلوده شدن آب و خاک تمامی محصولاتی که در آن مزارع تهیه می‌شوند، دچار آلودگی می‌شوند و این می‌تواند برای مصرف‌کنندگان این نوع مواد‌غذایی و همین‌طور دام‌هایی که در این زمین‌ها تغذیه می‌شوند مضر و بر سلامت مصرف‌کننده اثرگذار باشد. همین مسئله موجب شده تا تولید محصولات ارگانیک در بسیاری از کشورها با اقبال بیشتری از سوی مردم مواجه شود.

مزرعه ارگانیک چه فرقی با سایر مزارع دارد؟

در دهه‌های گذشته مطالعات گسترده و متعددی درباره فواید سیستم کشاورزی ارگانیک و تولید محصولات ارگانیک انجام شده و مقایسه‌‌ای میان سیستم کشاورزی ارگانیک و آنچه امروزه در مزارع کشاورزی روی می‌دهد صورت گرفته که همگی آنها دلایل علمی و مستندی است که نشان می‌دهد تهیه محصولات ارگانیک در مزارع ارگانیک چقدر در حفظ سلامت افراد جامعه می‌تواند تاثیر‌گذار باشد.

• مزارع ارگانیک، آفت‏کش‏های ترکیبی از مواد مصنوعی را مصرف نکرده یا وارد محیط‌زیست نمی‌کنند و برخی از آنها پتانسیل آسیب رساندن به خاک، آب و زمین‌های محلی
و حیات آبزیان را دارند.

• در هر مترمربع از زمین مزارع ارگانیک، انرژی کمتری مصرف و ضایعات کمتری تولید می‌شود. به‌عنوان نمونه‌ می‌توان به ضایعات بسته‌بندی مواد شیمیایی اشاره کرد.

• باور گسترده‌ای وجود دارد که غذای ارگانیک، نسبت به غذای کشت شده به‌طور مرسوم، به میزان قابل توجهی سالم‏تر است. این موضوع بیشتر براساس نظریه‌ها و شواهد تجربی بوده که موجب افزایش تقاضا برای غذای ارگانیک، به‌رغم قیمت بالاتر آن شده است.

مطالعات چه می‌گوید

تحقیقات و مطالعات زیادی در جهان بر خواص غذایی محصولات و فراورده‌های ارگانیک صورت گرفته و ویژگی‌های مثبت و قابل توجهی برای این محصولات معرفی شده که
نمی‌توان به سادگی از کنار آنها گذشت.

محصولات ارگانیک در شرایط کاملا طبیعی تولید می‌شوند و هیچ نوع ماده شیمیایی در روند تولیدشان استفاده نمی‌شود.

مصرف سبزی‌ها و میوه‌های ارگانیک در درازمدت تاثیرات زیادی در کیفیت زندگی و حفظ نشاط و سلامت انسان دارند.

میزان ریزمغذی‌ها و اسیدهای چرب مورد نیاز بدن این محصولات بیشتر است.

روند تولید و تهیه این محصولات در مقایسه با محصولات دیگر کمتر باعث آلودگی و تخریب محیط‌زیست می‌شود و این مسئله در دراز مدت تاثیر زیادی بر حفظ سلامت و
تندرستی انسان دارد.

فواید محصولات ارگانیک را دست کم نگیرید

مهم‌ترین نکته‌ای که مردم باید به آن توجه داشته باشند این است که درباره محصولات غذایی ارگانیک مطالعه کنند و با کارشناسان این حوزه در انجمن ارگانیک ایران مشورت کنند.
مردم باید با فواید و اثرات مثبت محصولات ارگانیک بر جسم و روحشان آگاه شوند و بدانند که استفاده از این محصولات در مقایسه با محصولات دیگر می‌تواند سلامت آنها و اعضای خانواده‌شان را تضمین کند و تاثیرات موثری بر کیفیت زندگی‌شان داشته باشد. افرادی که از این محصولات مصرف می‌کنند در مقایسه با دیگران مواد مغذی بیشتری دریافت می‌کنند، زیرا سطح آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در این محصولات غنی‌تر است و در عین حال مصرف مواد ارگانیک می‌تواند احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان‌ها را کاهش دهد.

هر محصولی را به‌عنوان ارگانیک نپذیرید

هنگام انتخاب محصولاتی که به‌عنوان محصول ارگانیک در فروشگاه‌ها و مراکز فروش مواد‌غذایی وجود دارد دقت کنید و حتما با بررسی شرکت تولید‌کننده و گواهی آن مطمئن شوید، بنابراین مطمئن شوید محصولی که تهیه می‌کنید تاییدیه و گواهی‌های ارگانیک جهانی از قبیل wiss, USDA, EU, JAS, IOA را داشته باشد. از آنجا
که ظاهر محصولات ارگانیک تفاوت چندانی با محصولات عادی ندارد بنابراین با بررسی دقیق محصول و تاییدیه‌های آن خیالتان آسوده می‌شود که محصولی صد‌درصد ارگانیک و طبیعی را خریداری کردید و به این ترتیب عرصه را برای افرادی که با عرضه محصولات غیرارگانیک تحت نام ارگانیک به فکر سودجویی و کسب درآمد هستند، تنگ می‌کنید و مانع از فعالیت‌های نادرست آنها می‌شوید.

انجمن ارگانیک ایران را بیشتر بشناسید

انجمن ارگانیک ایران، پیشروی سازمان‌های غیردولتی، فعالیت‌ها و برنامه‌های مختلفی برای آگاهی‌بخشی به عموم مردم در زمینه مصرف محصولات ارگانیک در دستور کار خود دارد و در دوره‌های مختلف فعالیت خود تلاش کرده تا با آموزش و تشویق تولیدکنندگان و کشاورزان علاقه‌مند به کشاورزی ارگانیک و دعوت از آنها برای فعالیت در این حوزه، جنبشی جدید در عرصه کشاورزی ارگانیک در کشور ایجاد کند. از این‌رو بسیار امیدواریم تا با ادامه فعالیت‌هایمان بتوانیم امکان ارائه گواهی‌نامه و تاییدیه محصولات ارگانیک را در کشور به سرانجام برسانیم تا از این پس بتوانیم با توان بیشتر در راستای ارتقای سلامت جامعه قدم برداریم و بیشتر از گذشته از پتانسیل‌های بالقوه‌ای که در کشور برای تولید و عرصه محصولات ارگانیک داریم، استفاده کنیم.
حقیقات اخیر دانشمندان نشان داده است که محصولات ارگانیک از نظر میزان مواد مغذی و همچنین کیفیت ریز مغذیها در سطح بالاتری نسبت به انواع غیر ارگانیک قرار دارند. به عنوان مثال، بر اساس مطالعه ای ده ساله بر روی گوجه فرنگی های ارگانیک و انواع معمولی، محققان دریافته اند که میزان مواد مغذی و آنتی اکسیدانهایی مثل فلانوئیدها در انواع ارگانیک، دو برابر بیشتر از انواع معمولی است. محصولات تهیه شده به روش معمولی، با فرآوریها و دستکاری هایی که بر روی آنها صورت می گیرد، تنها به ظاهر، رنگ، ماندگاری بالا، افزایش تولید و مقاوم کردن آنها در برابر صدمات ناشی از حمل و انبارداری توجه می شود و نه به کیفیت و ارزش تغذیه ای آن.

امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا، محصولات ارگانیک از میوه و سبزی گرفته تا مرغ، تخم مرغ و شیر را می توان با برچسب ارگانیک و تنها اندکی گران تر از انواع معمولی خریداری کرد. اما واقعیت امر این است که محصولات ارگانیک از نظر مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند ویتامین ها، انتی اکسیدان ها و … در مقایسه با انواع معمولی، تقریباٌ به میزان دو برابر غنی تر هستند. در حالی که قیمت محصولات ارگانیک فقط اندکی گران تر از انواع معمولی است.

منبع : باشگاه خبرنگاران جوان