اثر بخشی داروها تا حدود زیادی به مواد غذایی و نوشیدنی هایی که استفاده می کنید بستگی دارند.در واقع برخی از مواد خوراکی می توانند روی اثر بخشی داروها اثر بگذارند.مشورت با پزشک در این خصوص و خواندن بروشور داروها را نباید فراموش کرد.در اینجا به برخی از متداول‌ترین تداخلات دارو و غذا اشاره خواهد شد.

گریپ‌فروت
گریپ‌فروت برخلاف سایر مرکبات حاوی ترکیبی به نام فورانوکومارین است که تغییراتی را در برخی داروها ایجاد کرده و از طرق مختلف با برخی داروها تداخل دارد. گریپ‌فروت سبب افزایش جذب داروهای استاتین (سیمواستاتین، لووستاتین و …) می‌شود. این داروها جهت کاهش کلسترول خون تجویز می‌شوند. افزایش میزان استاتین خون سبب بروز عوارضی مانند درد عضلانی، افزایش آنزیم‌های کبدی و اختلالات کبدی می‌شود. به همین علت توصیه می‌شود که در صورت مصرف داروهای استاتین از مصرف گریپ‌فروت خودداری شود.

همچنین گریپ‌فروت سبب متابولیسم غیرطبیعی داروهایی مانند آنتی‌هیستامین‌ها، کنترل کننده‌های فشارخون، جایگزین‌های هورمون تیروئید و بلوکه کننده‌های اسید معده شده و می‌تواند منجر به کاهش یا افزایش میزان دارو در خون شود. بنابراین توصیه می‌شود در صورت مصرف این داروها از مصرف گریپ‌فروت اجتناب شود یا مصرف آن کاهش یابد.

سبزیجات برگ سبز
داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین فاکتورهای انعقادی وابسته به ویتامین K را مهار می‌کنند. مصرف مقادیر زیاد سبزیجات برگ سبز به علت داشتن ویتامین K می‌تواند سبب کاهش اثربخشی این داروها جهت جلوگیری از لخته شدن خون شود. به خصوص زمانی که دریافت سبزیجات به طور قابل توجه کاهش یا افزایش یابد، این مشکل تشدید خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود که در صورت دریافت داروهای رقیق کننده خون، سبزیجات برگ سبز در مقادیر ثابت دریافت شده و میزان مصرف تغییر نکند.

جانشین‌های نمک
غالبا در جانشین‌های نمک، سدیم با پتاسیم جایگزین می‌شود. بیماران مبتلا به نارسایی قلبی که دیگوکسین دریافت می‌کنند و افرادی که مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) را به منظور درمان پرفشاری خون دریافت می‌کنند باید در مصرف جایگزین‌های نمک دقت کنند. افزایش دریافت پتاسیم سبب کاهش اثربخشی داروی دیگوکسین و در افراد دریافت کننده مهارکننده‌های ACE سبب افزایش قابل توجه پتاسیم در خون می‌شود.

فیبر
دیگوکسین به منظور تقویت عضلات قلب، کاهش ضربان قلب و دفع مایعات اضافی از بدن تجویز می‌شود. فیبر رژیم غذایی، به خصوص فیبرهای نامحلول مانند سبوس گندم می‌تواند سبب کاهش سرعت جذب دیگوکسین و کاهش اثربخشی دارو شود. توصیه می‌شود بیماران دارو را یک ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از وعده غذایی مصرف کنند.

غذاهای حاوی تیرامین
تیرامین نوعی اسید آمینه است. مقادیر بالای آن در خون می‌تواند سبب افزایش فشارخون شود. برخی داروها مانند مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) که برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار می‌گیرند و داروهای مورد استفاده در درمان علائم بیماری پارکینسون سبب اختلال در تجزیه تیرامین می‌شوند. توصیه می‌شود بیماران دریافت کننده داروهای مذکور از مصرف غذاهای حاوی تیرامین مانند شکلات، پنیر کهنه، گوشت دودی، هات‌داگ و محصولات تخمیر شده سویا خودداری کنند.

لبنیات
کلسیم فرآورده‌های لبنی مانند شیر، ماست و پنیر در معده و قسمت فوقانی روده باریک به آنتی‌بیوتیک متصل شده و با تشکیل یک ترکیب نامحلول مانع جذب برخی آنتی‌بیوتیک‌ها مانند تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین می‌شود. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل توصیه می‌شود آنتی‌بیوتیک‌ها یک ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از وعده غذایی مصرف شوند.

این توصیه در مورد تمام آنتی‌بیوتیک‌ها کاربرد ندارد. به عنوان مثال توصیه می‌شود به منظور جلوگیری از مشکلات معده مترونیدازول با آب یا شیر مصرف شود.سپید

منبع: شفا آنلاین

 

ارسال شده در 25 آذر 1395 توسط دکتر سلام با موضوع خواص میوه و سبزیجات

پیشنهاد سردبیر

  • واکنشهای جبرانی در روانشناسی
  • با کمک ذرات نانو و مغناطیس اندام بیحس می شود
  • عکس های مربوط به ایدز
  • این حقایق را درباره تومورهای فیروئیدی میدانید؟
  • نقاط تیره بدن را با این روش های طبیعی سفید کنید
  • بوبيرون موثرترين داروي از بين بردن اعتياد در بيماران شيزوفرني
  • لوازم مهم و مورد نیاز برای نوزاد تازه متولد شده
  • یک تحقیق جالب درباره نوزادان زودرس
  • پزشکان سندروم آسپرگر را چه نوع بیماری میدانند؟
  • افزایش ریسک ابتلا به دیابت با نگاه کردن به تلویزیون
  • روزه داری در این روزها
  • آزمون های مختلف برای بررسی شنوایی نوزاد
  • چگونه در جلسه کنکور بهترین عملکرد را داشته باشیم
  • خواص درمانی دمنوش گل گاوزبان
  • تناسب اندام و لاغری با این مواد غذایی
  • محبوبترین ها

  • با چه مقدار حبوبات می توان چربی خون را کاهش داد
  • پیامد های استفاده بیش از حد از نمک در تابستان
  • لیست غذایی برای تقویت مغز دانش آموزان
  • چگونه با خوردن بستنی باهوش شویم
  • ویتامین دی و منابع خوراکی آن
  • حفظ سلامت قلب در برابر سکته با این مواد خوراکی
  • غول جهانی نوشابه، پپسی‌کولا و کاهش مواد قندی در نوشابه‌ها
  • روش هایی معجزه آسا جهت رفع سوزش دهان با فلفل
  • پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی با این خوراکی ها
  • توصیه هایی برای استفاده مواد غذایی در بچه ها
  • انواع فیبر و تاثیر آن‌ بر سلامتی انسان
  • اسنک های پیشنهادی سالم برای گردشگری نیم روزی
  • کاهش پرخوری در روز با مصرف صبحانه کامل
  • به چه دلایلی باید هر روز مرغ را در برنامه غذایی خود داشته باشیم؟
  • مواد خوراکی به ظاهر سالم و فریبنده
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است