رييس مركز تحقيقات بيماريهاي كليه، شايع‌ترين بيماريهاي اورولوژي را سنگ مجاري ادراري و بزرگي پروستات عنوان كرد و با بيان اين كه 85 درصد سنگهاي مجاري ادراري از جنس كليسم اوكسالات هستند، گفت: كم مصرف كردن كلسيم به منظور جلوگيري از تشديد سنگهاي ادراري به هيچ وجه توصيه نمي‌شود.

دكتر عباس بصيري، جراح و متخصص كليه در گفت‌وگو با ایسنا، شايع‌ترين بيماريهاي اورولوژي در دنيا را سنگهاي مجاري ادراري و بزرگي پروستات اعلام كرد و گفت: بر اساس آمارهاي موجود بين 30 تا 35 درصد از فعاليت متخصصان اورولوژي را درمان سنگهاي ادراري تشكيل مي‌دهد. همچنين حدود 30 درصد فعاليتهاي اين متخصصان را درمان پروستات در بر مي‌گيرد. امروزه درمان سنگهاي ادراري به صورت جراحي باز تقريبا منسوخ شده و به وسيله دستگاه سنگ شكن براي سنگهاي كوچك و همچنين از آنديورولوژي استفاده مي‌شود.

وي افزود: در مورد درمان پروستات در حال حاضر از درمانهاي دارويي و غيرتهاجمي استفاده مي‌شود و تقريبا اعمال جراحي بزرگ و پرعارضه در اين زمينه ديگر جايگاهي ندارند.

رييس مركز تحقيقات بيماريهاي كليه، تشخيص اوليه و اقدام به موقع براي درمان را از مهمترين عوامل مؤثر در درمان بيماريهاي اورولوژي دانست و اظهار كرد: درمانهايي كه امروزه در ايران براي درمان بيماريهاي اورولوژي به كار گرفته مي‌شود در سطح قابل قبولي است. گروهي از بيماريهاي دستگاه ادراري مادرزادي است كه بررسيهاي ژنتيكي در تشخيص به موقع آنها مؤثرند.

وي خاطرنشان كرد: افرادي كه داراي كليه پلي كيستيك هستند بايد در انتخاب همسر دقت كنند؛ چرا كه قطعا فرزندان آنها نيز به اين بيماري مبتلا مي‌شوند. بنابراين انجام آزمايشهاي ژنتيكي براي اين افراد قبل از ازدواج ضروري است.

وي افزود: در صورتي كه فرزندي از يك خانواده‌ مبتلا به برگشت ادرار از مثانه به كليه باشد، 40 تا 50 درصد ريسك ابتلا در فرزندان بعدي خانواده‌ نيز وجود دارد، بنابراين والدين بايد هنگام بارداري به اين مساله توجه داشته باشند و در هنگام تولد فرزندان بعدي آزمايشهاي ادراري و سونوگرافي را به منظور تشخيص بيماري در كودك انجام داده و از همان ابتدا براي درمان اقدام كنند.

رييس مركز تحقيقات بيماريهاي كليه، گفت: در گروهي از بيماريهاي اورولوژي مانند سنگهاي مجاري ادراري، مصرف زياد مايعات و همچنين كاهش مصرف نمك مؤثر است. همچنين بر حسب جنس سنگ توصيه‌هاي مخصوصي ارائه مي‌شود. در سرطانهاي اورولوژي علاوه بر آن كه گروهي از عوامل ارثي در آن دخيل هستند، محيط و شرايط كاري نيز مي‌توانند در بروز آنها مؤثر باشند. بدين ترتيب افرادي كه با مواد شيميايي سر و كار دارند مانند كارخانه‌هاي لاستيك سازي و رنگسازي در معرض ريسك ابتلا به سرطانها قرار دارند كه براي اين افراد توصيه مي‌شود به طور منظم تحت كنترل آزمايشهاي ادراري و تستهاي تصويربرداري از كليه و مثانه باشند.

وي خاطرنشان كرد: در بيماريهاي سنگهاي مجاري ادراري كم مصرف كردن كلسيم به منظور جلوگيري از تشديد بيماري به هيچ وجه توصيه نمي‌شود. اين يك باور قديمي است كه در ذهن جامعه شكل گرفته، حدود 85 درصد سنگهاي مجاري ادراري از جنس كلسيم اوكسالات هستند و بيشترين عاملي كه در بروز آنها مؤثر است، براي اين بيماران حتي مصرف دو ليوان شير در روز و مايعات زياد و همچنين پرهيز از نمك زياد توصيه مي‌شود.