اهمیت حس بینایی در بین حواس پنج گانه بسیار زیاد است.عوامل زیادی نظیر سن و سبک زندگی می توانند بر روی سلامت چشم های شما تاثیر گذار باشند.مراجعه متناوب به چشم پزشک و معاینه مرتب چشم ها می تواند شما را از بسیاری از بیماری های خطرناک چشمی حفظ کند.چرا که تشخیص زود هنگام بیماری های مربوط به چشم می تواند از پیشرفت آن ها جلوگیری کند.

 چشم انسان به دلیل حساسیت بالایی که دارد با توجه به سبک زندگی فرد و افزایش سن دچار و درگیر بیماری های مزمنی می شود. که در صورت تشخیص اولیه می توان با دارو درمانی آن ها را کنترل کرد. اما در صورت تشخیص دیر هنگام نیاز مند جراحی است . حتی در موارد ممکن است به از دست دادن بینایی بیانجامد.

آب مروارید کاتاراکت cataracts
در اثر تغییرات ساختمانی رشته های پروتئین عدسی چشم و درنتیجه، کدر شدن عدسی ایجاد می شود. این تغییرات به دلیل افزایش سن و یا در اثر بعضی شرایط دیگر به وجود می آیند.

نیمی از افراد بالای ۶۰ سال دچار درجاتی از آب مروارید می شوند ولی اثر این اختلال بر بینایی ممکن است ناچیز باشد زیرا ممکن است کدورت عدسی، به لبه آن محدود شود.
تابش خیلی زیاد پرتوی فرابنفش، دود سیگار، آسیب های چشمی، استفاده ی دراز مدت از کورتون، بیماری دیابت و نیز عوامل ارثی نیز می‌توانند موجب آب مروارید شوند.
به ندرت ممکن است نوزاد از بدو تولد دچاره این بیماری باشد.

آب مروارید بسیار آهسته پیشرفت می کند و می تواند موجب تاری دید، نزدیک بینی و تا حدودی اشکال در درک رنگ شود.

این بیماری به وسیله جراحی چشم و قرار دادن عدسی مصنوعی قابل درمان است.

رتینوپاتی دیابتی (diabetic retinopathy)

می تواند در اثر بالا بودن قند خون ایجاد شود. در ابتدا، افزایش قند خون موجب انسداد رگ های خونی کوچک شبکیه یا نشت خون از آنها می شود. در نتیجه، درجاتی از کاهش بینایی بروز می کند ولی اغلب برای  مدت طولانی نشانه ای موجود نیست.

با پیشرفت اختلال، رگ‌های خونی جدید در شبکیه رشد می‌کنند. این رگ ها شکننده اند و خون از آنها نشت می کنند و ممکن است بافت جوشگاهی هم بر روی شبکیه ایجاد و موجب کنده شدن آن شود.

این مشکل در صورت عدم درمان می تواند موجب نابینایی شود. با کنترل قند خون در مراحل اولیه رتینوپاتی دیابتی می‌توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. در مراحل پیشرفته، باید از جراحی با لیزر، برای عایق بندی رگ های خونی شبکیه و جلوگیری از رشد رگ های جدید استفاده کرد.

ورم ملتحمه (کنژنکتیویت) آلرژیک

در اثر مواد آلرژی زا (مانند گرده ی گیاهان، اسپور کپک ها، پروتئین های جانوران یا حشرات موهای آنها و ذرات جدا شده از بدن مایت یا هیره، مواد شیمیایی موجود در شوینده ها، شامپوها، مواد آرایشی، عطرها، عدسی های تماسی یا محلول های آنها) ایجاد می‌شود و با قرمزی و تورم ناگهانی غشاهای چشم و پلک، خارش و سوزش چشم ها و ترشح آبکی و چسبنده از آنها همراه است. برای درمان از قطره های چشمی حاوی آنتی هیستامین و در موارد شدید از قطره های حاوی کورتون استفاده می شود.

توجه
به طور منظم برای معاینه چشم های خود به چشم پزشک مراجعه کنید. بعضی از بیماری های چشم مانند آب مروارید در مراحل اولیه بدون علامت هستند و تنها با معاینه چشم پزشکی تشخیص داده می شوند.

منبع: بهترین ها