افراد زیادی هستند که علاقه زیادی به خوردن غذاهای برشته شده دارند و با دیدن آن ها دست و پای خود را گم میکنند.اما به راستی آیا خوردن این غذاها برای سلامت شما مفید است و همان طور که از خوردن آن لذت میبرید به بدن شما هم منفعتی میرسد؟در این مطلب قصد داریم به بررسی این مواد غذایی بپردازیم.

افزایش کالری در غذاهای برشته

دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه درباره گرایش برخی افراد به مصرف نان و سیب‌زمینی برشته یا سوخته می‌گوید: اصلی در تغذیه وجود دارد و آن این است که هر چقدر روی یک ماده غذایی فرآیند بیشتر و عمیق‌تری انجام بگیرد، دو اتفاق برای آن ماده خوراکی می‌افتد؛ از یک طرف ارزش ویتامین‌ها و املاح آن به خاطر حرارت و اکسیداسیون کمتر می‌شود دیگر آن که تراکم کالری در آن ماده غذایی بالاتر می‌رود. درجه حرارت بالا و طولانی بودن مدت زمان پخت، نه‌تنها باعث تولید مواد مضر و کاهش مواد مغذی در غذا می‌شود بلکه به گفته دکتر وفا، حتی میوه‌ای که خشک می‌شود، با وجود کاهش مقدار ویتامین C کالری آن افزایش می‌یابد. آبمیوه نسبت به میوه وزنش کاهش و کالری اش افزایش می‌یابد.

وی ادامه می‌دهد: این یک قانون کلی است هرچه در تهیه غذا، آب، زمان و روغن کمتری استفاده شود، مواد مغذی کمتری از بین خواهد رفت.

مصرف نان برشته برای چه کسانی مفید است؟

به گفته کارشناسان، برشته خوردن نان، سیب‌زمینی، ته‌دیگ و غلات از آن نظر مضر است که ماده سمی به نام ماده آکریل‌آمید در آنها تولید می‌شود، به گونه‌ای که در طولانی‌مدت می‌تواند یکی از دلایل ابتلای فرد به سرطان شود.

دکتر وفا در ادامه می‌گوید: با وجود مضرات ذکر شده، استفاده از نان برشته برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند، بسیار خوب و مناسب است. هضم نان برشته به شرطی که ترکیبات سوخته در آن به وجود نیاید، راحت‌تر است، چون ترشح اسید معده و آسیب‌های گوارشی کمتر و هضم پروتئین راحت‌تر می‌شود.

وی تأکید می‌کند: ترکیبات سوخته، محرکی برای ترشح اسید معده است که علاوه بر آسیب به جداره روده، باعث بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ و مقعد) می‌شود.

سیب‌زمینی، مضرتر از نان

سیب‌زمینی سرخ کرده و برشته، یکی از موادغذایی پرمصرف بخصوص در زمان تفریح بین ما ایرانی‌هاست دکتر وفا با بیان این که کالری موجود در سیب‌زمینی قابل مقایسه با نان نبوده و بسیار بالاست، می‌گوید: به لحاظ مضرات ناشی از برشته و قهوه‌ای شدن، هر دو در وضعیت مشابه قرار دارند. وی ادامه می‌دهد: علاوه بر تفاوت کالری و بالاتر بودن میزان قندهای ساده در سیب‌زمینی نسبت به نان، میزان آکریل‌آمیدی که در سیب‌زمینی سرخ شده ایجاد می‌شود، بسیار زیاد است. بنابراین بهتر است، این فرآورده‌ زیاد مصرف نشود.

این کارشناس تغذیه خاطرنشان می‌کند: مشکل اغلب افرادی که از سیب‌زمینی سرخ کرده استفاده می‌کنند، این است که آن را به عنوان یک وعده غذایی مصرف می‌کنند و این خیلی مشکل‌ساز است. اگر قرار است سیب‌زمینی سرخ کرده مصرف شود، بهتر است قبل از آن وعده غذایی مصرف شده باشد.

مسمومیت سیستم عصبی

ورود مداوم آکریل‌آمید به بدن که در غذاهای گیاهی حاوی کربوهیدرات زیاد و مقدار پروتئین کم به واسطه حرارت بالا هنگام پخت تولید می‌شود، می‌تواند باعث مسمومیت سیستم عصبی
شود.

دکتر وفا با تائید این مطلب می‌گوید: مصرف زیاد (سه تا چهار بار در هفته) غذاهای برشته حاوی آکریل آمید می‌تواند باعث افزایش ترشح اسید معده، یبوست، رفلاکس معده و در نهایت، افزایش ریسک ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش شود.

ماده‌ای سمی که بر اثر حرارت تولید می‌شود

سازمان ملی غذای سوئد (NFA) و محققان دانشگاه استکهلم در سال ۲۰۰۲ اعلام کردند، آکریل آمید، یک ترکیب شیمیایی سمی و بالقوه سرطانزاست که در بسیاری از غذاهای آماده یا موادی که در درجه حرارت‌های بالا پخته می‌شوند، تشکیل می‌شود.

مطالعات سازمان سلامت کانادا نیز گویای آن است که این ماده شیمیایی در غلظت‌های زیاد در چیپس‌های سیب زمینی، بیسکویت، کلوچه، غلات صبحانه ای، نان و حتی قهوه دیده شده است. در میان غذاهای تست شده چیپس سیب‌زمینی و سیب زمینی سرخ کرده دارای بیشترین میزان آکریل‌آمید است و کمترین میزان در نان‌های نرم و غلات یافت شده است. سیب‌زمینی آب پز نیز فاقد این ماده است.

عادتی که سرطانزاست

مصرف روزانه نوشابه و سیب زمینی سرخ کرده، در میان برخی افراد به یک عادت تبدیل شده است که می‌تواند باعث ابتلای بدن به سرطان روده شود. متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند که مصرف سیب‌زمینی حداکثر به ماهی یک تا دو بار آن هم به مقدار بسیار کم باشد، ضمن آن که افراد حتما به میزان مصرف متناسب با وزنشان توجه داشته باشند.

امتناع از مصرف روغن‌های معمولی برای سرخ کردن

مواد غذایی سرخ شده طرفداران زیادی دارد. نکته بسیار مهمی که هنگام تهیه چنین غذاهایی باید به آن توجه داشت، استفاده از روغن‌های مخصوص سرخ کردنی است. استفاده از روغن‌های معمولی برای سرخ کردن آسیب‌زاست چرا‌که این روغن‌ها برای استفاده در درجه حرارت پایین تولید می‌شوند. به همین دلیل مقاومتشان در برابر حرارت نیز کم است و باعث تولید آکریل آمید می‌شوند. البته استفاده از این روغن‌ها برای سرخ کردن‌های ملایم با حرارت کم در موارد معدود، اشکال ندارد، اما باز هم بهتر است از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده شود.

برای ته‌دیگ، از نان و سیب زمینی استفاده نکنید

به توصیه کارشناسان، از خوردن نان برشته حاشیه پیتزا پرهیز کنید و آن را دور بیندازید. از نانوا تقاضا نکنید، نان را برایتان برشته کند. نان سوخاری، بیسکویت و کلوچه‌هایی خریداری کنید که رنگ روشن دارند.برای تهیه ته‌دیگ از نان و سیب‌زمینی نیز استفاده نکنید. هر چه رنگ این مواد به قهوه‌ای تیره نزدیک‌تر باشد، مضرات آن بیشتر می‌شود.

سهیلا فلاحی – دانش ‌و سلامت

منبع: جام جم

ارسال شده در 3 دی 1395 توسط خانم انیسی با موضوع تغذیه

پیشنهاد سردبیر

  • تصاویر دانه های زیبای نخود
  • استفاده از داوري ضد افسردگي به جوانان توصيه مي شود
  • سلامتی خود را با فعالیتهای سرگرم کننده بهبود بخشید
  • تاثیرپذیری مشکلات قلبی ناشی از تیروئید
  • با این روش ها استرس کاری خود را از بین ببرید
  • پیامدهای استفاده از لنزهای زیبایی
  • 50 درصد داروهای کشف شده بیولوژیک و بیوتکنولوژیک هستند
  • تکنولوژی جدید لاغری در قرن بیست و یک
  • روش اصولی طبخ کباب چنجه
  • آدرس و شماره تلفن مطب دکتر سلام
  • “HIV” ویروسی که باید بیشتر درباره آن بدانیم
  • فقط بخاطر شنوایی
  • زیبایی ران ها با این روش ها
  • افراد کامل و بالغ چه خصوصیاتی دارند
  • داروهای گیاهی موثر و مفید برای بدن
  • محبوبترین ها

  • تاثیرات مفید گیاه بنفشه
  • رفع استرس با بوی این گیاه
  • آب میوه ای برای از بین بردن چربی شکم
  • داروهای خانگی برای درد عضلانی
  • انواع سرکه و خواص و کاربردهای هر کدام
  • نانوذرات ليپيدي با استفاده از موم‌هاي گياهي و زنبورعسل
  • مصرف بیش از حد این چای ممنوع
  • برای تنظیم هورمون‌ها در زنان این سه گیاه بی نظیرند
  • شیر سیر – درمان جادویی برای تسکین درد سیاتیک
  • قویترین آنتی بیوتیک خانگی بدون ضرر
  • آموزش تهیه چند نوشیدنی ضد حساسیت بهاری
  • درمان خانگی و خلاصی از باکتری معده و تعادل هضم
  • معرفی پرفایده ترین عرقی جات فصل بهار
  • سیر و عسل و این روش های درمانی
  • معرفی نوشیدنی معجزه کننده برای سلامتی
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است